Vadkovászos lángos recept

Vadkovászos lángos
Vadkovászos lángos
65 perc / előkészület: 45 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. Viszont a kovászkáim - név szerint a kenyérlisztes Ancsa meg Joci, ami nyomokban joghurtot is tartalmaz,- csak terebélyesednek ész nélkül. Kidobni nincs szívem, hogy is tehetném, hiszen olyanok, mintha élnének.:) Már ajándékoztam is belőlük jócskán, de ők akkor is csak híznak és híznak. Így jutott eszembe a Tormi-módszer, ami különféle kovász hasznosítási trükköket jelent. Gyúrt tészta, nokedli, lángos... Más úton-módon, mint ő, de én is elkészítettem a magam vadkovászos lángosát, ami annyira finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek. Innentől már nem zavar, ha szaporodik a kovászka, mert ezt a lángost bármikor szívesen megesszük. Nem olyan, mint a hagyományos, de ugyanolyan jó.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha használni akarjuk a hűtőben szunnyadó kovászt, jól etessük meg sütés előtti nap! Meghálálja, ha többször is megetetjük. Ha túl sok lenne, vegyünk ki belőle, és azt etessük tovább vele egysúlyú vízzel és ugyanannyi liszttel, azt nagyon szereti. A megetetett kovászt akkor kezdjük használni, mikor már duplájára nőtt és teli van buborékkal. Minél öregebb egy kovász, annál erősebb. Csupán egyhetes kovásztól ne várjunk sokat!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vadélesztős lángos, élesztő nélküli kovászos lángos, kovászos lángos, lángos kovásszal-tejjel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap aktivizáljuk a kovászunkat: azaz kivesszük a hűtőből, és 1 dl vízzel + 10 dkg liszttel megetetjük. (Ez nincs benne a hozzávalókban!)
  2. Mikor szépen dolgozni kezd, vagyis jól megnő és teli buborékkal, kivesszük azt a 10 dkg-ot belőle, felengedjük 1 dl vízzel, majd 10 dkg lisztet simára keverünk benne. Hagyjuk megkelni. (Én ezt este csinálom, majd reggel dagasztom a tésztát, így ebédre lesz lángosom.)
  3. A megkelt kovászt felengedjük 2 dl langyos tejjel, hozzáadunk 35 dkg finomlisztet, 1 tk sót, ha kívánja, még egy pici tejet, és dagasztjuk, hogy közepesen lágy, sima, fényes legyen.
  4. 10 percet pihentetjük, majd megint dagasztunk rajta egy kicsit.
  5. 30 perc pihenő után ismét dagasztunk rajta.
  6. Ekkor kiolajozott formában, langyos helyen, letakarva hagyjuk kelni 1,5 órát.
  7. A tésztát kilapítjuk-húzogatjuk, meghajtogatjuk lentről fel, fentről le háromba, majd jobbról balra, balról jobbra, ismét háromba. Megint pihentetjük 1,5 órát.
  8. Bő olajat forrósítunk. A tésztát olajozott deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra ellapogatjuk, darabokra szakítjuk vagy vágjuk, kissé kihúzogatjuk (ne legyen túl vékony!), és sütjük.
  9. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat elengedje.
  10. Tetszés szerint fokhagymázzuk, tejfölözzük, sajttal szórjuk, de magában, csak egy picit megsózva is nagyon finom.
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 377
elküldve: 1
receptkönyvben: 73
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aneg
Wendy / aneg szo, 2013-06-29 22:36

Szia Fahéj,

Elkészítettem, hatan voltunk rá, mind egy szálig elfogyott, pont elég volt, a gyerkőcöknek nagyon tetszett. Én ugyan amikor összeállítottam a tésztát a kenyérsütőgépbe raktam bele, de így is nagyon szép lett. És finom is! A gyerkőcök alig bírták kivárni míg megkel. Én kb. egy hetes kovásszal készítettem, de nagyon szépen feljött. Ezt volt az első, amihez a kovászt felhasználtam, amit Torma és a Te segítségeddel készítettem. Tényleg nagyon jó kovászolni :-)

Köszi,

Wendy

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-06-29 23:22

Szia!
Ennek örülök! És ha hiszed, ha nem, én is ezt a lángost sütöttem ma. Szuper, hogy az egyhetes kovászod milyen jól teljesített. Szerencsére jó idő van mostanság a konyhákban, talán gyorsabban dolgozik a kovász is. :)
Szép vasárnapot! Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva cs, 2013-05-30 08:40

Kedves Fahéj!
Ez a finomság: vadul és aktívan tetszik,:) , - tuti a családomnak is, még ízleni is fog, köszönöm szépen.:)
Éva-Anyóca

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó sze, 2013-05-29 08:23

Drága Éva! Most nem jut eszembe semmi más, csak az, hogy olyan aranyos vagy! Ezzel a vadkovásszal mosolyt csalsz az arcomra, és legszívesebben jól megölelnélek egy hatalmas puszi társaságában! :D Sok-sok puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-05-29 13:05

Én meg legszívesebben ajándékoznék neked a kovászomból! :) De uganolyan szívesen sütnék neked egy ajándék-kenyeret, naná, hogy szintén kovászos lenne! :) Nagyon nagy játék az egész, tiszta kaland. :))) Próbáld ki!!!
Ezer puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó sze, 2013-05-29 13:14

De aranyos vagy!:) Kár, hogy megromlana az ajándék kenyérke, mire ideér, de nagyon örülnék ám neki. Igyekszem kipróbálni, megígérem! Cupp-cupp!

Torma
Torma / Torma sze, 2013-05-29 03:57

Jaj, de jó, hogy ezt kipróbáltad és leírtad Fahéjjjka!!! Nagyon guszta!Ki fogom próbálni!
Engem a kefirkovászos varázsolt el, úgyhogy ma is az lesz....nagyon gyakran készítem.

>>>A link itt nem a vadkovászhoz megy, hanem a kefírkovászhoz; a szerkesztõknek ki kell javítani, mert ebbõl keveredés lesz. Kellene egy új kategória a vadkovászos ételeknek itt a NS-in, mert nem világos, hogy melyik kovász melyik és milyen.....
Puszillak, Tormi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-05-29 05:35

Tegnap tettem fel kenyérlisztes kovászt a Nosaltyra, remélem, hamar megjelenik, és akkor egyenesbe lehet hozni a dolgokat. Éljen a vadkovász! Etessük hát szorgalmasan! :)))
Puszi: Éva

Torma
Torma / Torma sze, 2013-05-29 12:00

Jok a NS szerkesztok; szorgalmasak, mint a kis hangyak!!! Mar ki van javitva a link; ezer koszonet!
A hasam, mint a dob; tele ettuk magunkat kefirkovaszos langossal :))))
Te, a teszta olyan, mint a selyem....es az ize szazszor jobb, mint az elesztos langose....
ELJEN A KOVASZOS LANGOS!!!T:)

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata sze, 2013-05-29 13:20

Kedves Torma!
Igen, javítottuk, köszönjük az észrevételt! A kovászos kategóriát pedig megfontolás tárgyává tesszük:)
Üdvözlet:
Kata

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-05-29 13:11

Pontosan! :))) Én hétvégén ettem tele magam, és még másnap is fincsi volt, kicsit megmelegítettem, és kész. És tényleg a legjobb szó rá, hogy selymes a tésztája. Imádnivaló, olyan, mint egy kis plüssállat, nem lehet nem szeretni.
A molléganőm ebben a pillanatban süti otthon a kovászos lángost! Fantasztikus, hogy ilyen kedvet kapott ő is. Nagyon várom a véleményét.
Tegnap tettem fel az Ancsám receptjét, és pár jótanácsot, remélem, hamarosan megjelenik.
Puszi! Fhjjja

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva k, 2013-05-28 20:23

Kedves Fahéj!

Hálásan köszönöm a tanácsot és a biztatást. Belefogok újra, mert az íz mindenért kárpótol. Csak ebben a rohanó életben sokszor nincs időm várakozni, etetgetni, de majd jobban ügyelek az új kovászra. Megvárom a te receptedet és az is kipróbálom.
Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma sze, 2013-05-29 04:13

Szia Vass! Fahej mar leirta a kenyer receptnel is a vadkovasz aktivitasat a hetvegere...Persze Te olyan sokszor sutsz, hogy nem is kene hutoben tartanod a kovaszt! Ha hetente tobbszor is sutsz, akkor mindig aktiv es eros lesz a kovaszod! Csak ki kell varni az idot...kell neki kb 2 honap legalabb, hogy eleg eros, erett legyen. Ezutan pedig meg jobb lesz; izre, erossegre...:)))
Es akkor nem kell az eleszto sem melle; a vadkovaszos egeszsegesebb, mert konnyebben emesztheto es alacsonyabb a GI indexe, tovabb elall (nem morzsalodik, nem peneszedik olyan hamar, mint az elesztos)...megeri csak azt sutni....OK, neha elesztovel is jo, persze...de minel kevesebb elesztovel.
Most a melegben egyszeru inditani es erositeni a kovaszt! Ha megunod, beteszed a hutobe, NEM romlik meg. Lesz rajta egy szurkes-barnas folyadek, ami termeszetes. Minel tovabb allt a hutoben etetes nelkul, annal tovabb tart az aktivitas (tobbszori etetes kell) A hutoset jo megetetni hetente, de ha par hetig nem eteted, akkor sem romlik meg es fel lehet eleszteni. Es egy jol erjesztett kovaszt erdemes megtartani, eleszteni...A legendas vadkovaszosoknak 15 eves a kovaszuk...Ugyhogy "rajta pajtas"!!! Viszont, ha nem elvezed a vadkovaszos sutest, akkor nem kell eroltetni; szerintem ehhez egy kis megszallottsag kell :P Puszillak, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva sze, 2013-05-29 17:57

Szia Torma!
Dehogynem élvezném, de én eléggé megkínlódtam vele. Nem volt energiám ennyi ideig várni. Igaz, Józsi hónapokig húzta, de nem használtam elégszer, aztán a hűtőben lett ilyen leve is. Akkor újra kezdtem etetni, magához is tért, de újra ilyen barnás leve lett, így azt gondoltam befellegzett. Akkor búcsúztam el tőle, mert az acetonos szagát nem tartottam egészségesnek. Nem a kovásszal van a bajom, nagyon finom kenyér lesz belőle, hanem valamit a sütésnél szúrok el. Pedig erről beszéltünk is már. Valószínűleg későn teszem be, mert félek, hogy nem nő meg eléggé, erre egy darabig kövéredik a sütés közben, aztán összeesik. Na akkor facsarodik a szívem mindenfelé. Ilyenkor nagyon szomorú vagyok. Mit szúrok el a sütéssel? Már próbáltam gőzösen, gőz nélkül, különböző hőfokon, és kevésszer lett olyan, amit reméltem. Biztosan a kovász erősségén is múlik a dolog. Nekem pl. a fehér sokszori próbálkozásra sem sikerült. Ezért is faggatom Fahéjt is ennyire. Nagyon is szeretnék kovászos dolgokat sütni. Különben már rég feladtam volna. Ezért használtam én hosszú évekig az öreg tésztát is, amivel viszont csodálatos kenyereket sütöttem. Nagyon tisztellek azért, amennyi erőfeszítést teszel, hogy a kovászosokat bíztasd, segítsd, stb. Köszönöm én is a törődést. Semmiképpen sem adom fel, egyszer biztosan sikerül. Puszi: Vass

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2013-05-28 20:29

Komolyan én is előre tervezem a hetemet, hogy mikor lesz időm egy kenyérre, mert időben elő kell venni a kovászt, mert én még kétszer meg is etetem, mielőtt használnám. Tényleg úgy kell rá lopni az időt. Pedig olyan jó dolog ilyen kenyeret sütni.
Szép estét!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva k, 2013-05-28 18:36

Kedves Fahéj!

Nagyon szépek lettek a kovászos lángosok. Ilyenkor mindig irigykedek, mert egy darabig két-három féle kovásszal próbálkoztam, amiből a teljes kiőrlésű rozs-tönköly Józsi bírta hónapokig, de elhanyagoltam, és oda lett szegény. A többi kísérletem kudarcba fulladt. legfőképpen a fehér lisztesek. Még a kefiressel boldogultam elég jól, de bizony volt, hogy csúnyácskára sikerültek, bár úgy is finomak voltak. Tudnál esetleg valamilyen tanácsot adni ez ügyben? A te kovászod miből áll? Nekikezdenék újra. Nagyon sok időt rászántam már erre, de ahhoz képest olyan nagy sikerélményem nem volt. Főleg ez a kenyérlisztes izgatna.Előre is köszönöm a segítségedet. Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2013-05-28 20:12

Kedves Évi néni!
Nagyon megtisztelsz, hogy tőlem kérdezel a kovászról, ezt pár hónapja el se tudtam volna képzelni. Most tettem föl a Nosaltyra a kenyérlisztes kovászomat, remélem, hamar megjelenik. Ott részletesen leírok mindent. Addig is csak annyit mondhatok, hogy ne add fel, hisz amúgy olyan mesterien sütöd a kenyereket. Ez a tészta teljesen másképp viselkedik, mint az élesztős, egyszerűen ismerkedni kell vele. Én is sokadszorra sütöttem meg a (majdnem) tökéletes kovászos kenyeremet, addig tapasztalgattam a tésztát, a kovászt. Az biztos, hogy sokat kell etetni, azt hálálja meg, ha rendszeresen sütünk belőle, és folyton újra pótoljuk. Én is eleinte csak egy-egy kanál vízzel-liszttel kínáltam meg, és igen szenvedett szegény. Viszont mostmár olyan erős, hogy ajándékozhatok belőle, és mások is jó kenyeret tudnak sütni a kovászomból. Torma buzdított, hogy süssek sokat a kovásszal, vigyek kóstolóba a munkahelyemre, ajándékozzak kenyeret a családnak, a barátoknak, mert attól él a kovász, ha dolgoztatva van. :)
Üdv: Fahéj