r
Nosalty Logó

Lengyel "mézeskalács"

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
domanyn
Lengyel "mézeskalács"
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mézeskalács

Díszítés

Összesen 680 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mézeskalács

Díszítés

Összesen 4075 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mézeskalács

Díszítés

Összesen 327 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    34.4 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.8 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 680 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.3 g

Zsír

  • Összesen
    206.3 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    871 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2283.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    542 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    290 mg
  • Foszfor
    920 mg
  • Nátrium
    381 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    502.5 g
  • Cukor
    301 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    170.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1261 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    496 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1239 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    802 micro
Összesen 4075 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 327 kcal

Hozzávalók

Mézeskalács

Díszítés

Elkészítés

Mézeskalács

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Közben a mézet, a vajat, a mézeskalács fűszerkeveréket összemelegítjük egy tálban. Ha már meleg, és jól összekevertük, vegyük le az edényt a tűzről, és jöhet bele a tej. Ha ezt is összekevertük, jöhetnek a tojások, ezeket is szépen elvegyítjük a mézes keverékünkben. Kicsit hűlni hagyjuk.
  2. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és az egy csipet sót. Keverjük át, majd öntsük bele a mézes keveréket, és egy habverő segítségével kevergessük addig, amíg homogén masszát nem kapunk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, majd a sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. A tepsi akkora legyen, hogy a kész tortából két lapot tudjunk csinálni!

Díszítés

  1. Gőz fölött megolvasztjuk az összetört csokoládét és a vajat.
  2. A kész tortából 2 lapot csinálunk: éles késsel hosszában félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük szilvalekvárral, majd visszaillesztjük a tetejét.
  3. Az olvasztott csokoládéval megkenjük szépen a torta tetejét. Díszítésként kis diódarabokkal (vagy mandulával, pekándióval, törökmogyoróval, aszalt gyümölccsel) szórjuk meg. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, és ha már hideg, felszeleteljük.
  4. Jó étvágyat! :)
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1929
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lengyel "mézeskalács"
domanyn 6 recept

Piernik, ami egy nagyon finom karácsonyi sütemény lengyel barátainktól; szó szerint mézes "kalács". Egyszerű és gyors az elkészítése, itt Poznanban, egy karácsonyi bulira sütöttem meg. A recept egy lengyel gasztronómiai oldalon talált recept fordítása.

Hozzávalók

Mézeskalács

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 pékség, ahova a kovászos kenyérért messziről visszajárnak a vendégek

Manapság nem akkora szenzáció a kovászos kenyér, viszont az (igazi) pékek a nagybetűs kovászos pékárukat ma már inkább vadkovászosnak nevezik. Ennek oka, hogy a nagyüzemi termelők is meglovagolták a kovászdivatot, és csak úgy ontják a kovászosnak nevezett termékeket, amelyek sokkal inkább élesztősek, és ami nagyobb baj, gyorskelesztettek, és csak egy kis minimális kovász lapul meg bennük mutatóban. A kategória elnevezésének szankcionálása már úton van a hírek szerint, addig is nyissuk jól ki a szemünket, hogy valódi kovászossal van-e dolgunk.