Rozsos kenyér jénai tálban sütve recept

Rozsos kenyér jénai tálban sütve
Rozsos kenyér jénai tálban sütve
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kenyér hasonló lesz, mint a kemencében sült, mert ugyanúgy gőzben sül meg.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozscipó, jénaiban sült kenyér, rozskenyér házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél csomag élesztőt összemorzsolunk, 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel kovászt készítünk, melyet 1-1,5 óráig hagyunk kelni.
  2. 40 dkg lisztet, 15 dkg rozslisztet, sót, burgonyát és a vizet jól összedagasztjuk.
  3. A tésztát olajozott tálba duplájára kelesztjük.
  4. Veknit formázunk belőle és olajjal kikent jénai tálban fél órát kelesztjük, a tetejét bevágjuk és vízzel lekenjük.
  5. Hideg sütőbe tesszük és addig sütjük, míg az alja elkezd pirulni (kb. 40 perc), majd levesszük a jénai tál tetejét és pirítjuk még kb. 10 percig
  6. Ha ilyen szép piros lett a kenyér teteje, rácsra kivesszük és vízzel lekenjük.
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 255 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 19 045
elküldve: 33
receptkönyvben: 339
elkészítve: 15/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Benkoe

Mióta szakács: 2010.11.06.
3 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Laboka
Laboka p, 2015-09-18 19:54

Nagyon guszta a kenyered. Szeretném megkérdezni, hogy finomliszt helyett lehetne-e kenyérliszttel készíteni.
Köszi, Kati

timigabi
timigabi szo, 2014-02-01 12:18

Krumpli nélkül készítettem el. Nagyon szépen megkelt!!!! Gyönyörű és ízletes kenyér!!! A férjem nagyon dícséri, most már minden hétvégén kenyérsütés! Köszönjük a receptet!!!! :D

Kata58
Kata58 k, 2013-12-31 16:02

Megcsináltam! Gyönyörű és finom lett krumpli nélkül is! tettem hozzá egy gyerekevőkanál sikért és egy késhegynyi ascorbint. kicsit nehezen kelt meg, de meghálálta, hogy türelmes voltam....

agapanthus
agapanthus szo, 2013-01-19 18:59

Búzasikért bioboltokban lehet kapni.Úgy tudom ennyi mennyiségű liszthez kb.1 evőkanálnyi kell belőle.

Kata58
Kata58 h, 2014-01-06 21:22

Lehet 1 evőkanélnyit is hozzátenni, de kicsit spóróltam, de nem ment a kenyér rovására..a gyerekevőkanál csak egy kiskanálnyi mennyiséggel kevesebb

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2013-01-18 19:33

Fantasztikusan guszta, ropogós, csodás kenyér.:-)
Köszönöm.
Sokan szánták rá magukat az utóbbi időben, hogy kenyeret készítsenek.
Meg is osztották velünk, ahogy Te is.:-)
Biztos, mert jobban jönnek ki árban is, azért is, mert tudja/tudjuk, hogy mi van benne, és az illat és íz, teljesen más, na meg az eltarthatóság se utolsó,...mindez nincs meg a boltiéban !! :-)
Éva-Anyóca

aantee
aantee / aantee p, 2013-01-18 18:57

Nagyon szép a kenyered!
Mi is nagyon szeretjük a rozsos otthon sütött kenyeret, de két problémára még nem találtam megoldást:
- az enyém kicsikét morzsálódik (egyáltalán nem vészes, de engem zavar) - Tudom, h a krumpli segít ezen, de nem szeretem a krumplis kelt tésztákat, érzem az ízén. Olvastam, h búzasikért érdemes hozzátenni pluszban a tésztához, de nem találok a boltokban.
- harmadnapra elég erős élesztőíze lesz a kenyérnek - ti találkoztatok ilyennel, mit lehet ellene tenni? Olyan jó ez a kenyér, h a maradékot is meg szeretjük enni. :-)

tatilu
tatilu sze, 2013-01-30 14:24

Én felszelem,szeletenként lefagyasztom,majd összeszedem zacskóba,mindig annyit veszek elő amennyi kell.Igy biztos nem lesz más ízű

csahebo
csahebo h, 2013-01-21 15:43

Szia!
Nekem a szárított élesztőnél van az, hogy élesztőszagú. A sárga csomagos friss élesztővel készítettnek nem lesz élesztő szaga. Üdv!

nbeatrix
nbeatrix szo, 2013-01-19 23:24

Szia!
Nem vagyok profi kenyérsütő, de többnyire itthon sült kenyeret eszünk.
Az én tapasztalatom az, ha teszek a tésztához 2 evőkanál olajat/zsiradékot, akkor nem lesz morzsálódós a kenyér. Azt olvastam, hogy ezen a problémán segíthet még egy csipet aszkorbinsav.
Búzasikért többnyire minden bio vagy reform boltban tudsz venni.
Üdv: Bea

Benkoe
Benkoe / Benkoe szo, 2013-01-19 10:55

Csináltam már krumpli nélkül is ezzel az aránnyal nem morzsolódik nekem. Ha már több rozslisztet teszek bele, akkor igen. Búzasikérrel még én sem próbálkoztam, mert boltban nem találtam.

nagyleila
nagyleila p, 2013-01-18 10:18

Szia!
Gyönyörű a kenyered :) Írtad, hogy gőzben sül, az a víz elég, mely a tetejére kell? Vagy külön még szükséges a sütőbe tenni? Eddig egyszer próbáltam csak sütőben kenyeret készíteni, de elég ronda, lapos lett. :)

csahebo
csahebo p, 2013-01-18 11:37

Szia! Én mindig sütőben sütöm a kenyeret, mert a kenyérsütőben sütve nagyon vastag lesz a kérge. Valamelyik receptnél olvastam a következő trükköt, így sosem lesz ronda, lapos meg egyáltalán. Kelesztés után átgyútom a tésztát és csak úgy kézzel, az öklömmel kilapítom olyan 4-5 cm-esre. Aztán felhajtom a közepére mind a 4 oldalát. Megfordítom, mert ez lesz az alja. Kicsit kézzel kenyérformára igazítom és sütőpapíros tepsibe teszem. A tetejét késsel vagy 4-szer meghúzkodom mindkét irányban (mint a pogács rácsozása, csak nagyban). Latakarva fél órát pihentetem. Alsó felső sütéssel sütöm előmelegített sütőben, 200 C°-on kerek 40 percig, de nem a középső rácsra teszem, hanem alulról a másodikra. Mindig tökéletes és még többnaposan is puha. Próbáld ki ha van kedved és majd referálj kérlek.

nagyleila
nagyleila p, 2013-01-18 20:16

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, és a sok tanácsot, tuti elkészítem, és beszámolok róla! Kellemes hétvégét!

642