Kefires lángos Bjkata konyhájából recept

Kefires lángos Bjkata konyhájából
Kefires lángos Bjkata konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet 20 éve kaptam az egyik kolléganőmtől. Akkor régen rendeztünk egy baráti lángos-sütögetős estét is, ahol a gyerekek is nagyon jól érezték magukat, mert nagyon hangulatos volt a csillagos ég alatt fokhagymás, tejfölös, sajtos lángost majszolni, és teát iszogatni mellé, közben pedig tücsökmuzsikát hallgattunk, és jót beszélgettünk.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A lángos tésztáját nem érdemes nyújtáskor lisztezni, mert akkor kemény kérge lesz. Ezért szokták olajos kézzel nyújtani. A kelesztőtálban se lisztezzük meg a tetejét, mikor a hűtőbe tesszük. Akár egy hétig is tárolhatjuk a tésztáját a hűtőben. A lángost viszont ne süssük ki előre, csak ha már a család vagy a vendégek az asztalnál ülnek, mert melegen, frissen jó fogyasztani.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lángos, kefires lángos, piaci lángos, lángos kefires tésztából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 kg finomlisztet összekeverünk egy evőkanál sóval. Ráütjük a három egész tojást.
  2. Hozzáöntjük a négy pohárnyi kefirt. Rámorzsoljuk az egész csomagnyi élesztőt, összegyúrjuk.
  3. Lágy tésztát fogunk kapni, de ha túl lágynak érezzük, tegyünk még hozzá 5-10 dkg lisztet szükség szerint. Ez attól függ, hogy mekkorák voltak a tojások, mennyire sűrű vagy híg a kefir, és milyen minőségű a liszt.
  4. A tésztát kidolgozhatjuk kézzel, vagy dagasztó géppel is, de ne tegyük kenyérsütő gépbe, mert nem akarjuk a tésztát melegíteni.
  5. Lezárható kelesztőtálban vagy folpack-kal lezárt tálban másnapig a hűtőben pihentetjük.
  6. Sütés előtt fél órával kivesszük a hűtőből, olajjal megkent vágódeszkára helyezzük az olajos kézzel kialakított gombócokat. (Ahány lángost szeretnénk sütni, annyi gombócot szakítsunk ki a tésztából.)
  7. A fél óra elteltével egy nagy lábasban olajat forrósítunk.
  8. Olajos kézzel a gombócból húzogató mozdulatokkal olyan vékony tésztát nyújtunk a levegőben, amilyet tudunk.
  9. A forró olajban először az egyik oldalát, majd a másikat is megsütjük. (Az első oldal sülésekor érdemes egyszer átszúrni a tésztát a villánkkal, mert akkor nem fog annyira puffogni a lángos az olajban. Ha nyújtáskor egy pici lyuk lesz a lángoson, az sem baj, legalább nem kell átszúrni! :)
  10. Papírtörlőre tesszük, tejfölözzük, sózzuk, megszórjuk sajttal, és forrón fogyasztjuk finom meleg teával.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 51 649
elküldve: 33
receptkönyvben: 627
elkészítve: 26/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept
hirdetés

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

letyke
letyke p, 2012-11-02 11:24

Tegnap elkészítettem és isteni finom! Köszönöm! A kedvencem lett!:)

bjk
Bjkata / bjk sze, 2012-10-17 14:29

Kedves Szakál Lászlóné!
Mi is nagyon szeretjük. A férjem legszívesebben minden héten lángost enne. :)
Kata

remeny79
remeny79 k, 2012-10-16 16:50

ez nagyon finom,én is szoktam igy is késziteni,de az íze magáért beszél,ajánlani tudom Mindenkinek!!!

869