Anzac keksz recept

Anzac keksz
Anzac keksz
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A keksz a nevét az ausztrál és az új-zélandi egyesített hadtestről (Anzac) kapta az első világháborúban, Gallipolinál. Amikor a katonák útnak indultak a háborúba, a felsorolt összetevőkből összeállított kekszet vitték magukkal, amelyek hosszú ideig frissek maradtak. (Nálunk ugyan rögtön elfogyott, úgyhogy a frissességet nem sikerült letesztelni.)

A receptet az Édességek aranykönyvében találtam.

30-35 db jön ki ekkora mennyiségből.

hozzávalók / 4 adag

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg zabpehely
  • 15 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 3 ek méz
  • 3 ek forró víz
  • 1 tk szódabikarbóna

ajánlat

Az eredeti recept 9 dkg kókuszreszelékkel készült, de én úgy túl száraznak találtam.

receptjellemzők

konyha: ausztrál
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vega
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zabpelyhes keksz, kókuszos keksz, édes keksz

elkészítés

  1. A száraz alapanyagokat összekeverjük.
  2. A mézet és a vajat összeolvasztjuk.
  3. A szódabikarbónát feloldjuk a forró vízzel, majd összekeverjük a mézes vajjal. Hozzákeverjük a száraz alapanyagokhoz.
  4. A tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egy a tenyerünkkel lelapogatjuk.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 674
elküldve: 15
receptkönyben: 347
elkészítve: 11/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Flóra

Mióta szakács: 2009.08.25.
317 recept

Hozzászólások (14)

Deichler Edit
Deichler Editsze, 2014-01-15 18:17

Most lett készen és nagyon finom! Sajna elfelejtettem a vízben feloldani a szódabikarbónát,(a liszthez adtam) de szerencsére nem rontottam el vele. A kimaradt vizet citromlével pótoltam + még adtam hozzá egy kis vanília aromát is. A 9 dkg. kókusszal kevertem ki a tésztát, nekem nem lett száraz.
Köszönöm a receptet!

Dettos
Dettosp, 2013-04-12 12:41

Kedves Flóra,

kisfiaimnak sütöttem meg a kekszet uzsonnára, és nagyon finom lett!:)
Köszönöm a receptet, finomabb lett, mint bármelyik bolti hasonló zabpelyhes keksz:))

inf3rno
inf3rnoszo, 2013-03-23 11:39

Nekem nem jött össze, a külseje megsült, a belseje meg lágy maradt. Lehet, hogy túl magas hőmérsékleten sütöttem? A tészta sem állt úgy össze, muszáj volt még száraz alapanyagokat kevernek hozzá, mert folyós volt és ragadt... Biztos, hogy stimmelnek ezek a mennyiségek?

Flóra
Flóracs, 2013-03-28 20:50

Az eredeti recept 9 dkg kókuszreszeléket írt, de nekem meg annyit nem bírt el, mert teljesen száraz lett. Szóval, nekem 5 dkg-mal működött, a többi hozzávaló pedig az eredeti recept szerint van leírva.

inf3rno
inf3rnop, 2013-03-29 10:09

A mézet hogy mérted ki? Lehet, hogy ami nálam 3 kanál, az nálad 6, aztán azért lett annyira folyós meg ragacsos... Talán jobb lenne azt is dekára megadni.

Megpróbálom újra, hátha most összejön...

inf3rno
inf3rnop, 2013-03-29 11:28

Tényleg a méz volt sok, cukor helyett csak azt tettem bele legutóbb, de úgy látszik máshogy viselkedik a kettő... Most jó lett.

andora22
andora22cs, 2013-03-07 14:04

Oóó! Akkor ez nem szomszéd-János-bácsi-keksze néven fut tovább nálunk. (Szomszéd bácsinktól kaptuk a receptet, ő is hallotta valakitől. Köszönjük, tényleg egyszerű és remek recept!

Vattaponi
Vattaponip, 2013-01-18 16:21

Kedves Flóra!
Szeretném megköszönni ezt a kitűnő receptet! Nemcsak, hogy nagyon finom, és egyszerű az elkészítése, de igazi története (történelme!) is van ennek a kis keksznek.

Flóra
Flórap, 2013-01-18 19:00

Örülök, hogy ízlett! Valóban érdekes, ha megkérdezik, miért ez a neve, még el is tudod mesélni a történetét.:)

PEGS
PEGSk, 2012-10-30 21:11

1 csipet citromborsot csempésztem bele,különlegesen zamatos lett :)
Köszi az alapot

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!