Tikka masala rákkal és indiai kenyérrel recept

Tikka masala rákkal és indiai kenyérrel
Tikka masala rákkal és indiai kenyérrel
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évente egyszer-kétszer betértünk egy kedves kis indiai étterembe, ha arra jártunk. Az étterem azóta már nem működik, azonban a tikka masala iránti szerelem megmaradt.
Igaz a saját házi verziónk kevésbé csípős, így bátran falatozhat belőle az is, aki a nagyon erőset nem, de a pikáns ízvilágot kedveli.
Tálalható rizzsel, azonban a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele a csapati, ezért mindenképp javaslom elkészíteni a "tikka-makkához" (ahogy mi hívjuk).

hozzávalók / 4 adag

A rákhoz

A indiai kenyérhez

ajánlat

Friss korianderrel megszórva tálalhatjuk. Joghurt nélkül is finom. A csapati darabszáma függ a méretétől is.
Igazi funok sütés után mindkét oldalát gáztűzhely lángja fölött még süthetik (állítólag így az igazi), én ezzel már nem szoktam bűvészkedni.

receptjellemzők

konyha: indiai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

indiai fűszeres garnéla csapatival, indiai kenyérrel tálalt garnéla
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A Tikka masala elkészítéséhez a rákfarkakat megtisztítjuk, és hosszában félbevágjuk (ez opcionális, így spirálos alakja lesz, és jobban átveszi a mártást is).
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, és felkockázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra szeljük (intenzívebb íz érdekében reszeljük az ételbe), és a paradicsomot apróra kockázzuk.
  3. 1-2 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (csipet sóval, így jobban kiengedi a levét és az ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fokhagymát.
  4. Ha a paradicsom levet ereszt, adjuk hozzá a paradicsompürét, majd fűszerezzük (ha túl sűrű, akkor 1 dl vízzel öntsük fel).
  5. Tegyük a mártásba a tisztított rákot, és 5 percig főzzük össze.
  6. A tűzről lehúzva keverjük bele a joghurtot (opcionális), majd visszatéve a tűzre pár percig főzzük össze.
  7. A csapatihoz gyúrjuk össze a hozzávalókat (liszttől függően lehet, hogy vesz föl még vizet, akkor arra kell ügyelni, hogy maradjon lágy a tészta, de ne legyen ragacsos).
  8. Ha van rá idő, 1 órát letakarva pihentessük, de akár rögtön ki is lehet sütni.
  9. Tegyük fel a serpenyőt a legnagyobb lángú tűzre (forró serpenyő kell és tapadásmentes, így nem kell kiolajozni).
  10. Formázzunk 8 db (vagy amennyi lesz belőle) dió nagyságú golyót.
  11. Lisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm lapos koronggá.
  12. Ha forró a serpenyő, elkezdhetjük kisütni, és oldalanként 1-2 perc elég. Elkezd hólyagosodni és foltosra színesedni az oldala (a hólyagosodáson lehet segíteni, ha pl. nagyobb, lapos felületű szűrőkanállal óvatosan lenyomkodjuk a hólyagokat, ügyelve, hogy ne pukkanjon ki).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 320
elküldve: 1
receptkönyvben: 129
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dettidomotor
Dömötör Detti / dettidomotor cs, 2011-12-22 12:16

Szia! Lehet garam masala-val is csinálni? Milyen köretet ajánlasz hozzá, ha raguként csinálom meg a rákot?
Előre is köszi a segítséget!

Receptműves
Receptműves / Receptműves cs, 2011-12-22 12:26

Szia Detti, persze, lehet (mi a tandorit jobban szeretjük, ezért írtam ezzel a receptet :-), köretnek lehet jázmin rizs, barna rizs (mehet ebbe is mindenféle indiai ízhatású fűszer), de a kuszkusz és a bulgur is finom hozzá, vagy akár tészta is lehet :-) Amihez épp kedvetek van. Szép napot, Memi

Cukicsaj
Bloemcake / Cukicsaj p, 2011-01-14 23:58

Szia! Nekem is nagyon bejönnek a receptjeid :) imádom a tikka massalát, mi csirkemellből szoktuk készíteni, de a Te verziód nagyon izgalmasan hangzik, mindenképp ki fogom próbálni :) köszönet érte:)

Receptműves
Receptműves / Receptműves p, 2011-01-14 17:00

Köszi :-) És tényleg nagyon finom, lehet csirkéből is készíteni ugyanígy (persze akkor tovább kell főzni a husi miatt), de csak a szaft önmagában is fincsi :-)

274