Feketeerdő-alagút 2. recept

Feketeerdő-alagút 2.
Feketeerdő-alagút 2.
28 perc / előkészület: 20 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem idén ünnepelte a 40. szülinapját. Imádja a meggyes ételeket, sütiket, így jött ötletként  a Feketeerdő torta, de ez túl snassznak tűnt ilyen kerek évfordulóra. Lajos Mari receptjei között bukkantam rá erre a szépséges finomságra. A férjem nagyon örült, és rettentően ízlett neki!

hozzávalók / 4 adag

A piskótalaphoz

A szóráshoz

A töltelékhez

A díszítéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

meggyes-kakaós alagút, feketeerdő torta őzgerinc formában
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk. A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 fokra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük 50 g cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 50 g cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
  2. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben megütjük.
  3. Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
  4. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistől a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.
  5. Elkészítjük a tölteléket. A meggybefőttet leszűrjük, levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 ek cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Beletesszük a meggyet, hagyjuk kihűlni.
  6. Egy kb. 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk folpack-kal. A tésztát formára "szabjuk": a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb. 18x30 cm-es és egy 11x30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük, és meghintjük a cseresznyepálinkával.
  7. 1,5 dl tejszínt 2 kk cukorral és a habfixálóval (ha növényi tejszínt használunk pl. Hulala, akkor nem szükséges a habfixáló) kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a folpack-ot, és legalább 3 órára behűtjük.
  8. Következik a díszítés. A csokoládétáblát élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony réteget, forgácsokat farigcsálunk le róla, felhasználásig hidegen tartjuk.
  9. A maradék 2,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az "alagutat" hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát. Tetejét és oldalát bevonjuk-tapasztjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal, és tetejére habrózsákat nyomunk, meggybefőttel díszítjük.
 
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 955
elküldve: 3
receptkönyvben: 249
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept
hirdetés

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni k, 2011-11-01 12:50

Kedves Bea!
Elküldtem a receptet, ez szintén Lajos Mari-féle torta.
Jó sütögetést kívánok!
Üdv:
Anita

nbeatrix
nbeatrix szo, 2011-10-29 20:59

Szia! Tetszik a recepted, viszont én inkább hagyományosan, tortaformában sütném inkább. Kb 24-26cm-es a formám. Mit gondolsz, a fenti arányokkal meg lehetne sütni?
Üdv: Bea

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni v, 2011-10-30 00:18

Kedves Bea!
Köszönöm szépen, hogy bizalmat szavaztál a sütimnek:-)!
Ezek a hozzávalók biztosan kevésnek bizonyulnának a piskótalaphoz. Van egy Feketeerdő torta receptem is, abban a liszt+keményítő mennyisége összesen 20 dkg, valamint tojás is 6 db kell hozzá. Tejszínhabból is több kell, csak a lapok közé 7,5 dl. Ha ragaszkodsz a tortaformához, akkor inkább átküldöm Neked a receptet priviben, mert ez még itt nincs fent.
További szép hétvégét!
Anita

886