r
Nosalty Logó

Meggybefőtt Katrin konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Katrin
Meggybefőtt Katrin konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 833 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 9990 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.3 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    739.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2888 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    319 micro
Összesen 833 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    45 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2418 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    890 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    455 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    355 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2547.7 g
  • Cukor
    2378 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    8871.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2880 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    450 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    360 micro
  • Kolin:
    275 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34650 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3825 micro
Összesen 9990 kcal
  • 0% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    6 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    289 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 83 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meggyet 2 vízben jól átmossuk, majd kimagozzuk meggymagvalóval.
  2. Elővesszük az üres befőttes üvegeket, jól átmossuk őket forró vízzel, majd lecsepegtetjük, s az asztalra készítjük. A kupakját is jól átmossuk.
  3. Kikészítjük még a kristálycukrot, a fahéjat és a nátrium-benzoátot is, s elkezdjük a meggy eltevését.
  4. Minden üveget legalább félig rakunk meggyel, majd rászórunk 2 evőkanál kristálycukrot. Ezután telerakjuk az üveget meggyel, természetesen a meggy levét is belecsurgatjuk az üvegbe.
  5. Ezután minden üveget kicsit megütögetünk az egyik tenyerünkkel, hogy a meggyek jobban eltömődjenek az üveg aljára. Ezután pedig még a tetejére rakunk 2 evőkanál kristálycukrot, s ha van még hely, akkor annyi meggyet rakunk még az üvegbe, amennyi éppen belefér.
  6. A meggyekre szórunk 1-1 késhegynyi fahéjat, majd pedig felöntjük vízzel. Utána rászórunk 1-1 késhegynyi nátrium-benzoátot, s erősen rácsavarjuk mindegyik üveg tetejét.
  7. Kikészítünk ehhez a mennyiséghez 2 db nagyobb lábost, amiben a dunsztolást fogjuk csinálni. A lábosok aljára rakunk 2-3 sor újságpapírt, s belerakosgatjuk az üvegeket. Az üvegek közé is teszünk összetekert újságpapírt, hogy forrás közben nehogy összeütődjenek az üvegek, mert akkor el is törhetnek.
  8. Ezután a lábasokba annyi hideg vizet öntünk, hogy a befőttes üvegek kupakja kb. 1 cm-re kilátsszon, s felrakjuk a gázra. Meggyújtjuk alatta a gázt, rárakjuk a fedőt, s 2,5-3 óra hosszát dunsztoljuk, takarék lángon a meggybefőtteket.
  9. 2,5 óra után kiveszünk 1-2 üveget, hogy lemeózzuk, de természetesen konyhai kesztyű segítségével, mert nagyon forró az üveg. Ha azt látjuk, hogy már gyöngyözik a befőttlé, akkor el is készült, elzárhatjuk alatta a gázt, s a fedőt rajta hagyjuk, amíg ki nem hűl, azaz kb. 8-10 óráig. Ha még nem gyöngyözik, akkor még kb. fél órát hagyjuk a gázon, hogy teljesen elkészüljön.
  • Elkészítettem: 39 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2193
  • Feltöltés dátuma: 2015. július 04.

Ajánló

Én általában délután szoktam dunsztolni a befőtteket, s akkor egész éjszakára magára hagyom, hogy kihűljön, s majd csak másnap, amikor már kihűlt teljesen, akkor veszem ki a lábosból, letörölgetem az üvegeket. Előtte természetesen megírom a címkéket, majd ráragasztom, s mehet is a helyére, a spejzba.

Receptkategóriák

Szeretjük a meggyes ételeket. A meggylevest, meggyszószt, meggyes sütiket, ezért ha csak lehet, elteszek meggyet befőttnek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek