Az ok, ami miatt nem szabadna bevágnod a kolbászt sütés előtt

Amikor grillezésre készülünk, felvágjuk és olajos fűszerbe forgatjuk a zöldségeket, bepácoljuk a húst és bemetsszük a grillkolbászokat. Ez utóbbi lépés viszont igen nagy hiba.

A kolbászokat a világ minden táján előszeretettel fogyasztják, és mivel igen sokszínűek, szinte bármilyen étkezésbe be is illesztik, legyen szó grillvacsoráról vagy angol reggeliről. Számtalan típusa létezik világszerte, és egy-egy országon belül is végtelenül széles a választék, így a kolbászok bármilyen ízléshez és preferenciához alkalmazkodnak.

Az ok, ami miatt nem szabadna bevágnod a kolbászt sütés előtt

Akár grillezett, akár sült vagy főtt kolbászról van szó, egy közös alapelvet kell követni a legjobb eredmény érdekében: soha ne vágjuk vagy metsszük be, mielőtt hőkezelnénk.

Miért tilos a bemetszés?

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a kolbászok megszúrása vagy bemetszése az elkészítés előtt segít egyenletesen elkészíteni őket, vagy utat enged a felesleges zsíroknak. Valójában viszont ez a gyakorlat tönkreteheti a tökéletes kolbászt.

Ha ugyanis lyukakat ejtünk a kolbászon, lehetővé tesszük, hogy a belső levek és zsírok idő előtt távozzanak. Ezek a levek viszont kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a kolbász nedves és ízletes maradjon, nélkülük a kolbász kiszáradhat és elveszítheti az ízét. Ezen kívül a bőr bemetszése a kolbász szétrepedéséhez vezethet a főzés során, ami egyenetlen textúrát ad, nem is beszélve arról, hogy nem lesz túl étvágygerjesztő a végeredmény. Az ízletes kolbász titka, hogy lassan és egyenletesen főzzük, lehetővé téve, hogy a zsírok és a levek megfelelően megolvadjanak anélkül, hogy a bőrt át kellene szúrni.

A szúrás sem ajánlott

Néhányan talán azt gondolják, hogy ha a kolbászokat megszúrjuk főzés előtt, az segíthet a gyorsabb vagy egyenletesebb végeredmény elérésében. Azonban ez a módszer sem ajánlott. A megszúrása ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a bemetszés: a levek elvesztését és az egyenetlen főzést.

Így ehelyett inkább használjunk kíméletes és egyenletes hőforrást. Grillezés vagy serpenyőben történő sütés során közepes hőfokon süssük a kolbászokat, és rendszeresen forgassuk őket, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön. A sütőben közepes hőmérsékleten (kb. 175°C) süssük a kolbászokat 20-25 percig, a főzés idejének felénél megforgatva őket.

Mi a helyzet a pucolással?

A kolbászkedvelők körében gyakori kérdés, hogy ehető-e a kolbászbél vagy inkább meg kell-e pucolni a rudakat. A legtöbb esetben a válasz az, hogy igen, abszolút ehető.

A kolbászbél általában természetes vagy szintetikus anyagokból készül. A természetes belek állati belekből származnak, ehetők és kellemes roppanást adnak minden falatnak. A szintetikus belek kollagénből, cellulózból vagy műanyagból készülnek, szintén általában biztonságosan fogyaszthatók, de ha ilyesmit vásárolunk, mindenképp nézzük meg a csomagoláson a gyártó utasítását, mert némelyiket fogyasztás előtt el kell távolítani. Az ehetetlen külső réteget mondjuk nem nehéz felismerni: a megjelenése és a textúrája is árulkodó. Ha keménynek vagy nehezen rághatónak tűnik, ne próbálkozzunk vele, távolítsuk el!

Forrásunk volt.


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Címlapról ajánljuk

További cikkek