Sajtszószos tészta sonkával recept

Kalória?
Sajtszószos tészta sonkával
Sajtszószos tészta sonkával
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt vettem a boltban egy kész, por alapú sajtszószt, mert nagyon szeretem a sajtos ételeket és szerettem volna kipróbálni. Nem mondom, hogy nem volt finom, de akkor úgy gondoltam, hogy túlságosan sokba kerül az ízéhez és a mennyiségéhez képest ez a termék. Így hát a legközelebbi alkalommal, amikor megkívántam a sajtszószos tésztát, úgy gondoltam, hogy inkább saját magam készítem el a szószt. Mindent beleraktam, amiről úgy éreztem, hogy eléggé kihozza a jellegzetes sajtszósz ízt: az eredmény jobb lett, mint vártam, azóta számtalanszor elkészítettem már ezt a tésztaételt. Remélem, másnak is bejön majd ez a recept. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A trappistát természetesen helyettesíthetjük más sajtokkal is, aki az erősebb ízeket kedveli, az kipróbálhatja pl. füstölt sajttal. Ezen kívül a kockasajt is lehet akár ízesített (szalámis, sonkás, stb.), bár nekem nem voltak olyan jó tapasztalataim (túlságosan elnyomta az ízük a szószt). A tészta is lehet másféle, de én úgy tapasztaltam, hogy a szarvacska a legjobb hozzá, mert eléggé magába szívja a szószt még akkor is, ha kicsit folyósabbra sikerül a masszánk.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Barilla receptverseny
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sajtos - sonkás tészta, sajtszószos szarvacska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hidegvízzel, és egy pici olajat csurgatunk rá, hogy ne ragadjon össze.
  2. A margarint egy edényben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük lassú tűzön, nehogy odakapjon az alja.
  3. Felöntjük a tejjel, és továbbra is lassú tűzön főzzük pár percig, néha megkeverve.
  4. Ezután beletesszük a kockasajtokat, amiket apróbb darabokra vágtunk (Medve sajt a legjobb), majd lereszeljük a trappistát, és ezt is hozzáadjuk a szószhoz.
  5. Kevés ételízesítővel (vagy sóval) és nagyon kevés borssal ízesítjük.
  6. Ezután addig főzzük közepes lángon, folytonos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
  7. Félretesszük a kész szószt, és egy kevés olajon megpirítjuk a közepes méretűre vagdalt sonkaszeleteket.
  8. A végén a szószt és a sonkát összekeverjük a tésztával, melegen tálaljuk.
     
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 22 607
elküldve: 5
receptkönyben: 415
elkészítve: 17/31
Facebookon megjelent: -

szakács

dius0306

Mióta szakács: 2011.10.24.
19 recept

Hozzászólások (16)

ViraMors
Vira / ViraMors p, 2014-01-10 10:52

Kedves Dius0306!

Hirtelen felindulásból kezdtem sajtszószos recepteket keresni pár napja, így bukkantam a tiedre, tegnap este el is készítettük, nagy sikere lett. Az egyetlen "gond" csak az volt, hogy miért nem csináltunk többet? :D Köszönjük a remek receptet :)

dora14541252
dora14541252 p, 2013-11-15 16:30

Annyiszor láttam már a pinteresten a sajtos tészta receptjét, mondtam egye-fene megpróbálom. Viszont annyi mindent bonyolítottak benne, hogy inkább elkezdtem itt keresgélni. Végük kipróbáltam ezt és meg kell mondjam nem egyszer került már tányérra ;)

dius0306
dius0306 / dius0306 v, 2013-11-17 09:35

Örülök, ha ízlik, én is azért szeretem, mert egyszerű, de nagyszerű. :) Szép napot!

Judit_79
Judit_79 h, 2012-09-10 13:14

Én a kockasajt helyett tubusos sajtot raktam bele, és a sonkát pedig egy kis kockázott bacon-on pirítottam meg. Nagyon finom lett, köszi a receptet!! Ezentúl csakis így készítem, mert finomabb, mint a készen kapható!

dius0306
dius0306 / dius0306 h, 2012-09-10 20:25

Igen, a tubusos sajtot én is szoktam használni, a bacon pedig kifejezetten jó ötlet. Köszönöm, hogy megosztottad az élményt és örülök, hogy ízlett!

johanna.k
johanna.k sze, 2012-03-21 15:50

Kiprobaltam, itt gozolog elottem, fini nagyon!! A sonka helyett raktam bele kis virslit meg egy kis plusz snidlinget hmmm meg a valogatos kis ketevesem is nyomja befele.

dius0306
dius0306 / dius0306 cs, 2012-03-22 11:04

Hmm, egy kis snidlinges ízvarázs most nekem is jól esne. :) Annak pedig külön örülök, hogy a kicsinek is ízlett, szép napot kívánok nektek. :)

roluka09
roluka09 h, 2012-03-19 15:49

Kipróbáltam. Nagyon finom! Köszönöm szépen! :D Kétszer is megcsináltam már. A második főzés alkalmával törtem a szószba egy fej fokhagymát. Nagyon finom úgy is. :D

dius0306
dius0306 / dius0306 h, 2012-03-19 21:15

Örülök, hogy jól sikerült. A fokhagyma pedig egy igen jó ötlet, legközelebb én is úgy csinálom majd, köszi a tippet! :)

AVDORI
AVDORI k, 2011-12-13 19:35

Köszi szépen a receptet, ma megcsináltam és nagyon ízlett mindenkinek. Üdv. Dóri

V.Kata
V.Kata szo, 2011-12-10 09:03

Nagyon tetszik a recepted,biztos,hogy ki fogom próbálni!További jó sütést főzést kívánok Neked!

Legfrissebb cikkek

Heti menü: a nyár kedvenc egytálételeivel
Heti menü: a nyár kedvenc egytálételeivel
Használd ki a nyarat: irány a piac, vásárolj be a legfrissebb és legszínesebb zöldségekből, főzz egyszerű, könnyű, mégis laktató receptjeinkből! Mindenkinek ízleni fog.
A hét szakácsa: sWaddyWaddy
A hét szakácsa: sWaddyWaddy
Ismeritek csokispörkölt-receptünk feltöltőjét, WaddyWaddy-t, vagyis Kamillát? Ha nem, akkor itt az idő, hogy felfedezzétek izgalmas és egészséges ételekkel teli konyháját!
Nagy tudás, kis energiafelhasználás, mi az?
Nagy tudás, kis energiafelhasználás, mi az?
Irányító típus vagy? Szereted, ha a kezed ügyében van minden? Még a mosógéped is a konyhába tervezted, hogy figyelhesd ruháid tisztulási folyamatát? Ez a cikk neked szól! (x)
463