r
Nosalty Logó

Só-liszt gyurma

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Nosalty
Só-liszt gyurma
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
135 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 263 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1051 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 171 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24356.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    24226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 263 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97426.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    96904 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 1051 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15815.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    15731 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 171 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba öntjük a sót, valamint a lisztet, és hozzáadunk 1-1,5 deci vizet, és tetszés szerinti mennyiségű ételfestéket.
  2. Egy spatulával elkezdjük összekeverni (így nem nyúlunk a még el nem kevert festékhez, ráadásul a spatula jól le is mosható), majd beleöntjük az olajat.
  3. Ezután kézzel addig gyúrjuk, amíg a festék egyneműen elkeveredik benne, és egy nagy tömbbé összeáll a "tészta". Ha gyerekekkel közösen készítjük, akkor számoljunk vele, hogy előbb ráunhatnak, mint hogy a tészta összeáll. :)
  4. A készre gyúrt sógyurmatészát belisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd mézeskalácsformákkal szaggassuk ki. A kinyomott formákat tetszés szerint tovább díszíthetjük (például arcot véshetünk nekik), de akár szobrászkodhatunk is a nyers tésztával.
  5. A végleges alakot elért sógyurma formákat hagyjuk keményre száradni, vagy gyorsítsunk a folyamaton, és rakjuk sütőbe. Utóbbi esetben 135°C-on először nyitott ajtónál szárítsuk egy 10-15 percet, majd csukott ajtónál süssük keményedésig - ez kb. 30 percet jelent.
  • Sütés hőfoka: 135 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 100
  • Össznézettség: 52185
  • Feltöltés dátuma: 2018. augusztus 22.

Receptkategóriák

Nagyszerű, olcsó, és egészségügyileg sem káros (valljuk be, mindannyian megkóstoltuk gyerkőcként...) játék a sógyurma, ráadásul az elkészítése is igazán jó móka tud lenni. Tökéletes program a gyerekek számára, ráadásul a kézügyességet is fejleszti, nem véletlenül száll generációról generációra a hagyománya. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili