Grízes-mézes süti recept

1 adag
884
kcal
Grízes-mézes süti
Grízes-mézes süti
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem ezt a sütit. Sokáig kerestem, mire rátaláltam a tökéletesre. :) Remélem, hogy nektek is ízleni fog, és sokan ki is próbáljátok. Azt hittem, hogy nehéz elkészíteni, de kellemesen csalódtam, mert hamar megvan, a puhulási időt leszámítva. :) Próbáljátok ki ti is bátran.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

grízes süti, grízes-mézes, mézes krémes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk.
  2. Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk őket.
  3. A lemeztepsik hátát vajjal és liszttel vékonyan kenjük, és hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük.
  4. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.
  5. A  porcukrot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadva a grízt, robotgéppel krémessé keverjük.
  6. Az első lapot tálcára helyezzük, majd a krém felével megtöltjük, a második lapot lekvárral töltjük meg, a harmadik lapot a krém másik felével.
  7. Ráhelyezzük óvatosan a negyedik lapot, és erre kerül a csokimáz.
  8. Kb. 1 napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Ízlés szerint szeleteljük.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 123 030
elküldve: 83
receptkönyben: 1 908
elkészítve: 50/90
Facebookon megjelent: -

szakács

Szarvasné Marcsi

Mióta szakács: 2011.05.23.
10 recept

Hozzászólások (65)

Levendula
Levendulav, 2014-12-14 19:49

Minek ebbe lekvár?
Soha nem raktunk bele - most meg sok helyen lekvárral (IS) töltve olvasom.
:-(

veinhardt
veinhardtsze, 2014-12-17 19:43

Mi felénk is kerül bele lekvár! A mézes-krémes receptek mind ilyenek szerintem! Nagyon feldobja a sütit egy jó kis házi lekváros réteg! Isteni!

bjuckor
bjuckorv, 2014-12-14 15:35

Nagyon jól néz ki a süti! Szeretném elkészíteni, de a lemeztepsi hányszor hány cm-es?

raczmargit2
raczmargit2k, 2014-11-18 22:35

Mézes piskóta, meggyes-grízes csoki krémmel: Keleti Andrea

Tésztához:
• 2 db tojás
• 5 dkg zsír
• 3 evőkanál méz
• 4 evőkanál tej
• 20 dkg cukor
• 60 dkg liszt
• 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Töltelékhez:
• 30 dkg cukor
• 15 dkg vaj
• 0.75 liter tej
• 4 evőkanál búzadara
• 2 marék meggy
• 3 csomag vaníliás cukor
• 1 dl rum
Mázhoz:
• 5 dkg cukor
• 2 dkg kakaópor
• 3 dkg vaj
• 3 evőkanál víz
Elkészítés:
A tésztához tegyük egy lábasba a zsírt, mézet, tejet és a cukrot. Forrósítsuk addig, míg a cukor teljesen el nem olvad. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük hozzá a tojásokat. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, majd dolgozzuk a mézes masszához. Gyúrjunk jól össze, majd osszuk négyfelé. A cipókat nyújtsuk ki vékonyra, és egyenként borítsuk sütőpapírral fedett sütőlemezre, majd sütőben 140 fokon pár perc alatt süssük meg.
A töltelékhez tegyük egy keverőtálba a vajat, szórjuk rá a cukrot, majd elektromos keverővel keverjük habosra. A tejet öntsük egy lábasba, és a búzadarát főzzük meg benne. Ha elkészült keverjük hozzá a cukros vajat. Ízesíthetjük vaníliás cukorral, rummal.
A töltelékkel kenjük meg a kisült lapot, szórjuk rá a kimagozott meggyet, majd helyezzük rá a másik lapot. Ezt is töltsük meg, mint a többi lapot is. tetejére csokimázt készítsünk.
A mázhoz öntsünk 3 evőkanálnyi vizet egy kis lábasba, tegyük bele a vajat, a cukrot és a kakaóport. Addig hevítsük, míg szép sima nem lesz, majd öntsük a megtöltött tésztára. Lapátkanállal simítsuk el a felületét, majd hűtsük le jól. Tálalás előtt szeleteljük fel.

raczmargit2
raczmargit2k, 2014-11-18 21:44

http://www.nosalty.hu/recept/mezes-beles
Én ezt a változatot kóstoltam először, amit Kynga közkincsé tett, búzadara nélkül, gőz fölött kikevert tésztával. Ha jól emlékszem, Keleti Andrea is ilyet sütött a Vacsora csatában, meggyes krémmel. Sajnos a receptet én anno nem kértem el, mert csak ritkán sütök édeset, de nagyon finom volt.
Egy jó házi csokimáz azért nem ártott volna ennek a tetejére, ami nem folyik szét! Egyébként ez a recept is kiváló! Gitta

Dina79
Dina79k, 2014-01-07 06:00

Kedves Marcsi!
Köszönöm a receptet, karácsonykor elkészítettem és tökéletes lett. A húgomnak kimondottan nagyon ízlett, így recept mentve!!! :)
Üdv. Edina

babuka78
babuka78h, 2014-03-24 16:18

Kedves Dina79!
Nagyon örülök neki, hogy ízlett a tesónak is :)
Remélem, hogy még sokszor elkészíted :)

nacsak
nacsakcs, 2013-02-28 16:42

Én is megcsináltam már és rettentően finom!!!!:) Ez úgy jó ahogy van!!!

majkamano78
majkamano78cs, 2013-02-28 18:31

Szia!

Köszönöm!!! És nagyon örülök, hogy neked is tetszett és sikered volt vele :)

tomozi_eva
tomozi_evaszo, 2012-12-15 19:32

Kedves babuka78! Én is hasonlóképpen készítem a grízes mézest, de nálunk töltött mézes a neve. A tésztája nagyon hasonló, az én receptem szerint csak 45 dkg liszt kell bele, és nem vajjal, hanem zsírral készül és 1 kanállal több benne a méz, de azt gondolom, hogy ez a kis eltérés nem lényeges. Én csak 3 mézeslapot sütök. Ami a lényeges különbség, hogy nem teszek lekváros réteget, viszont a grízes tölteléket két részre osztom. Az egyikbe finom holland kakaópor kerül, jó sok, hogy intenzív kakaós íze legyen, a másikba pedig 1 egész citrom leve és lereszelt héja. Az alsó réteg lesz a citromos töltelék, a felső a kakaós. Próbáld ki így is, mert a kakaós és citromos íz keveréke valami fantasztikus. Nálunk ez a menő. Kellemes karácsonyi készülődést kívánok. Éva

manka80
manka80k, 2012-08-28 11:48

Sziasztok. Lehet, hogy buta kérdés, de a lemeztepsi gáztepsi méretű? Köszönöm, Manka

babuka78
babuka78szo, 2012-09-22 09:06

Szia!

Nem. A lemez tepsi nagyobb.

És nyugodtan kérdezz :) Elvégre ezért is vagyunk itt :)

Sütőtök89
Sütőtök89v, 2012-07-01 08:35

Kedves babuka78! Az Isten áldjon meg ezért a csodás receptért, nagyon köszönöm!!! A mézes krémes/grízes mézes nekem mindig nagy mumus, de legalább akkora vágyálom is volt, mert valahogy mindig eszméletlen nehéznek gondoltam, valami olyan varázslatnak, amire csak a nagymamák képesek. Tegnap este végül nekiálltam több éves ábrándozás és halogatás után, mert a Te leírásod és képed volt a legszimpatikusabb. Ma reggel felvágtam! Nem csalódtam, tökéletes és isteni lett! Elkészíteni sem volt egy ördöngösség, úgyhogy bekerült a kézzel írott, bőrkötéses "bibliámba", a kincseim közé! Legyen szép napod!

babuka78
babuka78h, 2012-07-02 07:45

Szia Kedves!

Nagyon szépen köszönöm ezeket a szép sorokat!!!

Örülök, hogy sikered volt és hogy belemertél vágni!!!
Remélem, hogy sokszor elkészíted majd ezek után!!! :)

Gyönyörű szép nyarat neked és családodnak!!! :)

Kanári
Kanárisze, 2012-04-18 11:22

Sziasztok!!

Elkészítettem és nagyon-nagyon fini lett!! Köszönet a receptért!!!:))

babuka78
babuka78sze, 2012-04-18 15:55

Szia!

Úgy örülök, hogy neked is sikered lett vele és nem okoztam nektek csalódást :)

Dominiki
Dominikiv, 2012-04-15 16:23

Gratulálok a tökéletes recepthez!Ma készítettem el először,mutatós és finom lett! :-)
A mázat is az általad leírtak alapján csináltam.

babuka78
babuka78v, 2012-04-15 19:09

Szia!

Olyan jól esik, hogy ilyeneket írtok!!! :)
Köszönöm és gratula :) :) :)

Suzy_v
Suzy_vp, 2012-04-13 21:07

Megsütöttem! Nagyon fincsi lett. Ez lett a család egyik kedvence! Köszi a receptet. :-)

babuka78
babuka78v, 2012-04-15 19:08

Szia!
Köszönöm és nagyon örülök, hogy neked is sikerült és tetszett a családnak is :)

jundy68
jundy68szo, 2012-04-07 12:05

Halihó!!!Én is megsütöttem a sütikédet,már csak a várakozás gyötrelme van vissza :(.Minden jól ment,nagyon remélem ízleni fog a Kandúroknak :)

babuka78
babuka78v, 2012-04-08 15:49

Sziasztok!

Nagy megtiszteltetés :D

Köszönöm és kellemes ünnepeket az egész csapatnak!!! :D

pumag
pumagp, 2012-04-06 13:37

Ma megsutottem a suteményt.Jol sikerult szerintem.Most még várni kell,hogy puhuljon.Remélem finom lesz és izleni fog a családnak.Most rendhagyo voltam,mert mindig megvoltak a receptjeim az unnepekre.Most tobbek kozott ezt választottam, de nem bántam meg.Koszonom a receptet! :-)

almapiros
almapirosv, 2012-03-25 14:29

Szia! Most sütöm!:) Totál ki kell hűteni a lapokat töltés előtt?Te hogyan szoktad egymáson ?köszi,Rita

babuka78
babuka78k, 2012-03-27 08:46

Szia!

Nem, nem szoktam kihűteni teljesen. Sőt arra törekszem, hogy minél hamarabb összetudjam rakni.
Jól beszoktam bugyolálni még pluszban, hogy hamar megpuhuljon, mert a család nálunk nem nagyon türelmes, ha ilyen süti kerül az asztalra :)

bogdanregi
bogdanregih, 2012-03-19 11:25

Megcsináltam, és nagyon finom lett.Annyi kérdésem lenne, hogy mennyi grízt kellett volna főznöm, mert szerintem kicsit keveset tettem bele?

babuka78
babuka78k, 2012-03-27 08:44

Szia!

Nekem az 5 evőkanál gríz tökéletesen elég mennyiség, de ha neked kevés, akkor nyugodtan növelheted ezt, persze akkor a tej mennyiséget is növelned kell.

evicka
evickacs, 2012-03-15 17:16

Megcsináltam nagyon finom lett:) Én tortabevonót használtam (Party ét) és kevertem hozzá 1 evőkanál tejet.Így a máz puha maradt,nem tört a szeletelésnél :)))
A sütit kicsit kevesebb cukorral készítettem a krémet is és a tésztát is ,és nagyon finom így is :)) Köszönöm a receptet :)

babuka78
babuka78cs, 2012-03-15 19:43

Szia!

Örülök, hogy neked is sikered lett vele :)
Természetesen mindenki a saját szája íze szerint készíti el :)

dnejudit
dnejuditv, 2012-02-19 08:18

Szia Marcsi!

Nagyon tetszik a recepted, ki is próbálnánk, de egy kérdésem lenne: hogyan készíted a csokimázat, hogy az ne törjön meg a kihülés után, a szeleteléskor???? Tudod, olyan finom "puha" maradjon??? köszönöm a választ

babuka78
babuka78sze, 2012-02-22 11:10

Szia!

Az az igazság, hogy ez a máz, teljesen hasra ütés szerűen sikerült :)
Én is gondban voltam mindig, hogy hogy csináljam meg a tökéletest, de soha nem sikerült.
Gondoltam egyet és egy kis lábasba raktam 2-3 evőkanálnyi sima kakaóport, ízlés szerinti cukrot, egy kis vizet -attól függően, hogy milyen sűrűségüre akarod-, és egy pici olajat a fénye miatt.
És így sikerült, és azóta is így csinálom :)
De a mennyiséget azt mind találomra raktam bele, figyeltem, hogy mennyi és milyen minőség lesz.
Remélem, hogy egy picikét tudtam neked segíteni és neked is sikered lesz :)

NoSalty
NoSaltyk, 2012-01-24 11:15

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett a hét legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

babuka78
babuka78k, 2012-01-24 11:53

Sziasztok!
Köszönöm szépen!!! :)
Ez nagyon-nagyon megtisztelő!!! :)

NoSalty
NoSaltyh, 2012-01-23 10:42

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.01.22. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

babuka78
babuka78h, 2012-01-23 11:37

Húúúúúúúúú, ez komoly!!!!!!!!!!!!! :)
Ez nagyon-nagyon jó érzés, hogy ilyen sok mindenki kíváncsi rá és megnézi!!! :)
Köszönöm mindenkinek és nektek is NoSalty!!!

olaszneanci
olaszneanciv, 2012-01-22 15:07

Kedves Szarvasné Marcsi !
Elmentettem, köszönöm, biztosan finom ! Üdv: Anci

NoSalty
NoSaltyv, 2012-01-22 12:17

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.01.21. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

öcsimama.45
öcsimama.45szo, 2012-01-21 23:12

Ez a grízes-mézes /Mézes krémes/ nem drága, viszont isteni finom. Egy jó tanács saját tapasztalatból: a lapokat ne süsd barnára, hanem amikor kezd színesedni kész. Ugyanis ekkor nem keményedik meg nagyon és ha meg töltöd a lapokat, kb. 3 óra hűtőben és szelhető. Én szoktam a griz helyett 3-4 evőkanál finomlisztet tenni a krémbe. Sok sikert és jó étvágyat! üdv: Marika

babuka78
babuka78v, 2012-01-22 00:48

Szia!

Köszönöm a jó tanácsot :)

Én szeretem az ilyen mézes lapoknál, ha szép barna színük van :) Nem zavar, hogy sokat kell várni, míg megpuhul, mert szerencsére nem türelmetlen a család ebből a szempontból :) :) :)

De természetesen mindenki úgy készíti el, ahogy neki tetszik és az ő szájíze szerint jó :)

Köszönöm a sok jókívánságot, viszont kívánok én is minden jót :)

Üdv, Marcsi

Legfrissebb cikkek

Lássuk a pulykát!
Lássuk a pulykát!
Már túl vagyok egy pulykasütésen, de karácsonyra újra nekiveselkedem, bár nálunk eddig nem szerepelt pulyka az ünnepi menüben.
Tojáslikőr otthon
Tojáslikőr otthon
Karácsonyi ajándéknak sem utolsó, de házilag készített tojáslikőrt kortyolgatni a fa alatt igazi kényeztetés.
884