r
Nosalty Logó

Joulutorttu, a finn karácsonyi aprósüti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Joulutorttu, a finn karácsonyi aprósüti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 472 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 3786 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 319 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    240 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 472 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.4 g

Zsír

  • Összesen
    218.9 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    816 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2351.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    694 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    953 mg
  • Nátrium
    398 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    387.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1955 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    273 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1917 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    444 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 3786 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 319 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet a sóval és a hideg vajjal összemorzsoljuk, míg homokszerű állagot kap. Dolgozhatunk géppel is, a lényeg a megfelelő állag.
  2. Hozzáadjuk a ricottát és a tejszínt, és puha, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy órát hűtőbe tesszük pihenni, de akár egy éjszakát is hagyhatjuk.
  3. A pihentetés után a tésztát enyhén belisztezett felületre tesszük, picit átgyúrjuk, majd kettévágjuk. A felét hűtőbe tesszük felhasználásig, a másikat 3-4 milliméter vékonyra nyújtjuk, és nagyjából szabályos négyzetekre vágjuk.
  4. A négyzetek négy sarkát egy éles késsel bevágjuk 2-3 centiméternyit, ügyelve rá, hogy véletlenül se vágjuk teljesen keresztbe. A négyzetek közepébe aztán 1-1 teáskanál szilvalekvárt teszünk, lehetőleg minél sűrűbb fajtát, 100%-osat, ha kapunk.
  5. A lekvárt így gyakorlatilag négy "háromszög" veszi körül, ezeknek hajtjuk be középre az egyik-egyik oldalát úgy, hogy papír szélforgóhoz hasonló alakja legyen (lásd a videót).
  6. A megformázott süteményeket sütőpapírral tepsire helyezzük. A tojást felverjük és hozzákeverünk egy kanál tejszínt, majd egy ecset segítségével megkenjük vele a sütemények tetejét.
  7. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre, ezalatt szép aranybarnára sülnek.
  8. A kész sütiket hagyjuk picit hűlni, majd igény szerint megszórjuk porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 8795
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 20.

Ajánló

A porcukros szórást elhagyva vagy darált xilittel helyettesítve teljesen cukormentes sütit kapunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Joulutorttu, a finn karácsonyi aprósüti
Rosanics Petra 353 recept

Ez a szélforgó alakú aprósüti a finn karácsonyok elmaradhatatlan édessége, márpedig ha valahol, akkor a Télapó hazájában tudják, mitől tuti a karácsony. Ezek a sütik ráadásul nem csak elképesztően aranyosak, de nagyon finomak is, és az elkészítésük is igazán egyszerű. Ez a szélforgó alakú aprósüti a finn karácsonyok elmaradhatatlan édessége, márpedig ha valahol, akkor a Télapó hazájában tudják, mitől tuti a karácsony. Ezek a sütik ráadásul nem csak elképesztően aranyosak, de nagyon finomak is, és az elkészítésük is igazán egyszerű. Az alakjukat egy jópofa, könnyen elsajátítható trükkel nyerik el, a közepébe pedig jófajta szilvalekvár kerül. A tészta a ricottától könnyed és puha lesz, és bár édességről van szó, cukor csak a tetejére kerül, a tésztába egyáltalán nem, így jól érvényesül a tészta csodás íze és a szilvalekvár savanyúsága. Nálunk az ünnepi menü elmaradhatatlan része lesz ezentúl, az biztos!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...