Müncheni sörperec recept

Müncheni sörperec
Müncheni sörperec
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Te nem vagy komplett...
Ezt a kedves megjegyzést egy német kollégista társamtól kaptam, miután reggel hétkor perecgyúráson kapott a konyhában. Nem igazán értette, hogy ha már olyan mázlim van, hogy nem kell épp vizsgázni, akkor miért nem alszom? És ha bajor tízórait rendezek, miért nem a boltban veszem a mélyfagyasztottat?
Na, mikor leült a frissen sült, kívül roppanós, belül puha perec mellé, kent rá egy kis Obatzert, akkor visszaszívta, amit mondott :)
A pereckészítés gondolata egyébként már régóta foglalkoztatott, csak nem találtam hozzá megfelelő receptet, valahogy a bajor szakácskönyvek elfelejtik említeni, valószínűleg azért, mert mindenki készen veszi. Aztán a botanikus kertben, ahol dolgoztam, megkérdeztem az egyik helybéli kolléganőt, hogy tud-e valami jó szakácskönyvet, ahol végre megvilágosodok perec-ügyileg. Hát, könyvet nem tudott, volt viszont saját, nagymamától tanult receptje. Azt mondta, a nagyi gyakran sütötte, első szerelme péklegény volt, és az I. világháborúból nem jött vissza, ő meg így adózott az emlékének.
Kollegina aztán nem értette, mitől gyomlálok olyan vidáman a  nap hátralévő részében. De ha van valami, amit a történettel rendelkező receptnél is jobban szeretek, akkor az a generációkon át vándorló kincs :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

  • 80 dkg liszt
  • 1.5 dl joghurt (natúr)
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz (langyos)
  • 1 tk
  • 2 ek szódabikarbóna (a perecek főzéséhez)

A tetejére

  • 1 db tojás
  • ízlés szerint (nagyszemű, tengeri)

ajánlat

Ha igazán bajorosak szeretnénk lenni, akkor Obatzer (recept hamarosan!), főtt virsli (a fehér fajta, nálunk nürnbergi néven fut), és hideg sör. 
Külön felhívták rá a figyelmemet, hogy másnaposan már nem jó - egyet elraktam próbaképp, tényleg nem az igazi. Hiába, békebeli pékek minden nap frisset sütöttek...

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: zsemle, burek, édes leveles, pita, croissant, kifli, buci, bagel, hamburger-buci, briós

egyéb elnevezések

bajor perec, főzött-sütött perec, német sörperec, német sós perec

elkészítés

  1. Az összes hozzávalót készítés előtt fél órával kikészítjük, hogy minden szobahőmérsékletű legyen.
  2. A liszet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben felfuttatjuk (csipet cukorral rásegíthetünk).
  3. A sót a liszt mellé szórjuk, a joghurtot melléöntjük. A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, és a maradék 2 dl langyos víz folyamatos adagolásával összegyúrjuk ( legalább 10 perc, de csak ha gyakorlott tésztagyúrók vagyunk. Meg kell vele dolgozni, mint a fánktésztával). A tésztánk akkor jó, ha a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, enyhén lisztezett munkafelületen ökölnyi darabokat szakítunk belőle, és ezekből hosszú rudakat sodrunk. Perecformát hajtogatunk belőle (két végét megfogjuk, behajtjuk, a találkozásipontnál megcsavarjuk, és úgy rögzítjük az aljára). A találkozási pontokat kicsit összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét. Egy-két helyen óvatosan bevagdalhatjuk, akkor sütés közben szépen megnyílik.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és újabb fél órát pihentetjük.
  7. Egy széles szájú lábosban vizet forralunk, teszünk bele 2 ek szódabikarbónát. Ha már gyöngyözik, óvatosan beletesszük a pereceket. Ne pakoljuk tele, mert úgy nem tudjuk megforgatni.
  8. Minden perecet kb. 1 percig főzünk, majd megfordítjuk, és a másik oldalnak is adunk 1 percet. Szűrőlapáttal óvatosan kivesszük, és egy tepiben hagyjuk, hogy leszáradjanak (pár perc)
  9. Visszatesszük őket a sütőpapíros tepsibe, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk sóval. Előmelegített sütőbe dugjuk, és aranybarnára sütjük őket.
  10. Melegen letakarjuk, és megvárjuk, míg kicsit kihűlnek. Ebből a mennyiségből 16 tenyérnyi perec lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 17 075
elküldve: 8
receptkönyben: 469
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
218 recept

Hozzászólások (11)

kingi94
kingi94sze, 2013-05-01 20:09

Kedves Dacota!
nagyon megtetszett ez a recept, amint időm lesz rá, elkészítem! a nagy lábasba kb mennyi vizet kell tenni a szódabikarbónához? ellepje őket, vagy éppen csak egy kicsit álljon?

Dacota
Dacotasze, 2013-05-01 22:23

Kedves Kingi,
lepje el bőven, hogy legyen helyük nőni. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Ízes kalandok
Ízes kalandokh, 2010-07-19 10:28

De jóóó! Én is imádom az ilyen kincseket!!Tegnap én is perecet sütöttem, a melegtől nem tudtam aludni, így tésztát dagasztottam és perecet és kalácsot sütöttem:))) (Hamarosan jön a recept is.)

Dacota
Dacotah, 2010-07-19 17:22

Ugye hogy ugye? Ha az emberre rájön a dagasztás-gyúrás, akkor mindegy hány fok van, csak nekiesik :) Nem értem, mások ezen mit nem értenek :)
Kíváncsian várom a perec és kalácsrecepteket!
Szép napot!
Nóra

Dacota
Dacotah, 2010-07-19 17:22

Ugye hogy ugye? Ha az emberre rájön a dagasztás-gyúrás, akkor mindegy hány fok van, csak nekiesik :) Nem értem, mások ezen mit nem értenek :)
Kíváncsian várom a perec és kalácsrecepteket!
Szép napot!
Nóra

maria_0725
maria_0725v, 2010-07-18 18:46

Mennyit teszel egyszer a lábasba, és a tepsibe mennyire rakod közel? Nő még sütés közben,?

Megszeretném próbálni, mert nagyon tetszik!Üdv! Marika

Dacota
Dacotav, 2010-07-18 19:00

Kedves Marika!
Örülök, hogy tetszik!
Én egyszerre kettőt tettem a lábasba, mert az enyém elég kicsi volt. A vízben nem sokat nőnek már, szóval szemre meg tudod saccolni, mondjuk nyers állapothoz képest plusz 1-2 cm. A tepsiben nekem 6 db volt egyszerre, a tepsim pedig 35-40 cm-es volt. Egyébként kb annyi a térfogatváltozása, mint a farsangi fánknak, abban nagy szakértő vagy, úgyhogy biztos nem lesz vele baj! :)
További szép hétvégét,
Üdvözlettel:
Nóra

maria_0725
maria_0725h, 2010-07-19 13:09

Kösz a tanácsot, megpróbálom, és beszámolok az eredményről. Marika

Dacota
Dacotah, 2010-07-19 17:23

Kedves Marika, nagyon szívesen, remélem minden menni fog! Várom az eredményt!
Szép napot!
Nóra

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
387