Anzac keksz recept

1 adag
788
kcal
Anzac keksz
Anzac keksz
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A keksz a nevét az ausztrál és az új-zélandi egyesített hadtestről (Anzac) kapta az első világháborúban, Gallipolinál. Amikor a katonák útnak indultak a háborúba, a felsorolt összetevőkből összeállított kekszet vitték magukkal, amelyek hosszú ideig frissek maradtak. (Nálunk ugyan rögtön elfogyott, úgyhogy a frissességet nem sikerült letesztelni.)

A receptet az Édességek aranykönyvében találtam.

30-35 db jön ki ekkora mennyiségből.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az eredeti recept 9 dkg kókuszreszelékkel készült, de én úgy túl száraznak találtam.

receptjellemzők

konyha: ausztrál
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zabpelyhes keksz, kókuszos keksz, édes keksz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz alapanyagokat összekeverjük.
  2. A mézet és a vajat összeolvasztjuk.
  3. A szódabikarbónát feloldjuk a forró vízzel, majd összekeverjük a mézes vajjal. Hozzákeverjük a száraz alapanyagokhoz.
  4. A tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egy a tenyerünkkel lelapogatjuk.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 14 277
elküldve: 16
receptkönyben: 404
elkészítve: 16/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Flóra

Mióta szakács: 2009.08.25.
317 recept

Hozzászólások (15)

brekikri
brekikrih, 2014-05-19 17:40

Szia!
Nagyon tetszik a családnak a keksz. Több vizet kellett hozzá tennünk, hogy összeálljon - valószínűleg azért, mert egy kis teljes kiőrlésű lisztet is tettünk bele. A cukrot visszafogtuk benne, 15 dkg helyett alig 10 dkg-ot tettünk bele. Nekünk ennyi is bőven elég.
Egy biztos: fogunk még máskor is ropogtatni Anzac-kekszet a gyerekekkel.:)

Deichler Edit
Deichler Editsze, 2014-01-15 18:17

Most lett készen és nagyon finom! Sajna elfelejtettem a vízben feloldani a szódabikarbónát,(a liszthez adtam) de szerencsére nem rontottam el vele. A kimaradt vizet citromlével pótoltam + még adtam hozzá egy kis vanília aromát is. A 9 dkg. kókusszal kevertem ki a tésztát, nekem nem lett száraz.
Köszönöm a receptet!

Dettos
Dettosp, 2013-04-12 12:41

Kedves Flóra,

kisfiaimnak sütöttem meg a kekszet uzsonnára, és nagyon finom lett!:)
Köszönöm a receptet, finomabb lett, mint bármelyik bolti hasonló zabpelyhes keksz:))

inf3rno
inf3rnoszo, 2013-03-23 11:39

Nekem nem jött össze, a külseje megsült, a belseje meg lágy maradt. Lehet, hogy túl magas hőmérsékleten sütöttem? A tészta sem állt úgy össze, muszáj volt még száraz alapanyagokat kevernek hozzá, mert folyós volt és ragadt... Biztos, hogy stimmelnek ezek a mennyiségek?

Flóra
Flóracs, 2013-03-28 20:50

Az eredeti recept 9 dkg kókuszreszeléket írt, de nekem meg annyit nem bírt el, mert teljesen száraz lett. Szóval, nekem 5 dkg-mal működött, a többi hozzávaló pedig az eredeti recept szerint van leírva.

inf3rno
inf3rnop, 2013-03-29 10:09

A mézet hogy mérted ki? Lehet, hogy ami nálam 3 kanál, az nálad 6, aztán azért lett annyira folyós meg ragacsos... Talán jobb lenne azt is dekára megadni.

Megpróbálom újra, hátha most összejön...

inf3rno
inf3rnop, 2013-03-29 11:28

Tényleg a méz volt sok, cukor helyett csak azt tettem bele legutóbb, de úgy látszik máshogy viselkedik a kettő... Most jó lett.

andora22
andora22cs, 2013-03-07 14:04

Oóó! Akkor ez nem szomszéd-János-bácsi-keksze néven fut tovább nálunk. (Szomszéd bácsinktól kaptuk a receptet, ő is hallotta valakitől. Köszönjük, tényleg egyszerű és remek recept!

Vattaponi
Vattaponip, 2013-01-18 16:21

Kedves Flóra!
Szeretném megköszönni ezt a kitűnő receptet! Nemcsak, hogy nagyon finom, és egyszerű az elkészítése, de igazi története (történelme!) is van ennek a kis keksznek.

Flóra
Flórap, 2013-01-18 19:00

Örülök, hogy ízlett! Valóban érdekes, ha megkérdezik, miért ez a neve, még el is tudod mesélni a történetét.:)

PEGS
PEGSk, 2012-10-30 21:11

1 csipet citromborsot csempésztem bele,különlegesen zamatos lett :)
Köszi az alapot

Legfrissebb cikkek

17 trükk, ami megváltoztatja az életed!
17 trükk, ami megváltoztatja az életed!
Ha nem is változtatja meg, de hogy megkönnyíti, az egyszer biztos. Következzenek a pofonegyszerű, azonban annál hasznosabb praktikák!
Almavaj, ami nem vaj
Almavaj, ami nem vaj
Almavajnak hívják, de mégsem vaj, mi az? Nem találós kérdés, pusztán egy jó magyar elnevezés hiánya.
788