Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Milánói brassói aprópecsenye

Milánói brassói aprópecsenye
Milánói brassói aprópecsenye
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet már vagy két-három éve találtam ki. Egyik nap sima brassóit csináltam, aztán azon gondolkodtam, hogyan lehetne egy kicsit feldobni. Pont volt itthon egy üveg milánói szósz... belekevertem, és azóta mindig így csinálom. Az itt leírt adag 3-4 emberes. A mennyiség változtatható.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A husit felkockázzuk, és a félkarikákra vágott hagymával egy tepsibe rakjuk, és fél óránként átkeverve megsütjük. Lehetőleg olyan tepsibe tegyük, aminek van teteje, ha nincs, akkor fedjük le fóliával, hogy jó szaftos maradjon a hús. Sózzuk, borsozzuk. Esetleg aki szereti, tehet rá még fokhagymát is.
  2. Közben a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és bő olajban kisütjük. Ha kész, félretesszük.
  3. Összekeverjük a "sült" husit és a milánói szószt, majd visszatesszük a sütőbe egy negyed órára.
  4. Utána elzárjuk a sütőt, majd belekeverjük a krumplit is, és még egy fél órára visszatesszük a még meleg sütőbe, fedő (fólia) nélkül.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 074
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Bakonyiné

Mióta szakács: 2013.03.07.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

aprópecsenye, brassói milánói szósszal, milánói brassói

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-03-05 17:07

Kedves Anikó!
Érdekes elnevezés, de egyáltalán nem zavaró. mivel az első brassóinak nevezett húsos ételnek sem volt semmi köze Brassóhoz. A TV -ben volt a rendszerváltás után egy kackiás bajuszú ízes, tagolt beszédű riporter Papp Endre. Vendéglátós családból származott. Édesapjának, akitől a nevét is örökölte saját vendéglője volt, amit természetesen a nagy államosításakor elvettek tőle. Az öreg Papp Endre nagyon jó és közismert szakács volt, ezért később a Mátyás Pince szakácsa, végül főszakácsa lett. Ő készítette el az első brassóit, amit ma mindenki a saját ízlése szerint fűszerez és állít össze. Ennyit egy kis gasztró történelemből. További sikeres sütés - főzést és sok jó receptet kívánok:
Zoli

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2015-03-05 17:39

Kedves Zoli,
nekem is a cím kapta meg a szemem:) Aztán elolvastam amit írtál és elmosolyogtam magam. Örök téma ez az én brassóim, a te brassóid az ő brassóija:) És hogy tovább fokozzam, megosztom Veled az eredeti brassói kérdését ime még néhány verzió, a kackiás bajszú Papp Endrétől függetlenül:
1. Zsolnay Gábor szerint: a receptet 1948 -ban Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács állította, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve, mely szerint az eredeti recept, bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, vörösboros, gombás változat, tarhonyával).
4. Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változat.)
5. Papp Endre állítása szerint, a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)
6. Az óbudai változat szerint, a receptet, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. (Majoránnás, hagymás sertéshúsból, tarhonya garnírunggal).
7.-nek meg irhatom: Gabys majorannásan, fokhagymásan és nagyon finoman készíti el:DDD
Tehát az eredeti brassói ezek szerint mindenkié és senkié:) További szép napot Neked! Gabi

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-03-06 09:12

Kedves Gabi!
Látod, már azért érdemes volt írnom, hogy tovább fűzd a gasztró történelmet. Nagyon tetszik, hogy Te is utánanézel egy - egy érdekes dolognak. Egy a főzést igazán szerető embernek mindig inspiráló, ha a saját ízlésvilágának megfelelően továbbgondolhatja és újraalkothatja a régi szakácsok ételeit. Szeretettel ajánlom figyelmedbe " Vinkó József: Szellem a fazékból " című könyvét, amiben szintén sok étel eredetéről lehet olvasni. További sok jó receptet kívánok Neked:
Zoli

1104
sertéslapocka 2 kg
vöröshagyma 2 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 5 gerezd
burgonya 2 kg
milánói szósz 1100 g