r
Nosalty Logó

Afgán rizs bárányhússal

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
In.cuska
Afgán rizs bárányhússal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 843 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 113 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    760.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    531.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    948 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3946 micro
  • β-karotin
    9402 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 843 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    119.9 g

Zsír

  • Összesen
    132.8 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3043.2 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    162 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    1479 mg
  • Nátrium
    669 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    415.8 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    2124.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3790 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1179 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15782 micro
  • β-karotin
    37610 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    1178 micro
Összesen 3371 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    532 micro
  • β-karotin
    1268 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 113 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zsíros bárányhúst megmossuk, előkészítjük. Annyi darabra vágjuk, ahány személynek főzzük. A zsíros részeket rajta hagyjuk.
  2. 1 dl olajat megmelegítünk közepes lángon egy (nagyon) nagy lábosban, majd a húst megpirítjuk rajta. (Ebben a lábosban fog elkészülni az egész étel, így annak valóban nagynak kell lennie.)
  3. Amikor kellően megpirult a hús, hozzáadjuk a félkarikákra vágott hagymákat is. Lefedve, sokszor megkeverve fonnyasztjuk. A fonnyasztás alatt kétszer fél-fél pohár vizet öntünk hozzá (Vigyázat, spriccel!)
  4. Közben a rizst háromszor megmossuk, hogy a keményítőt eltávolítsuk róla, majd kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk. A mazsolát is háromszor megmossuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, állni hagyjuk.
  5. A nagy sárgarépákat 2-2 egyenlő részre vágjuk, majd apró csíkokra (julien/zsülien) vágjuk. Ebben a szakaszban 3 lehetőség van: megpirítjuk a répát és a mazsolát egy teáskanál cukorral VAGY megpirítjuk a répát és a mazsolát cukor nélkül VAGY nem pirítjuk meg őket. Mindhárom elkészítési móddal finom lesz a végeredmény.
  6. Ha a hagyma is elkészült, hozzáadunk ízlés szerint (kb. 2-3 teáskanál) sót, a köménymagot, a megrepesztett kardamomokat. (A kardamomot késsel picit megnyomva kinyílik. Ne szedjük szét, a magok maradjanak benne!)
  7. Lefedve kis lángon (kb. 2-es fokozaton), néha megkeverve 30-40 percig főzzük a saját levében.
  8. Amikor a hús széle már omlósabb, de belül még nincs kész, hozzáadjuk a mazsolát és a répát, 3-5 percig lefedve főzzük tovább.
  9. Hozzáadjuk a rizst is, NEM keverjük el. Hozzáadunk annyi vizet, hogy az kb. 1,5 cm-rel több legyen, mint a rizs. Kis lángon, fedő és kavarás nélkül a víz elfövéséig főzzük.
  10. Amikor elfőtt a víz, a legkisebb lángra/fokozatra kapcsolunk, és a következőképp lefedjük a lábost: A lábosra egy konyharuhát teszünk, arra pedig a fedőt. A fedő tetejére nehezéket rakunk. (Mi a többkilós rizses zsákot szoktuk.)
  11. 10 percig főzzük, majd kikapcsoljuk, és újabb 10 percig állni hagyjuk. A fedőt levéve nagyon óvatosan (nehogy összetörjön a rizs), a lábos alját nem érintve megkeverjük.
  12. Tálalásnál egy adag mazsolás, répás rizst rakunk a tányérra, arra jön a hús, majd arra megint a répás, mazsolás rizs. Jó étvágyat! :)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2187
  • Feltöltés dátuma: 2019. március 08.

Ajánló

Ehhez friss salátát, uborkát, paprikát, mentaleveleket, retket szoktak tálalni. Illetve egy joghurtos-citromos-mentás uborkasalátát. (A receptjeim közt megtalálható.) Kézzel, vagy kanállal szokták enni. Ha kézzel, akkor lapos kenyérfélékkel eszik. (Naan, afgán, arab és török kenyerek) A legjobb ital mellé a hideg, házi Ayran. :) (Joghurt, víz, só, apróra vágott uborka, petrezselyem)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Afgán rizs bárányhússal
In.cuska 12 recept

Afgán párom megosztotta velem saját családi receptjét. :) Az interneten megtalálható afgán rizsek, kabuli palaw-ok nagy részétől kissé eltérő, isteni finom vendégváró étel. :)  Bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az! Egy gulyás elkészítéséhez hasonlítanám a nehézséget. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek