Velence farsangi fánkja recept

Velence farsangi fánkja
Velence farsangi fánkja
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha február, akkor farsang, vagy karnevál, vagy carnevale, ki, hogyan szereti. 
Egy biztos, ilyenkor mindenki, aki teheti álarcot húz, s elvegyül a tömegben. Ilyenkor nem számít, hogy ki szegény, ki gazdag, egyformán ünnepel a világ apraja-nagyja.
S ennek az egyik központi városa Velence. 
A nagy forgatagban a csodás maskarák mögött meghúzódó emberek azt fürkészik, ki, mennyire figyel fel rá, hány turista fényképezi, s ezeknek a turistáknak a kezében lát-e fritole-t, vagyis azt az apró kis fánkocskát, amelyet ilyenkor úgy lehet kapni Velence sikátoraiban, mint más napokon a sült gesztenyét.
Kóstoljuk meg ezt a fánkot most mi is!

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fritole, olasz fánk, karneváli fánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverünk 0,5 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen kb. 5 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a bort, a sót, a tojássárgáját, a marsalat, a maradék cukrot és a narancs és citrom reszelt héját, majd kb. 10 perces dagasztással szép tésztát készítünk belőle.
  3. Megkenjük mindkét oldalát egy kis olvasztott vajjal vagy olajjal, lefedjük a tálat folpackkal, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Ez idő alatt a vízbe beleöntjük a brandyt, és felforraljuk benne a mazsolát, majd  miután elzártuk alatta a tüzet, még a lében hagyjuk, s kb. 10 perc után leszűrjük, és nagyobb darabokra vágjuk. 
  5. Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk ismét, s közben beledolgozzuk a mazsolát és az aprított, pirított fenyőmagot, majd ismét lefedjük, meleg helyre tesszük, és újabb 20 percig kelesztjük.
  6. Egy mély fazékba bőségesen öntünk olajat, a tésztából egy nedves evőkanállal gombócokat szedünk, s megsütjük mindkét oldalát aranybarnára. Egyszerre max. 8 gombócot tegyünk egy kb. 30 cm átmérőjű fazékba.
  7. A végén porcukorral és lekvárral tálaljuk. Az olaszok nem esznek hozzá lekvárt, de nekem úgy volt az igazán finom.
  • tepsi mérete: 30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 303
elküldve: 1
receptkönyvben: 100
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.07.
79 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-02-19 20:50

Kedves R&Cs!
Megsütöttem a fánkot! Ízre nagyon finom lett, de valamit elszúrtam, mert eléggé megszívta magát olajjal. Szerintem túl lágyra sikerült készítenem, olyasmi lett, mint a tarkedli tésztája. Te mennyire forró olajban sütöd? Lehet, hogy az olajam nem volt elég forró? A próbálkozást nem adom fel, mert egyébként nagyon fincsi. :)
Üdv: Fahéj

RozmaringandCsokoládé
Rozmaring&Csokoládé / RozmaringandCsokoládé v, 2012-02-19 21:53

Szia Fahéj,
Igen, az olajnak nagyon forrónak kell lennie a sütéskor.
A tésztának pedig olyannak, mint a nokedli tésztának. A tarkedli-jellegű valóban kicsit lágy. Milyen lisztet használsz? Én Vitamil búzalisztet. Lehet, ez is számít valamit.
Remélem, a következő már szuper lesz! Kívánom neked!
Üdv.,
Rozmaring&Csokoládé

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2012-02-11 22:30

Nagyon tetszik a recept, és a hangulatos sztori is mellé. Mindenképp kipróbálom, még a farsang ideje alatt. :)
Üdv: Fahéj

576