Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grattan burgonya

Grattan burgonya
Grattan burgonya
60 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta készítem ezt a köretet. Akkor esik rá a választás, amikor vendégeket várunk, vagy ünnep van, és gyorsan szeretnék különleges, finom ételt az asztalra tenni. Előző nap elkészítem, másnap előkapom a hűtőből, és sütöm.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A burgonya fajtájától függően lehet, hogy egy evőkanálnyi tejszínt még utána kell majd önteni. Négyzet alakúra is vághatjuk a köretet, így nem lesz cakkos "maradék". Ha viszont kikent tortaformába öntjük, és abban sütjük másnap, akkor kör alakban lehet asztalra tenni, és torta szeletkéket tehetünk szemet gyönyörködtetően a hús mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap megtisztítjuk a burgonyát, és vékony szeletekre vágjuk.
  2. Beletesszük egy fazékba, ráöntjük a tejszínt és a tejet, beledobjuk a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd folytonos keverés közben megfőzzük a burgonyát. A tejszínes tej jelentős részének teljesen el kell főnie!
  3. Amikor elkészült, a főtt burgonyát a tejszínes zafttal együtt egy kisebb, margarinnal vékonyan kikent tepsibe, jénai tálba öntjük, és egyenletesen elrázogatjuk. Kihűtjük, majd egy napra a hűtőbe tesszük. Ez idő alatt a köretünk teljesen "megköt" stabil, szilárd állagú lesz.
  4. Másnap ebéd előtt kb fél órával kivesszük a hűtőből, majd pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki (a szaggatót érdemes lisztbe mártani).
  5. Margarinnal megkent tepsibe tesszük, reszelt sajtot teszünk a tetejére, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  6. Bármilyen húsétel vagy rántott zöldség illik hozzá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 18 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 41
össznézettség: 96 657
elküldve: 30
receptkönyvben: 1 222
elkészítve: 38/38
Facebookon megjelent: 3

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejszínes krumpliköret, tejszínes-burgonyás köret, ünnepi krumpliköret

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rigójános
Rigójános Fri, 2017-08-18 06:51

Mi a jelentősége annak, hogy "előző nap megtisztítjuk a burgonyát"? Egy köret, ami a kezdéstől számítva a 3. napon készül el, elég macerásnak tűnik, ennyi idő alatt egy ökröt is meg lehet sütni. Igaz, amellé biztos finom ez is! :)

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2017-08-18 13:51

Kedves János!
Az előző nap az "estefelét" vagy délutánt jelent. A tejszínes főtt burgonya egy éjszaka alatt teljesen "megköt" és formatartóvá válik. Ezért kell pihennie a hűtőben. Egyébként, nem kell három napot várni, mert másnap kell szaggatni és sütni. A storyban azt is írtam, hogy akkor van ennek a köretnek jelentősége, amikor vendégeket várok, hiszen a főtt krumpli, krumplipüré, tört-krumpli az mindenhol megszokott. Én ugyanis szeretek előző nap rákészülni a főzésre! Sok időt lehet így megspórolni, pl. a húslevesbe való zöldségeket már előző este tisztítom, darabolom és fóliával lefedve a hűtőben várják a másnapi felhasználást. Elárulom, hogy amikor nagyon sietek, kevés az időm én is kommerszebb köretet tálalok fel. A grattan burgonyát ünnepekre, vendégek elé ajánlom, mint különlegességet.
Remélem tudtam kimerítő, megfelelő válasszal szolgálni.
További szép napot és jó sütés-főzést kívánok!
Andi

susu56
susu56 Sat, 2018-01-20 10:04

Kedves Andi! Minden szavaddal egyetértek, a köreted nagyon finom!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sat, 2018-01-20 17:53

Köszönöm a soraidat, nagy öröm számomra, hogy van " Aki" érti ennek a köretnek a lényegét! További szép napot!
Andi

maazs
maazs Wed, 2015-09-02 17:10

Ha köröket szaggatok, a leeső részekkel mit csinálok?

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Wed, 2015-09-02 18:17

Szia!
Én azt is odateszem sajttal sülni a többi mellé. Ezeket a fincsi cakkokat általában én eszem meg. Ezt nem tálalom fel vendégeknek. ("háziasszony sors")

--sziszke--
Sziszi / --sziszke-- Thu, 2017-01-12 21:35

Ezt ki fogom majd próbálni, finomnak hangzik! Bár az biztos, hogy lustaságból csak négyzetekre fogom vágni, hogy megússzam a szaggatás és a maradék maceráját.

KatalinM
KatalinM Thu, 2015-01-01 23:16

Erre benevezek, mentem, köszönöm. Majd beszámolok az élményről. :)

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2015-01-02 10:50

Kedves Katalin!
Nem fogsz csalódni benne! Ha túl sok zaft marad akkor érdemes inkább formában sütni.
Várom a beszámolót!
Andi

290
burgonya 70 dkg
főzőtejszín 250 ml
tej 200 ml
3 csipet
fekete bors 3 csipet
babérlevél 1 db
margarin 20 g
sajt 5 dkg