Vinetta Fahéj konyhájából recept

Vinetta Fahéj konyhájából
Vinetta Fahéj konyhájából
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban ettem először és összesen egyszer vinettát barátnőméknél.  Akkor még azt se tudtam, mi fán terem, de nagyon ízlett. Aztán felnőttként próbálkoztam vele, egy fokhagymás változattal, de az sehogy se tetszett. Végül Erdélyben is megkínáltak vele, és az olyan volt, mint gyerekkoromban. Nagyon boldog voltam, hogy végre megvan a receptje ennek a finomságnak. Azóta készítem, nagyon szeretjük. Csak az szomorít kicsit, hogy legtöbbször nincs alkalmam, hogy úgy süssem, ahogy eredetileg illik, vagyis szabadban, parázson.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Eredetileg parázs fölött szokták sütni rácson, akkor nagyon finom füstös ízt kap. A gázon is süthetjük, lángelosztó vasra téve, gyakran forgatva.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

padlizsánkrém, vöröshagymás padlizsánkrém, sós szendvicskrém padlizsánból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat jól megmossuk, megszurkáljuk, és forró sütőben rácson - egy tepsit alátéve a levének - addig sütjük, míg teljesen megpuhulnak. A legjobb, ha a héjuk kicsit meg is ég. Ezen úgy is segíthetünk, hogy sütés után minigrillben égetjük meg egy picit. Így jobb lesz az íze.
  2. A padlizsánok héját lehúzzuk, rozsdamentes késsel deszkán apróra daraboljuk, vagy villával összetörjük. Kicsit megdöntve a deszkát vagy szűrőbe téve a levét kicsorgatjuk.
  3. A hagymát hozzáreszeljük, hozzákeverjük a mustárt, meg a majonézt. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk (finom benne a sok bors).
  4. Pirítósra jó vastagon kenve azonnal fogyasztható, de hűtőbe téve másnapra még finomabb lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 29 225
elküldve: 5
receptkönyvben: 587
elkészítve: 21/36
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wolfildi
wolfildi Fri, 2017-07-07 14:10

Amit gyerek korodban ettél, abban majonéz helyett kis kockákra vágott tojás volt. Úgy megörülök, amikor keresek valamit az oldalon, és a te receptedet találom meg!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2017-07-08 06:04

Szia! Én meg úgy örülök, mikor megtalállak! :) Annak a gyerekkorinak volt egy különös, csípős íze is, amivel azóta se találkoztam sehol, és utánozni se tudtam. Tudod, ott a kerek virágágy körül...

kólya edit
kólya edit Sat, 2014-08-16 06:32

amiben majonéz van nem lehet mélyhűtőbe tenni, ha felengeded vizes lesz...

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-08-16 08:32

Ezt nem tudom, mire írtad. De: a barátnőm faszénparázson megsüti a padlizsánokat, lehéjazza, összetöri és így fagyasztja le. Mikor vinettát akar készíteni, felengedi és akkor teszi hozzá a majonézt, a hagymát és a fűszereket. A kész krémet már nem fagyasztja le.

erika53
erika53 Thu, 2014-08-14 07:38

Én a vinettához a padlizsánt faszénen sütöm, mert az nagyon jó füstös ízt ad neki.
És majonéz helyett, 1 tojássárgáját, pici oliva olajat, és tejfölt adok hozzá. A tejföl elveszi a csípős ízét. Akitől tanultam Erdélyi, és nem tesz hozzá sem tejfölt, sem majonézt, úgy is finom.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-08-14 08:57

Sajnos nekem se kertem, de még egy erkélyem sincs, úgyhogy a faszénen sütést mellőznöm kell. Pedig tényleg az az igazi. Van, amikor én is magam készítette majonézt adok hozzá egy kicsi tejföllel, az hasonló, ahogy te csinálod (tojássárga+olaj), de nyáron nem nagyon szeretem az ételekben a nyers tojássárgát, ezért használok inkább bolti majonézt.

szaszo71
szaszo71 Thu, 2014-08-14 06:08

Én pedig a cikk hatására már el is mentettem, ma megcsinálom.
A kolléganőm szokott ilyet készíteni, de mindig nagy feneket kerített neki, hogy milyen nehéz. A recept alapján nem tűnik annak, remélem, sikerül.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-08-14 08:52

Egyáltalán nem nehéz. Én épp tegnap csináltam, mert volt itthon padlizsán, és épp kenyeret sütöttem, és kapóra jött a forró sütő. Gondoltam, ha már úgyis be van kapcsolva, a padlizsán is megsülhet benne. Egyébként én a gáz fölött vasplatnin vagy vas lángelosztón is szoktam sütni, közben forgatgatom, hogy mindenütt érje a hő. Akkor ugyan van egy kis szaga a konyhában, viszont több az esélyem, hogy egy picit megégjen a héja, ami az ízéhez meg nagyon passzol.
Remélem, ízleni fog, ha elkészíted!
Üdv: Fahéj

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Tue, 2013-12-10 13:50

Kedves fahéj!
-Már megint!!! ---vagyis nekünk is ez a recept a legkedveltebb vinetta!

-Bocs., most nincs "szezonja", (sajnos nincs módom, sütve- fagyasztva eltenni padlizsánt), - csak már megint a receptjeidet böngésztem ....
- és, szokásom szerint, ezzel visszaélve, bocs. , mindenkitől, ide írom -"megismerkedésünk és megkedvelésünk"- történetét, tanulságul, hátha más is így jár a vinettával...

-sztori: 80-as évek, kedves barátok, hétvégi ház..., -ócska, kifakult- kék műanyag tálban, rémes kinézetű, drappos, szürkés maszatot kínálnak...,- mondván: -Erdélyben ettük, isteni finom... -mi is így néztük először, mesélték nevetve, aztán kóstolás után felfaltuk....-mondanom sem kell, velünk is ez történt: pirítóson, paradicsommal, nyam-nyam....
- azóta már sokakat "megfertőztem" én is EZZEL a recepttel...-(azóta ettem már másféléket is, de nekem EZ maradt a legfinomabb)...

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-12-10 18:32

Szerintem is ez a legfinomabb! Fokhagymásan nem szeretem, pedig azt is próbáltam. :)

Nyul Mihályné
Nyul Mihályné Thu, 2013-08-01 08:40

Ez a recept a legtutibb a világon!Nekem már régóta megvan és imádjuk,és az elkészítése sem macera.Így tehát én is csak ajánlani tudom mindenkinek.Próbáljátok ki bátran!!Üdv:Nyuszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-08-01 09:18

Köszi, hogy ezt megírtad! Én is csak ajánlani tudom éspedig nyugodt szívvel, mert nagyon finom.

Baki Erzsebet
Baki Erzsebet Thu, 2012-07-19 11:55

Kedves Fahéj!Én a vinettát az alufoliával bevont kályha tetején sütöm nyilt láng fölött.Kicsit füst lessz ,de kiszellözik majd a konyha.Kicsit hagyom hülni majd megtakaritom a kissé szenes héjátol.Bő vizbe mártom,majd szürőbe hagyom mig jól leszürődik.Fa késsel vagy müanyag vinettavágó késsel jó aprora vágom.Aprora vágott hagymát,sót,citrom levét vagy kevés ecetet adok hozzá.Ha nem akarod majonézzel akkor csak igy de kavarok hozzá olajat annyit amig krémes állaga lessz.Ha majonézesen készitem akkor nem kell külön olaj.Ez igy erdélyi és hidd el nagyon finom.Igy sütött vinettát zacskozok és a mélyhütőbe teszem,fagyasztom.Bármikor télen is megkészithetem.Jó étvagyat kivánok.Ja az alufoliát leveszem ha kész a sütés és tiszta marad alatta,nem kell surolni a kályhát.

108