Mandulás-vaníliás kifli recept

Mandulás-vaníliás kifli
Mandulás-vaníliás kifli
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az angoltanárnőnktől kaptuk még karácsony előtt ezt a mandulás sütit, ami téli napokon egy jó tea mellé kiváló. El is kértük a receptet és hamarosan mi is kipróbáljuk, mert amilyen finom, olyan egyszerűnek is tűnik az elkészítése.
Ebből az adagból 35-40 darab kifli készül.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás kifli, vaníliás kifli, hókifli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált mandulát.
  2. A lisztet apránként hozzáadjuk és kézzel átgyúrjuk alaposan, hogy egynemű legyen. (A tésztagyúrás végeztével az ujjainkat lenyalogatjuk, mert a tészta nyersen is isteni:)
  3. Kb. 6-7 centis kis kifliket göndörkézünk a tésztából.
  4. A kifliket nagy lapos tepsire helyezzük, olyan távol egymástól, hogy legyen hely dagadozniuk. (Sütéskor jócskán megdagadnak, pedig nincs is bennük sütőpor!)
  5. Előmelegített, 140-150 fokos sütőbe tesszük őket, és kb. 15 percig, légkeverésen sütjük. Az illat már pár percen belül mámorító:)
  6. Sütés után még melegen vaníliás cukorba hempergetjük őket, aztán fémdobozban tároljuk, ahol jó sokáig elállnának, ha erre lenne bármi esélyük.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 43 994
elküldve: 14
receptkönyben: 577
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagygombócos

Mióta szakács: 2008.04.23.
15 recept

Hozzászólások (15)

Cicmatag
Cicmatagk, 2014-02-25 15:29

Megsutottem, majdnem meg forron elfogyott. Bar a 15 perc egy kicsit sok lett, a masodik adagot mar 13 percre tettem csak be es tokeletes lett, koszonom a receptet :)

tgi
tgik, 2014-02-18 21:37

Nincs benne semmi nedves anyag? Tojás, tej....?
Nekem nem áll össze!
Végül a vaj puhulása segített a helyzeten... összegyúrtam, most sütöm. :)

evaterenyi
evaterenyih, 2013-12-09 00:09

Szia! vaníliás cukor helyett mibe forgathatom még a kifliket? a gyermekeim sajnos még a szagától is rosszul vannak, de nagyon szeretnék készíteni nekik ilyen kiflit. Én imádom, eddig mindig csak vendégségben ettem ilyet és most szeretnék itthon készíteni. szóval ha nem forgatom semmibe?? vagy valami más ötlet? köszönöm Évi

Brumóka
Brumókacs, 2013-12-19 21:45

Pótválsz! Matatok egy régi szakácskönyvben és hasonló kiflinél azt ajánlja, hogy vaníliás porcukorba hempergetés helyett mártsuk a két végét csokiba.

cristhy
cristhyh, 2012-12-10 18:09

Kedves Nagygombócos!

Köszönöm a receptet!
Ma megsütöttem,és szerintem isteni lett, mindenkinek csak ajánlani tudom!!!

Üdv:Kriszti

Naire
Nairep, 2011-10-14 22:05

Ma megsütöttem, LIGA margarinnal, mert a fiam tejérzékeny. El kellett dugnom, mert holnapi vendégségbe szántam, de nyilván sütök egy újabb adagot, mert ami maradt... :-)

Special Agent Oso
Special Agent Ososzo, 2011-08-20 16:57

A sütőport előre is tartalmazó liszt-fajtával csodálatos lett :-) de hogyan formázod a kifliket? Csak egy karácsonyfa alakú formázót találtam, és így augusztusban elég vicces lett, de nem tudtam a képen látható kifliket ilyen művészien szobrászni.

sassy
sassyp, 2010-05-21 20:58

A mandulát nyugodtan helyettesíthetem darált dióval, igaz? Remélem, mert épp most csinálom. :)

oraveczandi
oraveczandiszo, 2009-03-21 21:16

szia Nairk, inkább darált mandulát használj, mert attól lesz isteni finom omlós a süti, a darabos mandulától sokkal kevésbé dagad meg, én is próbáltam már úgy, lustaságból. Azóta inkább eleve darált mandulát veszek:-). A liszt lehet "rendes" is, én keverni szoktam a simát a teljessel, mert ettől is sokkal omlósabb az állaga. De nyugodtan kísérletezz, így is úgy is isteni az íze, max a "dagadási faktor" lesz különböző. Ja, és vigyázz, amikor melegen kiveszed a tepsiből és vaníliás cukiba forgatod, akkor a legmagasabb az "eltörési faktor", úgyhogy csak kesztyűs kézzel az aranyoskákkal. Sok sikert és jó élvezkedést.

Nairk
Nairkp, 2009-03-20 13:29

Szia Nagygombócos, nagyon örültem ennek az egyszerű receptnek, mert imádom a hókiflit. Kérdésem; lisztből a kenyérlisztes megoldás is okés? ill ha nem darált a mandula, hanem nagyobb darabra van vágva?!? Most lesek ötleteket... szóval kipróbálom a napokban, és leírom az eredményt! Köszi még egyszer és további jó főzőcskézést!

bigfat
bigfatp, 2009-03-20 13:43

Szia Nairk, nyugodtan használj rendes lisztet, viszont a mandulát daráld le, mert szerintem a darabostól szétesik.

Legfrissebb cikkek

Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Kedves, barátságos, stílusos - mintha csak a legjobb barátnőd hívna át egy sütizésre, és közben elmesélné, hogy megcsinálta a saját cukrászdáját.
Így működik a tökéletes sütés
Így működik a tökéletes sütés
Mitől barnul, sül a hús, a kenyér vagy akár a zöldség? Hogy lassítsuk vagy gyorsítsuk a folyamatot? Ha te is szeretnéd tudni, olvass tovább!
851