Ribizlis kardinális szelet recept

Ribizlis kardinális szelet
Ribizlis kardinális szelet
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek kardinálist készíteni. Legtöbbször gesztenyéset, most viszont egy nyáridéző ribizlis változatot sütöttem. A töltelékbe kerülő tejszínhabot saját főzésű ribizlidzsemmel ízesítettem. A tészta jelentős része tojásfehérje habból készül, ezért a kardinális szeletnek célszerű akkor nekilátni, amikor legalább 4 tojás fehérje pihen a fagyasztóban, a hiányzó mennyiséget friss tojásból pótoljuk, mert azoknak a sárgájára is szükség lesz.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A tölteléket gazdagíthatjuk friss gyümölccsel is.

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot.
  2. Egy sütőpapírral bélelt tepsire a tojásfehérje hab 3/4 részéből 2x3 db 30 cm hosszú csíkot húzunk egy habzsákból úgy, hogy közöttük elférjen 1-1 piskóta csík is, ahogy a képen is látható. -Én kicsit cifráztam a csíkokat.:)
  3. A megmaradt habhoz keverjük a tojások sárgáját és a lisztet, így egy piskótatésztát kapunk, amit habzsákba töltünk és 2-2 csíkot húzunk a tojásfehérje habcsíkok közé úgy, hogy a réseket kitöltse.
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, így 5 percig sütjük, majd 150 fokon addig sütjük, amíg a tojásfehérje habcsíkon egy száraz kéreg képződik (kb. 30 perc).
  5. Amikor megsült a két lap, a sütőből kivéve 3-4 percet pihentetjük, majd a lapok között elvágjuk a sütőpapírt és óvatosan lehúzzuk a tésztáról.
  6. A ribizlidzsemet felolvasztjuk, a tejszínt a porcukorral felverjük és hozzákeverjük a dzsemet.
  7. A kihűlt lapokat megtöltjük a ribizlis krémmel, lehűtjük és másnap szeleteljük.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 37 220
elküldve: 7
receptkönyvben: 296
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mevera
mevera h, 2016-11-14 09:32

Bocs, segítséget kérek ! A két tésztalapot egyszerre, egy tepsiben sütöm meg ? Ha kihűlt , az egyik tésztára kenem a habot, tetejére illesztem a másik tésztát ? Mekkora tepsi kell ehhez ? Köszönöm ha válaszolsz !

villers
villers p, 2015-03-13 17:08

Szia!
Most a versenynek hála, újra belefutottam a receptedbe. Viszont engem nagyon érdekelne a gesztenyés változat, mert a férjem azt imádja, és közeleg a szülinapja. Írtad, hogy azt is szoktál csinálni. Meg tudnád nekem írni, hogy ahhoz hogyan készíted a tölteléket? Mert gondolom a tészta marad, csak nincs nagy kedvem kísérletezni, ha nem muszáj :). Előre is köszönöm: Andi

Kat
Kat sze, 2013-07-31 14:43

Kedves Tündér!

Nagyon ritkán megyek cukrászdába, de ha mégis erre vetemedek, akkor tuti, hogy epres kardinálist veszek. Ezért örültem meg nagyon ennek a receptnek. :) Totál biztos, hogy ki fogom próbálni, mert már most a képet nézve, és a receptet olvasva összefut a nyál a számban.
Hálás köszönet ezért a receptért Neked! Legyen szép nyarad! Üdv.: Kata

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok h, 2010-05-03 21:03

Kedves Era! Ne is add fel, hiszen nem olyan ördöngösség. Fontos momentum, úgy kell nekiállni, hogy sikerülni fog:)))

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok v, 2010-05-02 07:35

Köszönöm Villers! Ismerni ismerem a kávés változatot, csak még nem készítettem....de egyszer az is elkészül:)))

villers
villers szo, 2010-05-01 20:46

Szia!
Nekem is az egyik kedvenc sütim, de a kávés változatban. Ha még nem próbáltad, szerintem ne hagyd ki, csak a ribizlidzsemet kell kiváltani feketekávéval :o)

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok szo, 2010-05-01 19:59

Kedves Illesera!Én úgy készítem, hogy szárítom a habot és általában (98%) sikerül is:) Először kicsit magasabb hőfokon sütöm, amíg megnövekszik, majd szárítom hosszabb ideig. 30 percet írtam, de lehet hosszabb az idő, sütőtől is függ. Én megtapogatom, hogy elég kemény-e, képződött-e kéreg a habon. Amikor már kemény kívülről (de belül ettől még puha lehet és így jó), akkor jó lesz. (Általában 1 tojásfehérjére 5 dkg cukrot számolok, ebben a receptben kicsit kevesebb. Valamint célszerű szilikonos sütőpapírt (lapot) használni, könnyebben lejön, bár most csak sima sütőpapírt használtam.) Remélem tudtam segíteni.
Tündér:)

illesera
illesera v, 2010-05-02 20:04

Kedves Tündér!
Köszönöm szépen a tanácsaidat, úgy tünik másnak sem olyan egyszerű a dolog, de semmiképp nem adom fel, megpróbálom úgy, ahogy javasolod! addig úgysem nyugszom, amíg nem sikerül !!!!:))))
üdv
Era

illesera
illesera szo, 2010-05-01 19:00

Kedves Tünde !
Ez a kedvenc sütim, de eddig mindig a cukrászdában vettem, mert bár sok sütit sütök, nekem a tojásfehérje hab sütése sosem sikerül!:((( Csináltam már Pavlovát is, Rákóczi túróst....,gyönyörűen megsült a hab, de amikor kikapcsoltam a sütőt, mire kihült a süti, szépen össze is rogyott. Pedig nem nyitottam ki a sütőajtót, betartottam a sütési időt és hőfokot. Van valami tipped, ( vagy bárki másnak ),hogy hogyan kell bánni a tojáshabos sütikkel ? Már egyszer kérdeztem ezt ezen az oldalon, de a kutya nem válaszolt nekem, remélem tőled talán kapok segítséget !? :))) előre is köszönöm !
Era

645