Sült oldalas, ahogy nagyanyáink készítették recept

Sült oldalas, ahogy nagyanyáink készítették
Sült oldalas, ahogy nagyanyáink készítették
105 perc / előkészület: 15 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Manapság sokan fordulunk újabb trendek felé a gasztronómiában, ezáltal hajlamosak vagyunk megfeledkezni a régi idők házias ízeiről és a készítés egyszerű módozatairól. Ebben a receptemben nagyanyáink korába térek vissza, és bemutatom, milyen egyszerűen készíthetünk oldalasból egy remek, ízletes sültet.

Elkészítése nagyon hasonló a divatos konfitáláshoz, habár ezzel a módszerrel a húsok nem merülnek el teljesen a zsiradékban. Ezzel együtt mégis kifogástalan, omlós textúrát adhatunk a sültnek.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

A sült oldalast melegen általában burgonyakörettel és házi savanyúsággal, esetleg párolt-sült savanyú káposztával tálaljuk. Aki a hideg oldalast kedveli, fogyaszthatja friss házi kenyérrel, zöldségekkel (paprika, paradicsom, vajretek, stb.) vagy kevert salátákkal.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Sertésoldalas régiesen sütve
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként az oldalast vágjuk fel a csontok mentén tetszés szerinti darabokra. A magam részéről a vastagabb részeknél csontonként darabolom, ahol vékonyabb az oldalas, ott két csontra esik a darabolás. Sózzuk, borsozzuk a húsokat. Alaposan végezzük el az ízesítést, hiszen bő zsiradékban fogjuk sütni az oldalast. A legjobb, ha állni hagyjuk fél, jobb esetben egy órát.
  2. Ha van pecsenyezsírunk, a legjobb választás, ha nincs (akkor a sütést követően már lesz), használjunk mangalica zsírt vagy házi zsírt, amit tegyünk egy sütőtepsibe, és egyenletesen osszuk el.
  3. A zsírra fektessük rá az oldalas-darabokat, majd szórjuk meg tetejüket köménymaggal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével a darabokat fordítsuk meg a tepsiben úgy, hogy az alsó felük nézzen felfelé, és süssük további 30 percet. Ennél a fázisnál adhatunk egy csavart az ízeknek, ha a húsok tetejére zúzott fokhagymát teszünk, és azzal együtt fejezzük be a sütést.
  4. Ellenőrizzük egy húsvillával, hogy megfelelően puha-e a sült, majd a zsírból szedjük egy tálra.
  5. Azonnal fogyasztható tetszés szerinti körettel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x5 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 420
össznézettség: 63 860
elküldve: 5
receptkönyvben: 167
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: 2

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
165 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 szo, 2017-07-29 12:21

Én ugyanígy készítem, csak serpenyőben vagy tapadásmentes lábasban, s fokhagymát már az elejétől teszek bele - a felét, mint amennyit akarok beletenni -, a másik felét pedig félúton......akkor isteni puha, ha a csontját simán ki lehet húzni a húsból! :) Szoktam ezt szeletelt tarjával, szeletelt - amelyik részét szépen lehet - lapockával is készíteni, de tulajdonképpen bármilyen húsból elkészíthető! :)
A végén a megmaradt szaftja isteni friss kenyérre kenve, paradicsommal, stb.....! :)
Kár, hogy nem töltöttem fel régebben.....azt gondoltam - mivel annyira egyszerű -,
ezt biztosan feltöltötték már, elutasítanák a receptemet! :)
A só + bors + fokhagyma + az őrölt kömény (ezt, s ez lényeges, az előbb kihagytam!!!!) isteni kombináció egyszerű sült húsnál! :) Az egész család imádja, sokszor már hiányolják, hogy mikor lesz ez az ebéd?! :)))

Na, a reklám is megvolt! :)))

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-01-31 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.01.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

893