Sajtszószos tészta sonkával recept

Sajtszószos tészta sonkával
Sajtszószos tészta sonkával
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt vettem a boltban egy kész, por alapú sajtszószt, mert nagyon szeretem a sajtos ételeket és szerettem volna kipróbálni. Nem mondom, hogy nem volt finom, de akkor úgy gondoltam, hogy túlságosan sokba kerül az ízéhez és a mennyiségéhez képest ez a termék. Így hát a legközelebbi alkalommal, amikor megkívántam a sajtszószos tésztát, úgy gondoltam, hogy inkább saját magam készítem el a szószt. Mindent beleraktam, amiről úgy éreztem, hogy eléggé kihozza a jellegzetes sajtszósz ízt: az eredmény jobb lett, mint vártam, azóta számtalanszor elkészítettem már ezt a tésztaételt. Remélem, másnak is bejön majd ez a recept. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A trappistát természetesen helyettesíthetjük más sajtokkal is, aki az erősebb ízeket kedveli, az kipróbálhatja pl. füstölt sajttal. Ezen kívül a kockasajt is lehet akár ízesített (szalámis, sonkás, stb.), bár nekem nem voltak olyan jó tapasztalataim (túlságosan elnyomta az ízük a szószt). A tészta is lehet másféle, de én úgy tapasztaltam, hogy a szarvacska a legjobb hozzá, mert eléggé magába szívja a szószt még akkor is, ha kicsit folyósabbra sikerül a masszánk.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Barilla receptverseny
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sajtos - sonkás tészta, sajtszószos szarvacska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hidegvízzel, és egy pici olajat csurgatunk rá, hogy ne ragadjon össze.
  2. A margarint egy edényben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük lassú tűzön, nehogy odakapjon az alja.
  3. Felöntjük a tejjel, és továbbra is lassú tűzön főzzük pár percig, néha megkeverve.
  4. Ezután beletesszük a kockasajtokat, amiket apróbb darabokra vágtunk (Medve sajt a legjobb), majd lereszeljük a trappistát, és ezt is hozzáadjuk a szószhoz.
  5. Kevés ételízesítővel (vagy sóval) és nagyon kevés borssal ízesítjük.
  6. Ezután addig főzzük közepes lángon, folytonos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
  7. Félretesszük a kész szószt, és egy kevés olajon megpirítjuk a közepes méretűre vagdalt sonkaszeleteket.
  8. A végén a szószt és a sonkát összekeverjük a tésztával, melegen tálaljuk.
     
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 16 708
elküldve: 5
receptkönyben: 376
elkészítve: 12/26
Facebookon megjelent: -

szakács

dius0306

Mióta szakács: 2011.10.24.
19 recept

Hozzászólások (16)

ViraMors
ViraMorsp, 2014-01-10 10:52

Kedves Dius0306!

Hirtelen felindulásból kezdtem sajtszószos recepteket keresni pár napja, így bukkantam a tiedre, tegnap este el is készítettük, nagy sikere lett. Az egyetlen "gond" csak az volt, hogy miért nem csináltunk többet? :D Köszönjük a remek receptet :)

dius0306
dius0306p, 2014-01-10 21:36

Kedves ViraMors!

Nagyon szívesen, örülök, hogy sikeres volt. ;)

dora14541252
dora14541252p, 2013-11-15 16:30

Annyiszor láttam már a pinteresten a sajtos tészta receptjét, mondtam egye-fene megpróbálom. Viszont annyi mindent bonyolítottak benne, hogy inkább elkezdtem itt keresgélni. Végük kipróbáltam ezt és meg kell mondjam nem egyszer került már tányérra ;)

dius0306
dius0306v, 2013-11-17 09:35

Örülök, ha ízlik, én is azért szeretem, mert egyszerű, de nagyszerű. :) Szép napot!

Judit_79
Judit_79h, 2012-09-10 13:14

Én a kockasajt helyett tubusos sajtot raktam bele, és a sonkát pedig egy kis kockázott bacon-on pirítottam meg. Nagyon finom lett, köszi a receptet!! Ezentúl csakis így készítem, mert finomabb, mint a készen kapható!

dius0306
dius0306h, 2012-09-10 20:25

Igen, a tubusos sajtot én is szoktam használni, a bacon pedig kifejezetten jó ötlet. Köszönöm, hogy megosztottad az élményt és örülök, hogy ízlett!

johanna.k
johanna.ksze, 2012-03-21 15:50

Kiprobaltam, itt gozolog elottem, fini nagyon!! A sonka helyett raktam bele kis virslit meg egy kis plusz snidlinget hmmm meg a valogatos kis ketevesem is nyomja befele.

dius0306
dius0306cs, 2012-03-22 11:04

Hmm, egy kis snidlinges ízvarázs most nekem is jól esne. :) Annak pedig külön örülök, hogy a kicsinek is ízlett, szép napot kívánok nektek. :)

roluka09
roluka09h, 2012-03-19 15:49

Kipróbáltam. Nagyon finom! Köszönöm szépen! :D Kétszer is megcsináltam már. A második főzés alkalmával törtem a szószba egy fej fokhagymát. Nagyon finom úgy is. :D

dius0306
dius0306h, 2012-03-19 21:15

Örülök, hogy jól sikerült. A fokhagyma pedig egy igen jó ötlet, legközelebb én is úgy csinálom majd, köszi a tippet! :)

AVDORI
AVDORIk, 2011-12-13 19:35

Köszi szépen a receptet, ma megcsináltam és nagyon ízlett mindenkinek. Üdv. Dóri

dius0306
dius0306sze, 2011-12-14 11:05

Nagyon szívesen, további jó sütést-főzést kívánok! Üdv, Dius

V.Kata
V.Kataszo, 2011-12-10 09:03

Nagyon tetszik a recepted,biztos,hogy ki fogom próbálni!További jó sütést főzést kívánok Neked!

dius0306
dius0306szo, 2011-12-10 12:15

Köszönöm szépen, remélem, neked is jól sikerül majd. :) Üdv, Dius

Legfrissebb cikkek

Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Hétfő van, és ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor bónuszként szétáztat az eső a bringádon. Aztán beülsz egy kávézóba, és megváltozik a napod.
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Ha választanom kell aközött, hogy édes vagy sós legyen a nasi, akkor nálam egyértelműen a sós a nyerő. Nézzük, mire jutunk 200 kalória alatt!
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
A shrub angolul bokrot jelent, nem? Valóban, viszont a shrub az arab sharbah szóból ered, jelentése: ital. Hogyan készül, és mit kell tudni róla? Készíts te is shrubot!
463