Legegyszerűbb cseresznyebefőtt eltevése recept

Legegyszerűbb cseresznyebefőtt eltevése
Legegyszerűbb cseresznyebefőtt eltevése
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt addig kutakodtam a neten, amíg sikerült összeszednem a befőtt készítés legegyszerűbb módját, az üvegek csírátlanításától a gyümölcs üvegbe helyezésén keresztül, a tartósításig bezárólag. Nincs csírátlanító kifőzés, macerás szirupkészítés, nagy fazékban dunsztolás és TARTÓSÍTÓ SZER!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Én több éve így készítem a befőtteket, igaz csak cseresznye és meggy, még soha nem kellett kidobni egyet sem.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

cseresznyebefőtt, egyszerű cseresznyebefőtt, cseresznyebefőtt tartósítószer nélkül
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leöblített üvegeket vizesen 3 percre mikróba helyezzük, és a legmagasabb fokozaton járatjuk. Evvel elvégeztük a csírátlanítást.
  2. A cseresznyét kiválogatjuk, csak az egészséges szemeket használjuk, alaposan megmossuk, ami azt jelenti, hogy az első vízben 15 percig áztatjuk, majd kétszer átöblítjük és lecsepegtetjük.
  3. Ezután üvegekbe rakjuk, az üvegek alját jól meg ütögetjük, hogy elrendeződjenek a szemek, és minél több férjen bele. Jól megrakhatjuk, mert a szemek zsugorodni fognak.
  4. Minden üvegbe 4 evőkanál cukrot szórunk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és lezárjuk a csavaros fedővel, ami alá befőző fóliát helyezünk. Az üveg fejre állításával meggyőződünk arról, hogy az üveg nem ereszt.
  5. Az üvegeket ezután egy magas falú tepsibe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, majd 180 fokon 40 percig "sütjük". Az idő elteltével elzárjuk a tüzet, és hagyjuk kihűlni. Másnap mehet a polcra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x28x6 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 47 839
elküldve: 6
receptkönyvben: 120
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Ligeti Károly

Mióta szakács: 2014.03.04.
129 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nikolaussy
nikolaussy h, 2016-05-23 08:23

Kedves Károly! Nagyon örülök, h megtalaltam a receptjét! Tegnap 8 üveg cserensznye befottet raktam el, az ön által leirtak szerint. Valamiért nekem cukor maradt az üvegek alján. Ön szeint mi lehe a hiba és vajon így is elállnak- e a befőttek? Válaszát előre is köszönöm! Szeretném a meggyet is hasonló teknikával készíteni, remélem azt sikerül jól....

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly h, 2016-05-23 13:48

Kedves Nikolaussy! Szerintem nincs semmi baj, a cukrot az üveg mozgatásával (lötyögtetéssel) el lehet olvasztani, de idővel a cukor az állásban is felolvad. Ha ily módon elkeveredett a cukor, akkor már nem fog megromlani a befőtt. Hogy miért nem olvadt fel a cukor nem tudom, de a sütőbe kerülés előtt egy kicsit meg kell lötykölni az üveget. Remélem tudtam segíteni és sok sikert a meggyhez! :-)

nikolaussy
nikolaussy sze, 2016-06-15 10:23

Kedves Károly! Köszönöm kedves szavait. Minden úgy történt, ahogy ön leírta! Már bő 3 hét elteltével, azt gondolom, ha " baj" lenne, megtörtént volna. Próba képp fel is nyitottunk egy üveggel, mennyei süti készült belőle! Tökéletes!
Szeretném megkérdezni,nincs- e esetleg hasonlóan csodás és tartósítószer mentes receptje lekvárra?!
Már alig várom, hogy beérjen a meggy, és ezzel a módszerrel elrakhassam! Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velünk.

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly sze, 2016-06-15 22:56

Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy " baj" nélkül megúszta a cseresznye. Lekvár készítésben nincs nagy gyakorlatom, de amit eddig eltettem, azt az üvegek lezárása után, még forrón fejre állítottam 3-5 percig, majd ezután kerültek száraz dunsztba. Ezekben sem használtam tartósítószereket! Évekig elállnak, persze ha nem fogynak el hamarabb. A meggybefőtthöz sok sikert kívánok!

nikolaussy
nikolaussy szo, 2016-06-18 13:19

Lassan be is érik a meggy. Azon gondolkodom, hogy esetleg magozva raknám el, mert a ferjemtől kaptam, egy elég jól működő meggymagozót. Ön szerint így is működik a " technika"? Vizet nem raknék rá, cukrozás után be a sütőbe...köszönöm, kellemes hétvégét kívánok!

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly h, 2016-06-20 13:55

Nem tudom, még nem próbáltam víz nélkül, de ha a magozott meggy enged annyi levet, amiben a cukor feloldódik, még működhet is! Én biztosan kipróbálnám egy-egy üveggel (víz nélkül, feléig töltve vízzel) és jövőre annak alapján csinálnám, amelyik jobban beválik! További szép napot!

szeag
Sz. Ági / szeag v, 2014-07-13 13:57

Kedves Károly,
szimpatikus a recepted, különösen az tetszik, hogy nincs tartósítószer. Őszibarackot készülök eltenni a közeljövőben, és kíváncsi lennék, vajon használható-e ez a recept barackhoz is. Van valami ezirányú tapasztalatod, vagy tanácsod?
Köszönöm előre is.

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly v, 2014-07-13 15:21

Kedves Ági!
Ezidáig csak meggyet és cseresznyét tettem el így, de szerintem működik más gyümölcsökkel is. Kérdés a cukor mennyisége és a "sütés" időtartama. Ha tetszik ez a módszer, érdemes 1-2 üveggel kipróbálni és a jövő évi befőzést a szerzett tapasztalatok alapján elvégezni. Remélem tudtam segíteni, ha mással nem, biztatással. Sok sikert kívánok!

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly p, 2014-07-11 18:36

Eddig egy üveg sem robbant szét. Fontos, hogy hideg sütőbe kezdjük a melegítést. Az előírt idő után a sütőben hűl ki az üveg a tartalmával együtt. gyakorlatilag ugyan olyan vákuum keletkezik az üvegben, mint száraz dunszt után.

123