Grízes-mézes süti recept

1 adag
884
kcal
Grízes-mézes süti
Grízes-mézes süti
receptkönyvben hozzászólások (70)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem ezt a sütit. Sokáig kerestem, mire rátaláltam a tökéletesre. :) Remélem, hogy nektek is ízleni fog, és sokan ki is próbáljátok. Azt hittem, hogy nehéz elkészíteni, de kellemesen csalódtam, mert hamar megvan, a puhulási időt leszámítva. :) Próbáljátok ki ti is bátran.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

grízes süti, grízes-mézes, mézes krémes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk.
  2. Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk őket.
  3. A lemeztepsik hátát vajjal és liszttel vékonyan kenjük, és hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük.
  4. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.
  5. A  porcukrot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadva a grízt, robotgéppel krémessé keverjük.
  6. Az első lapot tálcára helyezzük, majd a krém felével megtöltjük, a második lapot lekvárral töltjük meg, a harmadik lapot a krém másik felével.
  7. Ráhelyezzük óvatosan a negyedik lapot, és erre kerül a csokimáz.
  8. Kb. 1 napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Ízlés szerint szeleteljük.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 131 700
elküldve: 85
receptkönyben: 1 945
elkészítve: 72/111
Facebookon megjelent: -

szakács

Szarvasné Marcsi

Mióta szakács: 2011.05.23.
11 recept

Hozzászólások (70)

vinettareka
vinettarekacs, 2015-01-01 13:09

A Te recepted készítettem idén Karácsonykor, hozzáteszem életem első grízes-mézes krémese, de biztos nem az utolsó! Nagyon finom lett, pontosak a hozzávalók és tényleg hamar elkészül!
Még egyszer köszi a receptet a férjem megnyalta mind a 10 ujját! Üdv: Réka

veinhardt
veinhardtv, 2014-12-21 17:44

Ma készítettem el ezt a sütit. A férjemnek ez a kedvence és már régóta nyaggatott vele! Jól néz ki, de a tésztáját még lehet sütnöm kellett volna. Nem egyformán süt a sütőm, egy része már barnult a másik meg még nyers színű volt. Azért remélem ehető lesz. Holnap kóstoló!!! Ja a tepsim mérete amin sütöttem, 22X32! Nekem ekkora méretnél jó a magassága!

Levendula
Levendulav, 2014-12-14 19:49

Minek ebbe lekvár?
Soha nem raktunk bele - most meg sok helyen lekvárral (IS) töltve olvasom.
:-(

babuka78
babuka78sze, 2015-01-21 14:11

kedves Levendula!
az eredeti recept szerint lekvárral van csinálva... de ízlés kérdése, hogy ki, hogy szeretné elkészíteni... :)

veinhardt
veinhardtsze, 2014-12-17 19:43

Mi felénk is kerül bele lekvár! A mézes-krémes receptek mind ilyenek szerintem! Nagyon feldobja a sütit egy jó kis házi lekváros réteg! Isteni!

bjuckor
bjuckorv, 2014-12-14 15:35

Nagyon jól néz ki a süti! Szeretném elkészíteni, de a lemeztepsi hányszor hány cm-es?

raczmargit2
raczmargit2k, 2014-11-18 22:35

Mézes piskóta, meggyes-grízes csoki krémmel: Keleti Andrea

Tésztához:
• 2 db tojás
• 5 dkg zsír
• 3 evőkanál méz
• 4 evőkanál tej
• 20 dkg cukor
• 60 dkg liszt
• 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Töltelékhez:
• 30 dkg cukor
• 15 dkg vaj
• 0.75 liter tej
• 4 evőkanál búzadara
• 2 marék meggy
• 3 csomag vaníliás cukor
• 1 dl rum
Mázhoz:
• 5 dkg cukor
• 2 dkg kakaópor
• 3 dkg vaj
• 3 evőkanál víz
Elkészítés:
A tésztához tegyük egy lábasba a zsírt, mézet, tejet és a cukrot. Forrósítsuk addig, míg a cukor teljesen el nem olvad. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük hozzá a tojásokat. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, majd dolgozzuk a mézes masszához. Gyúrjunk jól össze, majd osszuk négyfelé. A cipókat nyújtsuk ki vékonyra, és egyenként borítsuk sütőpapírral fedett sütőlemezre, majd sütőben 140 fokon pár perc alatt süssük meg.
A töltelékhez tegyük egy keverőtálba a vajat, szórjuk rá a cukrot, majd elektromos keverővel keverjük habosra. A tejet öntsük egy lábasba, és a búzadarát főzzük meg benne. Ha elkészült keverjük hozzá a cukros vajat. Ízesíthetjük vaníliás cukorral, rummal.
A töltelékkel kenjük meg a kisült lapot, szórjuk rá a kimagozott meggyet, majd helyezzük rá a másik lapot. Ezt is töltsük meg, mint a többi lapot is. tetejére csokimázt készítsünk.
A mázhoz öntsünk 3 evőkanálnyi vizet egy kis lábasba, tegyük bele a vajat, a cukrot és a kakaóport. Addig hevítsük, míg szép sima nem lesz, majd öntsük a megtöltött tésztára. Lapátkanállal simítsuk el a felületét, majd hűtsük le jól. Tálalás előtt szeleteljük fel.

raczmargit2
raczmargit2k, 2014-11-18 21:44

http://www.nosalty.hu/recept/mezes-beles
Én ezt a változatot kóstoltam először, amit Kynga közkincsé tett, búzadara nélkül, gőz fölött kikevert tésztával. Ha jól emlékszem, Keleti Andrea is ilyet sütött a Vacsora csatában, meggyes krémmel. Sajnos a receptet én anno nem kértem el, mert csak ritkán sütök édeset, de nagyon finom volt.
Egy jó házi csokimáz azért nem ártott volna ennek a tetejére, ami nem folyik szét! Egyébként ez a recept is kiváló! Gitta

babuka78
babuka78sze, 2015-01-21 14:16

kedves raczmargit2!
a csokimázt melyikre gondoltad? mert az enyémen biztos nincs szétfolyva a csokimáz, ahogy azt a fotón is lehet látni...
szerencsére mindig sikerül :)

Dina79
Dina79k, 2014-01-07 06:00

Kedves Marcsi!
Köszönöm a receptet, karácsonykor elkészítettem és tökéletes lett. A húgomnak kimondottan nagyon ízlett, így recept mentve!!! :)
Üdv. Edina

babuka78
babuka78h, 2014-03-24 16:18

Kedves Dina79!
Nagyon örülök neki, hogy ízlett a tesónak is :)
Remélem, hogy még sokszor elkészíted :)

nacsak
nacsakcs, 2013-02-28 16:42

Én is megcsináltam már és rettentően finom!!!!:) Ez úgy jó ahogy van!!!

majkamano78
majkamano78cs, 2013-02-28 18:31

Szia!

Köszönöm!!! És nagyon örülök, hogy neked is tetszett és sikered volt vele :)

tomozi_eva
tomozi_evaszo, 2012-12-15 19:32

Kedves babuka78! Én is hasonlóképpen készítem a grízes mézest, de nálunk töltött mézes a neve. A tésztája nagyon hasonló, az én receptem szerint csak 45 dkg liszt kell bele, és nem vajjal, hanem zsírral készül és 1 kanállal több benne a méz, de azt gondolom, hogy ez a kis eltérés nem lényeges. Én csak 3 mézeslapot sütök. Ami a lényeges különbség, hogy nem teszek lekváros réteget, viszont a grízes tölteléket két részre osztom. Az egyikbe finom holland kakaópor kerül, jó sok, hogy intenzív kakaós íze legyen, a másikba pedig 1 egész citrom leve és lereszelt héja. Az alsó réteg lesz a citromos töltelék, a felső a kakaós. Próbáld ki így is, mert a kakaós és citromos íz keveréke valami fantasztikus. Nálunk ez a menő. Kellemes karácsonyi készülődést kívánok. Éva

manka80
manka80k, 2012-08-28 11:48

Sziasztok. Lehet, hogy buta kérdés, de a lemeztepsi gáztepsi méretű? Köszönöm, Manka

babuka78
babuka78szo, 2012-09-22 09:06

Szia!

Nem. A lemez tepsi nagyobb.

És nyugodtan kérdezz :) Elvégre ezért is vagyunk itt :)

Sütőtök89
Sütőtök89v, 2012-07-01 08:35

Kedves babuka78! Az Isten áldjon meg ezért a csodás receptért, nagyon köszönöm!!! A mézes krémes/grízes mézes nekem mindig nagy mumus, de legalább akkora vágyálom is volt, mert valahogy mindig eszméletlen nehéznek gondoltam, valami olyan varázslatnak, amire csak a nagymamák képesek. Tegnap este végül nekiálltam több éves ábrándozás és halogatás után, mert a Te leírásod és képed volt a legszimpatikusabb. Ma reggel felvágtam! Nem csalódtam, tökéletes és isteni lett! Elkészíteni sem volt egy ördöngösség, úgyhogy bekerült a kézzel írott, bőrkötéses "bibliámba", a kincseim közé! Legyen szép napod!

babuka78
babuka78h, 2012-07-02 07:45

Szia Kedves!

Nagyon szépen köszönöm ezeket a szép sorokat!!!

Örülök, hogy sikered volt és hogy belemertél vágni!!!
Remélem, hogy sokszor elkészíted majd ezek után!!! :)

Gyönyörű szép nyarat neked és családodnak!!! :)

Kanári
Kanárisze, 2012-04-18 11:22

Sziasztok!!

Elkészítettem és nagyon-nagyon fini lett!! Köszönet a receptért!!!:))

babuka78
babuka78sze, 2012-04-18 15:55

Szia!

Úgy örülök, hogy neked is sikered lett vele és nem okoztam nektek csalódást :)

Dominiki
Dominikiv, 2012-04-15 16:23

Gratulálok a tökéletes recepthez!Ma készítettem el először,mutatós és finom lett! :-)
A mázat is az általad leírtak alapján csináltam.

babuka78
babuka78v, 2012-04-15 19:09

Szia!

Olyan jól esik, hogy ilyeneket írtok!!! :)
Köszönöm és gratula :) :) :)

Suzy_v
Suzy_vp, 2012-04-13 21:07

Megsütöttem! Nagyon fincsi lett. Ez lett a család egyik kedvence! Köszi a receptet. :-)

babuka78
babuka78v, 2012-04-15 19:08

Szia!
Köszönöm és nagyon örülök, hogy neked is sikerült és tetszett a családnak is :)

jundy68
jundy68szo, 2012-04-07 12:05

Halihó!!!Én is megsütöttem a sütikédet,már csak a várakozás gyötrelme van vissza :(.Minden jól ment,nagyon remélem ízleni fog a Kandúroknak :)

babuka78
babuka78v, 2012-04-08 15:49

Sziasztok!

Nagy megtiszteltetés :D

Köszönöm és kellemes ünnepeket az egész csapatnak!!! :D

pumag
pumagp, 2012-04-06 13:37

Ma megsutottem a suteményt.Jol sikerult szerintem.Most még várni kell,hogy puhuljon.Remélem finom lesz és izleni fog a családnak.Most rendhagyo voltam,mert mindig megvoltak a receptjeim az unnepekre.Most tobbek kozott ezt választottam, de nem bántam meg.Koszonom a receptet! :-)

almapiros
almapirosv, 2012-03-25 14:29

Szia! Most sütöm!:) Totál ki kell hűteni a lapokat töltés előtt?Te hogyan szoktad egymáson ?köszi,Rita

babuka78
babuka78k, 2012-03-27 08:46

Szia!

Nem, nem szoktam kihűteni teljesen. Sőt arra törekszem, hogy minél hamarabb összetudjam rakni.
Jól beszoktam bugyolálni még pluszban, hogy hamar megpuhuljon, mert a család nálunk nem nagyon türelmes, ha ilyen süti kerül az asztalra :)

bogdanregi
bogdanregih, 2012-03-19 11:25

Megcsináltam, és nagyon finom lett.Annyi kérdésem lenne, hogy mennyi grízt kellett volna főznöm, mert szerintem kicsit keveset tettem bele?

babuka78
babuka78k, 2012-03-27 08:44

Szia!

Nekem az 5 evőkanál gríz tökéletesen elég mennyiség, de ha neked kevés, akkor nyugodtan növelheted ezt, persze akkor a tej mennyiséget is növelned kell.

evicka
evickacs, 2012-03-15 17:16

Megcsináltam nagyon finom lett:) Én tortabevonót használtam (Party ét) és kevertem hozzá 1 evőkanál tejet.Így a máz puha maradt,nem tört a szeletelésnél :)))
A sütit kicsit kevesebb cukorral készítettem a krémet is és a tésztát is ,és nagyon finom így is :)) Köszönöm a receptet :)

babuka78
babuka78cs, 2012-03-15 19:43

Szia!

Örülök, hogy neked is sikered lett vele :)
Természetesen mindenki a saját szája íze szerint készíti el :)

dnejudit
dnejuditv, 2012-02-19 08:18

Szia Marcsi!

Nagyon tetszik a recepted, ki is próbálnánk, de egy kérdésem lenne: hogyan készíted a csokimázat, hogy az ne törjön meg a kihülés után, a szeleteléskor???? Tudod, olyan finom "puha" maradjon??? köszönöm a választ

babuka78
babuka78sze, 2012-02-22 11:10

Szia!

Az az igazság, hogy ez a máz, teljesen hasra ütés szerűen sikerült :)
Én is gondban voltam mindig, hogy hogy csináljam meg a tökéletest, de soha nem sikerült.
Gondoltam egyet és egy kis lábasba raktam 2-3 evőkanálnyi sima kakaóport, ízlés szerinti cukrot, egy kis vizet -attól függően, hogy milyen sűrűségüre akarod-, és egy pici olajat a fénye miatt.
És így sikerült, és azóta is így csinálom :)
De a mennyiséget azt mind találomra raktam bele, figyeltem, hogy mennyi és milyen minőség lesz.
Remélem, hogy egy picikét tudtam neked segíteni és neked is sikered lesz :)

NoSalty
NoSaltyk, 2012-01-24 11:15

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett a hét legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

babuka78
babuka78k, 2012-01-24 11:53

Sziasztok!
Köszönöm szépen!!! :)
Ez nagyon-nagyon megtisztelő!!! :)

NoSalty
NoSaltyh, 2012-01-23 10:42

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.01.22. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

babuka78
babuka78h, 2012-01-23 11:37

Húúúúúúúúú, ez komoly!!!!!!!!!!!!! :)
Ez nagyon-nagyon jó érzés, hogy ilyen sok mindenki kíváncsi rá és megnézi!!! :)
Köszönöm mindenkinek és nektek is NoSalty!!!

olaszneanci
olaszneanciv, 2012-01-22 15:07

Kedves Szarvasné Marcsi !
Elmentettem, köszönöm, biztosan finom ! Üdv: Anci

884