Sajtos tallér ahogy Sütőtök készíti recept

Sajtos tallér ahogy Sütőtök készíti
Sajtos tallér ahogy Sütőtök készíti
38 perc / előkészület: 30 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága dédikémtől örököltük ezt a csodát, Anyunak kislány korában diktálta le a kézzel körmölt szakácskönyvébe, amit a mai napig őriz és használ. :) Így mutatta meg nekem is e receptet, mert annak idején mesélte, hogy ennél finomabb sós nasi a világon nincs. Anyukámról meg azt kell tudni, hogy hatalmas szakértő a témában, mert eszelősen imádja a sós rágcsákat. Szóval ő tanította meg nekem, hogy ez mindent ver. :D És tényleg, pedig én annyira nem vagyok "sós sütis", de ezt egyszerűen nem bírom abbahagyni. Gyakorlatilag lehetetlen. Már ahogy kisül, kapkodom lefele egy tányérra, és súlyos égési sérüléseket figyelmen kívül hagyva tolom az arcomba, közben óbégatok, hogy ez mennyire finom. :D És addig eszem/esszük, amíg van, mindegy, mennyi sül.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

"Sós sütiseknek" és "nem sós sütiseknek", mert én vagyok az élő példa, hogy bárkit függővé tehet. Valahol a pogácsa és a tallér között van a megjelenése, puha a tésztája, ropog a sajt, közte meg olyan kis "légbubi" lesz. :) Frissen a legfinomabb, de másnap sem lesz semmi baja.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Abbahagyhatatlan sajtos tallér, sajtos túrós pogi, sajtos rágcsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojás és a sajt kivételével minden hozzávalót alaposan összegyúrunk előző nap, és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
  2. Másnap két bucira osztjuk a tésztát (úgy kényelmesebb, nem kell olyan őrült nagyra kinyújtani), és egymás után mindkettőt kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, megkenjük őket 1-1 felvert tojással, és megszórjuk bőségesen reszelt sajttal. A sajtot kicsit tenyérrel rányomkodjuk a tésztára.
  3. Egy pogácsaszaggatóval vagy rövid italos pohárral (kb. 5 cm átmérőjű) köröket szaggatunk belőle, és egy sütőlapra/tepsibe helyezzük őket. Nem kel meg, és nem lesz folyós, lehet nyugodtan szorosan pakolni (azért ne érjen össze), és nem kell alá sem zsiradék, sem sütőpapír, mert egyáltalán nem ragad le.
  4. Ha megtelt egy sütőlap/tepsi, előmelegített sütőben szép halvány pirosra sütjük a tallérokat.
  5. Kb. 5-10 perccel a sütés után már szedegethető is le a tepsiről, és langyosan tálalható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 35x40 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 139
elküldve: 7
receptkönyvben: 285
elkészítve: 10/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept
hirdetés

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vinjo
vinjo p, 2016-12-23 15:33

Ez már a harmadik Karácsony, hogy ezzel a pazar sajtossal várjuk a vendégeket, mindig nagy sikere van. Eddig nem köszöntem meg, de most pótolom.
Köszönet a dédi receptjének megosztásáért!

krampusz80
krampusz80 p, 2015-03-27 17:29

Nagyon finom! Az én tésztám egy hetet várt begyúrva a hűtőben mire meg tudtam sütni. Kb. félóra alatt elfogyott. :-)

nyilas1980
nyilas1980 szo, 2012-09-29 18:30

Holnap megcsinálom, már össze van gyúrva a tészta, és pihen a hűtőbe. Nagyon guszta a képen, tetszik a recept, csupa finomság a hozzá való.

nyilas1980
nyilas1980 v, 2012-09-30 20:26

Megsütöttem már délelőtt, nem bírtam várni, és már alig van belőle, mindenki ezt a finomságot rágcsálja. Isteni lett!!! Köszönöm a receptet :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 h, 2012-10-01 20:13

Dejóóó! :D Szívesen! :) Igazából nem tudom, van-e jelentősége az egynapi pihentetésnek, mert sosem próbáltam anélkül (a dédi szava szent), de azon a pár órán semmi sem múlhatott...;)

mery66
mery66 sze, 2012-07-04 18:35

Egyetlen hibája ennek a sajtosnak,hogy nem lehet abbahagyni!!!
Köszönöm a receptet!

jadore
jadore szo, 2012-06-30 12:33

Imádom a Dédiktől, Nagyiktól örökölt recepteket...azok mindig annyira "mások" és finomak. Kipróbálom ;) Köszi :)

1879