Szegedi haltepertő sült hagymával recept

Szegedi haltepertő sült hagymával
Szegedi haltepertő sült hagymával
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beírtam a keresőbe hogy "haltepertő" és megdöbbenésemre a rendszer nem hozott fel találatot, szóval gondoltam felrakom a saját receptemet, melynek alapját Frank Sándortól tanultam. A haltepertőt nálunk Szegeden rendszerint előételként, szegedi halászlé előtt fogyasztják, de főételként is megállja a helyét. Sült hagymakarika helyett tálalhatjuk nyers lilahagymával is. Fontos megemlítenem, hogy az ételünk akkor lesz tökéletes, ha kiváló minőségű magyar fűszerpaprikát és vörös(lila)hagymát használunk fel hozzá, illetve ügyeljünk arra is, hogy forrón tálaljuk. A hal gyorsan megsül, erre ügyeljünk sütésnél! Jó étvágyat kívánok hozzá!

hozzávalók / 4 adag

A haltepertőhöz

A mártogatóshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Szegedi haltepertő sült hagymával és fokhagymás majonézzel, haltepertő

elkészítés

  1. A tepertőhöz teljesen szálkamentes-, lehetőleg a ponty hasa aljának filéjét használjuk fel. A filét kb. centinyi csíkokra szeljük, a csíkokat 5-6 cm-es darabokra aprítjuk. (Én a hal bőrét is le szoktam vágni, és csak a színhúst használom fel, de ez opcionális.)
  2. Keverőtálba öntjük a lisztet és a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a pirospaprikát és a hal fűszerkeveréket, sózzuk, borsozzuk, majd jó alaposan elkeverjük. A liszt ekkor már rózsaszínű elegyet alkot a többi alkotórésszel.
  3. A felaprított halat sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, majd a paprikás lisztbe tesszük.
  4. Lehetőleg teflon, magas falú serpenyőben bő olajat forralunk, és a haldarabokat pár perc alatt aranyszínűre sütjük. Ezzel egyidejűleg készítjük el (másik serpenyőben) a sült hagymát. A hagymát tisztítás után durvára felszeleteljük, közepüket kinyomjuk, így szabályos hagymakarikákat kapunk. A hagymakarikákat a paprikás lisztbe megforgatjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük.
  5. A kisült halat és hagymakarikákat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk. A majonézbe belereszeljük a 2 gerezd fokhagymát, meghintjük morzsolt oreganoval, majd hozzáadjuk a mézet és az olívaolajat, majd az egészet jól elkeverjük. Egy kellemesen fokhagymás-édeskés mártást kapunk, amely tökéletes kiegészítője lehet a ropogós haltepertőnknek.
  6. A haltepertőt és a hagymát forrón tálaljuk, puha fehér kenyeret fogyaszthatunk hozzá, és testes száraz vörösborral öblíthetjük le.

  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 11 647
elküldve: 5
receptkönyben: 172
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

PIT

Mióta szakács: 2011.11.19.
12 recept

Hozzászólások (13)

jolci
jolcik, 2012-12-11 01:08

Nagyon sok pontyom van(a férjem horgász)ezt biztosan kipróbálom!:)

Gregor
Gregorsze, 2012-02-15 11:33

Szegediként természetesen én is ismerem a haltepertőt és Frank Sanyi receptje szerint magam is így csinálom, de legtöbbször elmegyek a Sótartóba, vagy a Kiskőrössybe, mert ott az igazi.

goan973
goan973p, 2011-12-02 00:10

hű, ez olyan, mint az Öreg Kőrössyben :) nagy kedvenc :) már csak a rántott haltej hiányzik mellőle...meg a békacomb :) köszi a receptet

PIT01
PIT01p, 2011-12-02 22:11

Igen, ott valóban nagyon finoman csinálják, de a házi verzió sem utolsó :-)))

goan973
goan973p, 2011-12-02 22:20

karácsonykor tuti meglepem vele a vendégeket :D meg magamat is ;)

gregoreva
gregorevacs, 2011-12-01 22:52

Kedves PIT !

Köszönöm Neked, hogy megosztottad velünk ezt a receptet.
Nagyon szeretett unokabátyám kedvence volt a haltepertő, imádta:-))
Szegeden élt ő is a családjával:-))
Sajnos, pár éve ,- hirtelen,- elvesztettük őt,:-(((
Így legalább megismerem a kedvencét.
Köszönöm , még egyszer.
Éva-Anyóca

Legfrissebb cikkek

Heti menü: tojás és sonka nélkül
Heti menü: tojás és sonka nélkül
Húsvét alatt bizonyára rengeteg tojást és sonkát sikerült elfogyasztanunk, ezért most egy ideig hallani sem akarunk ezekről. Itt egy válogatás, mely szigorúan nélkülözi őket.
Édesburgonyát a balkonra!
Édesburgonyát a balkonra!
Az édesburgonya más néven batáta nemcsak, finom, és egészséges, a krumplihoz hasonló módon rendkívül sokféleképpen elkészíthető, de van még egy kevésbé ismert tulajdonsága.
Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?
Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?
Bizonyos ízekre már a méhben fogékonyak leszünk. Ha szeretnék, hogy gyermekük jó szívvel egye meg a főzeléket, a várandós anyukáknak szülés előtt el kell kezdeniük a nevelést.
1449