Sárga túró recept

1 adag
286
kcal
Sárga túró
Sárga túró
receptkönyvben hozzászólások (64)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apai ágon, a szabolcsi rokonaimtól tanultam ennek az ételnek az elkészítését. Náluk húsvéti hagyomány a sárga túró készítése és fogyasztása. A görög katolikus templomokban húsvétkor minden hívő család kosarában ott lapul a megszentelésre váró kaláccsal, sonkával, kolbásszal, hímes tojással együtt. Édeskés ízű, de mégis meglepően jól harmonizál a húsvéti sonka ízével.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Mivel főként húsvéti étel, fogyasszuk füstölt-főtt sonkával, kolbásszal vagy fonott kaláccsal.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
diéta: gluténmentes
adag: 5 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsvéti sárgatúró, tojásos túró
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet cukorral, sóval felforraljuk.
  2. Tojásokat felverjük, és a forrásban lévő tejhez öntjük folyamatos keverés közben. Addig melegítjük, és keverjük, amíg túróvá válik.
  3. Szűrőbe tiszta konyharuhát terítünk, és beletöltjük a sárga túrót. Összekötjük a konyharuha sarkait, mint egy batyut, fakanálra függesztjük, ezt keresztbe tesszük egy fazék peremén, és hagyjuk csöpögni-hűlni. Másfél óra múlva, konyharuhából kiszedve, tányéron hűtőbe rakjuk a kis gömböcöt, és 1 óra múlva már szeletelve fogyasztható.

statisztika

beküldve:
nézettség: 30 899
elküldve: 4
receptkönyben: 401
elkészítve: 12/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Il-di.

Mióta szakács: 2010.01.24.
30 recept

Hozzászólások (64)

yeti0616
yeti0616v, 2014-04-20 12:35

Lehet írták már, de mi szoktunk beletenni fahéjat, és vaníliás cukrot is, és Idén először a lecsöpögött tejsavóból madártejet csináltunk. Eddig minden évben a savót a húsvéti reggelihez ittuk meg.

szacsiga
szacsigap, 2013-03-29 17:00

Mi is így csináljuk, lehet Pici Fahéjjal mazsolával is. Tipp: fontos a tojások mérete és színe, halvány tojássárgája esetén elég sápadt lesz, ha kicsik a tojglik akkor marad folyósabb.

Babacica
Babacicap, 2013-03-29 12:21

Most hallottam először a sárga túróról.mihez fogyasztják?

il-di.
il-di.v, 2013-03-31 22:21

Elsősorban füstölt -főtt sonkához, füstölt kolbászhoz kenyérrel vagy kaláccsal. De én magában is szeretem.

Kincsem80
Kincsem80cs, 2013-03-28 17:12

A gyerekkoromat idézi,nagymamám mindig készített,idén először már én készítem a gyerekeimnek a recepted alapján.Köszönjük.

il-di.
il-di.cs, 2013-03-28 21:52

Szívesen, kedves Kincsem80! Kellemes Húsvéti ünnepeket! Üdv.: il-di.

mmvds
mmvdscs, 2012-10-11 06:14

Nekünk is nagyon ízlett és én sem ismertem ez előtt a receptet! De nagyon örülök neki, hogy megtaláltam és kipróbálhattuk! :)
Nekem kicsit hasonlít a madártej ízére, ha nem bántok meg senkit vele! :)

Ancsa

il-di.
il-di.cs, 2012-10-11 09:42

:) Nincs ebben semmi bántó. Az anyagok szinte ugyan azok, mint a madártejben. Valószínű, ezért imádom mind a kettőt :) Örülök, hogy ízlett nektek is! Üdv.: il-di.

il-di.
il-di.k, 2012-04-10 10:09

Megpróbálhatod, viszont arra nem tudok választ adni, milyen íze lesz akkor. Itt éppen az édeskés íz, ami különlegessé teszi. Ha diéta miatt kérdezed a cukor elhagyást, próbáld valamilyen természetes édesítővel helyettesíteni (stevia, xilit) Üdv.: il-di.

gabica0428
gabica0428szo, 2012-04-07 21:22

Mi is minden húsvétkor elkészítettük a sárga túrót. Kihagyhatatlan! :) Szabolcsiként engem is meglep az hogy milyen sokan nem ismerik. Nekem természetesnek tűnik húsvétkor. :) Ajánlom mindenkinek!

Sandy2
Sandy2p, 2012-04-06 20:42

Mennyi idő alatt válik túrószerűvé? Valamit biztos nem csináltam jól, mert nekem folyós maradt. Mi lehetett a probléma?

il-di.
il-di.p, 2012-04-06 22:23

A főzési idő 10 perc, ennyi idő alatt kell túrószerűvé válnia. Évek óta készítem, még sosem maradt folyós. Azt hiszem elnézhettél valamit. Sajnálom, hogy nem sikerült :( Üdv.: il-di.

kalaris1221
kalaris1221cs, 2012-04-05 16:51

Én egy pár éve ismertem meg,de nagyon megszerettem.
Úgy gondoltam,hogy ebben a rohanó világban nem állok a gáz mellé,illetve úgy is le fog égni,ezért azt gondoltam,mi lenne ha MIKRÓBAN!!!!!!készíteném el.
Tudjátok meg és mindenkinek ajánlom!!!!!
Soha nem fog leégni,és gyorsabban kész van.
Percre nem tudom pontosan,de a legnagyobb fokozaton készítettem.pár perc az egész kb.5-8
Próbáljátok ki!!!
A másik amit mikróban szoktam főzni a pudingok.Összeállítom/cukor,tej,puding/és be a mikróba.Ugyan úgy nagy fokozaton,csak ezt kb 2-3 perc múlva kiveszem és megkeverem többször,majd vissza teszem.
Vigyázat!!!!!Ez sem fog soha leégni,de viszont kifog futni ha nem vigyázol.Akkor van kész, ha fényes.
Próbáljátok ki,megéri.

Még egy mikrós:Hajába krumpli.Megmosom a krumplit és beteszem.Ez is pár perc,főleg ha kisebbek. Néha ki kell nyitni az ajtót és a gőzt kiengedni.Amikor puha akkor jó.

csumpo
csumposze, 2012-04-04 23:53

Ezt idén én is kipróbálom. Soha nem hallottam még róla. Lehet azért, mert mi baranyaiak vagyunk?! Először is fél adaggal fogom kipróbálni. Félek, hogy nem fog sikerülni, mert én sem tudok beszerezni házi tejet.

Csirianyu
Csirianyusze, 2012-03-28 14:26

Kedves Il-di! Látom már jó pár éve fent van a recepted, de nekem csak most jutott eszembe, hogy milyen jó lenne újra enni sárga túrót, ahogy azt a szabolcsi Dédikém készítette. Remélem nekem is fog sikerülni, mert bár nem vagyok teljesen konyhai analfabéta, kicsit félek tőle. Ez, csakúgy mint a töltött káposzta, olyan Dédi-féle csoda volt annak idején :)
Nagyon köszönöm, hogy hozzáférhetővé tetted :) Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok előre is :)

il-di.
il-di.sze, 2012-03-28 20:53

Ó, az a finom szabolcsi töltött káposzta! Vajon feltöltötte már valaki ide a receptek közé?
A sárga túróba kezdj bele bátran Csirianyu, mert nem kell nagy konyhai múlt az elkészítéséhez, biztosan sikerülni fog! :) Örülök, hogy hasznosnak találtad a receptet. Jó készülődést és kellemes húsvéti ünnepeket! :) Üdv.: il-di.

witch
witchk, 2012-03-27 14:28

Kedves Il-di!
Vajon tartositott tejjel is el lehet kesziteni?
Sajnos a mi kornyekunkon nincs mas. :(
Probalom kinyomozni, hogy hatha megis
valahol be lehetne szerezni, de nem tudom
mennyi idobe fog telni.

il-di.
il-di.k, 2012-03-27 16:05

Igen, kedves witch. Bár én nem szeretem a tartósított tejet, mert bár csak kétszer ittam, mindig éreztem valami fura mellék ízt. De valószínű a tojás és a cukor ezt elnyomja. Próbáld ki bátran! Üdv.: il-di.

Eruska25
Eruska25sze, 2012-03-21 14:29

Köszönöm hogy feltöltötted, férjemet szeretném vele meglepni húsvétkor ugyanis ő is szabolcsi, gondoltam jól fog neki esni hogy ha "hagyományos" szabolcsi ételt ehet ha már olyan messze költözött Szaboclstól :) Még egyszer hálás köszönet :)

il-di.
il-di.sze, 2012-03-21 15:21

Nagyon szívesen! Kellemes húsvétvárást és finom sárga túrót! :) Üdv.: il-di.

averus
averusk, 2012-03-20 19:53

Szabolcsi nagymamám minden húsvétra dupla adagot készített belőle,
mert a locsolkodóknak különben kevés maradt volna;)!
Mi is mazsolával csináljuk és édesség gyanánt "rájárunk" nassolni a hűtőbe :).
Kedvenc húsvéti csemegém!

il-di.
il-di.sze, 2012-03-21 15:35

Már annyian írtátok, hogy sárga túrót mazsolásan is ettetek, és az milyen finom. Kíváncsivá tettetek, úgyhogy húsvétkor elkészítem ezt a változatot is. Egyébként averus, sajnos már én is csak múltidőben beszélhetek nagymamámról :( , aki természetesen a világ legfinomabb sárga túróját készítette, legalábbis gyerekkoromból így emlékszem :) Üdv.: il-di.

Hasibecker
Hasibeckerszo, 2012-03-17 16:41

Kedves ILdi! Köszi a receptet! A férjem Szabolcsi, már évek óta mondja, hogy csináljak neki "Sárga túrót", amiről soha nem hallottam, mivel én Somogyban élek. Most, hogy rátaláltam a receptre Húsvétra megcsinálom Neki és persze az egész családnak. Nagyon kíváncsi vagyok az ízére. Mégegyszer köszi. Marika.

il-di.
il-di.v, 2012-03-18 20:35

Nagyon szívesen! Ketten akkor már biztosan elkészítjük kedves Marika ;) Ilyen egy jó feleség,; lesi férje minden kívánságát! :) Sok sikert majd az elkészítésnél! Üdv.: il-di.

fekri
fekrik, 2011-04-26 09:02

Kedves Il-di!
Mindenkinek ízlett, legfőképp a férjemnek! :) Jövőre is elkészítem! ;) Köszi még egyszer!
Szép napot!

il-di.
il-di.k, 2011-04-26 20:57

Kedves fekri!
Szívesen! Nagyon örülök a sikerednek! :) Jó éjt! Üdv.: il-di

fekri
fekriv, 2011-04-24 15:04

Ma én is elkészítettem életemben először, mert én még nem hallottam róla. Holnap kerül a húsvéti asztalra anyukáméknál. :) Biztos fini lesz! Köszi Il-di, hogy megosztottad ezt a receptet! :) Kellemes Húsvétot!

il-di.
il-di.v, 2011-04-24 23:21

Örömmel tettem! Remélem ízlett!? További szép húsvétolást! Üdv.: il-di

Kocsis Kriszta
Kocsis Krisztaszo, 2011-04-23 15:43

Szabolcsi rokonoknál mindig volt sárga túró a húsvéti asztalon gyerekkoromban, azóta én is minden évben elkészítem, ugyanígy készítem én is, a mostani már csöpög :)

Szép húsvétot :)

il-di.
il-di.szo, 2011-04-23 20:49

Az enyém már a hűtőben pihen és várja a holnapi napot :) Jó készülődést és kellemes húsvétot! Üdv.: il-di

senilla
senillacs, 2011-04-21 21:49

Nagyon köszönöm a gyors választ!
Meg kell mondjam, meglepett, hogy ilyen gyorsan elkészül! Holnap lesz a napja, hogy kipróbálom!

senilla
senillacs, 2011-04-21 08:44

Meg tudnád mondani, hogy kb. meddig kell hűteni/csöpögtetni??? Tudom, hogy ez attól is függ, hogy milyen anyagon keresztül lógatom. Terveim szerint gézbe rakom majd, de ha nem kapok a gyógyszertárban, akkor marad a konyharuha. Ennek tudatában tudsz nekem egy kb. időtartalmat mondani?
Köszi-senilla

il-di.
il-di.cs, 2011-04-21 18:45

Kedves senilla!
Jó is, hogy rákérdeztél, máris frissítettem a receptet! Bíztatnálak az elkészítésére! :) Üdv.: il-di.

Jancsika
Jancsikacs, 2011-02-17 10:17

Nagymamámnál a Zemplénben szintén csináltunk, de a megszentelendő kosárban pászka is volt. Na most ennek a pászkának a neten csak kalács verzióját találtam, de nálunk sonkás tojásos töltelék szerű étel volt kalács formában megsütve. Ismeri ennek valaki a receptjét?

vezsu
vezsucs, 2010-04-22 13:44

Igen, nálunk Szlovákiában is csinálják, egész a lengyel határig (a férjem való oda), de van ahol sósan is készítik, petrezselyem zoldjével, vagy hagymaszárral...úgy is finom...

il-di.
il-di.szo, 2010-04-10 19:41

Ez jó hír, hogy ízlett Nektek, már megérte közzétenni ezt a receptet! :) Üdv.: Ildi

bibi
bibip, 2010-04-02 22:52

Sziasztok! Én is szabolcsi vagyok, és néha elképedek, hogy mennyien nem is ismerik a sárgatúrót. El sem tudják képzelni az állagát, ízét. Mi is teszünk bele mazsolát, úgy a fincsi és abszolút nem vesznek össze még így sem a sonkával, kolbásszal. Elárulok egy titkot: ha bőven van otthon tojás, az én Anyucim bizony nem csak húsvétkor készíti el :)

Noncsi_
Noncsi_p, 2010-04-02 21:00

Még soha nem hallottam erről az ételről, egészen biztosan elkészítem a napokban. Köszönöm hogy megosztottad! :) Mindenkinek nagyon kellemes Húsvétozást kívánok!

il-di.
il-di.szo, 2010-04-03 23:35

Örömmel tettem Noncsi! Hímes tojásos, illatos húsvéti ünnepeket kívánok én is Mindenkinek!
Üdvözlettel: Ildi

ildikó40
ildikó40v, 2010-04-04 18:53

Szia Il-di!!!
Én is Ajakról vagyok és én is mindig megcsinálom a sárgatúrót,nagyon szereti az egész család
üdv Ildikó

il-di.
il-di.v, 2010-04-04 23:10

Szia Ildikó!
Ez csak természetes, hogy egy szabolcsi elkészíti húsvétra a sárga túrót! ;) Kár is lenne, ha ez a finomság feledésbe merülne! További kellemes húsvéti ünnepeket, holnapra sok locsolódót!
Üdv.: Ildi

il-di.
il-di.p, 2010-04-02 20:00

Az eredeti recept ez, amit írtam. Természetesen, ahány ház, annyi szokás. Mindenki saját ízlése szerint variálhatja.

Legfrissebb cikkek

Ez aztán a tökös zöldség!
Ez aztán a tökös zöldség!
Az egyik legkarrieristább zöldség minden bizonnyal a sütőtök, hiszen nem semmi teljesítmény bébiétel-alapanyagból feljönni a sztárséfek őszi kedvencei közé!
A hét szakácsa: Redy
A hét szakácsa: Redy
Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.
286