Sütőtök krémleves 9. - baconchipsszel, tejmentesen recept

Sütőtök krémleves 9. - baconchipsszel, tejmentesen
Sütőtök krémleves 9. - baconchipsszel, tejmentesen
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sütőtök iránti szeretetemet már több receptemnél említettem, így nem meglepő, hogy ezen alapanyag kifogyhatatlan lehetőség tárházát kínálja számomra. A hűvösebb idő beköszöntével és a fűtési szezon indulásával egyik este ünnepi hangulat tört ránk, begyújtottuk az illatgyertyákat, felkapcsoltuk a hangulat-világítást és összekuporodtunk a monumentális kanapén, mikor elemi erővel hasított belém, hogy nincs holnapra ebéd, ráadásul ügyintézős nap lesz...
Kimentünk a konyhába várni a múzsát, aki az ablakból meg is érkezett. Napokkal előtte a párkányon lévő fűszernövények közé csempésztem egy picurka orange (sonka alakú) tököt, mondván úgyis halloween dekorációt kellene kitenni.
Mivel vöröshagymán kívül más zöldség fajta nem volt otthon, ezért a sütőtök alaplevest készítettem el.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha sűrűnek tűnik a leves, főzzük össze még (tisztított) vízzel.
Ha nem szeretnénk csak krémlevest, turmixolás előtt vegyünk ki néhány kocka tököt, majd turmixolás után tegyük vissza.
Mivel sütni is szoktam belőle, általában 2 db kicsi, eltérő színű tökből készítem (mindkettőnek fele-fele levesbe és sütni).
Vegetáriánus étrendet követők sonka helyett pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalják.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
alkalom: Halloween
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

baconos sütőtökkrémleves, sütőtökkrémleves baconnel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük.
  2. A felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a hagyma levét és ízét).
  3. Amikor a hagyma üveges, rátesszük a felkockázott tököt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  4. Ízesítjük ételízesítővel, sóval, borssal.
  5. Főzzük addig, amíg a tök megpuhul.
  6. Botmixerrel turmixoljuk krémesre (nem kell átmerni, lehet a lábosban).
  7. A sonkaszeleteket serpenyőben ropogósra sütjük

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 62 651
elküldve: 15
receptkönyvben: 626
elkészítve: 41/54
Facebookon megjelent: 1

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n szo, 2014-11-08 11:04

Az egyik legjobb és legegyszerűbb ilyen jellegű leves! Nagyon jó kis recept, főleg ilyenkor amikor s.tök dömping van.

kondormelinda
kondormelinda sze, 2012-11-21 18:04

Szia! Én is elkészítettem ezt a receptet!!!
Isteni!!!
Hmm...
igaz .. nem pont úgy csináltam ahogy írtad (sütőben sütöttem a tököt míg karamellizálódott a széle és még tettem bele egy leheletnyi szerecsendiót...)
Jajj... még valami.. annyi vízzel öntöttem fel hogy ellepje... hát botmixerezés után megállt benne a fakanál.. tehát felöntöttem még 2-3 pohár vízzel...
De most itt nem ez a lényeg ..
hanem hogy adalék mentes!!!!! SE TEJSZÍN SE VAJ SE KRUMPLI
Nagyon finom..
Alig várom már hogy hazaérjen a család és vacsizhasson belőle :D

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2012-11-21 19:09

Szia,
örülök, hogy ízlett :-)
Bátran variáld a fűszereket, én egy ideje már ételízesítőt nem használok, úgyhogy felváltva keverem a fűszereket, próbáltam már rozmaringos, kakukkfüves, görögszénás, lestyános, borsikafüves, szerecsendiós változatot, mind jól illik hozzá, és így számtalan variációja van...
Üdv,
Memi

Namari-chan
Namari-chan v, 2012-11-11 23:58

A botmixeres részt ki lehet váltani valamivel? Esetleg jó puhára főzni a tököt és szitán áttörni? Koliban lakom, kicsit szegényes a konyhafelszerelésem, viszont nincs türelmem megvárni a hétvégét ezzel a levessel, minél hamarabb szeretném kipróbálni. :) Várom az ötleteket!

Eva und Imre
Eva und Imre k, 2012-10-16 14:03

Keves "Receptmüves" Aranyos vagy hogy reagáltál. Igen nagy igazság, hogy a krémlevesek nem atttól krémlevesek, hogy tejszin van bennük. Igy én sem vagyon nagy hive. Nem is igy gondoltam a dolgot, hanem csak a "Szemünkkel is eszünk" gondolatnak eleget tenni. Egy pár csepp fehér tejszin, egy pár csepp szép barna napraforgóolaj a gyönyörü sárga levesen már eleve egy szép és étvágygerjesztö kép! Gondolom ezzel te ie egyetértesz! Hidd el, próbáld meg legalább, nagyon jól néz ki!
És ha lehetöséged van rá, mindenhol lehet kapni, próbáld meg a Hokkaidó (Japán) tököt. Mindenhol, ahol a szép Halloveen tököket árulják van, csak még ez nincs elterjedve, hogy ez a finom kicsi tök ehetö és nagyon finom és föleg gazdaságos, mivel akkorát veszel, amilyet szeretnél. Egy férfiöklömnyi tök böven elég 2 fönek. Na nem akarok tovább okoskodni.
Szia Èva

Eva und Imre
Eva und Imre h, 2012-10-15 15:22

Jaj bocsánat, még annyit elfelejtettem, hogy ez a leves talán még jobb, ha a kicsi kerek nagyon aranyos tököcskéböl készitjük, amit nem kell maghámozni, csak kettévágni, kimagozni, felkockázni és készen van! Azt hiszem úgy árulják, hogy "Japán tök" A héja talán még hamarabb megpuhul, mint a tök szép sárga belseje!
Na sokat csevegtem, de talán nem felesleges, - lesz aki kipróbálja és igazat ad!
Puszi mindenkinek aki kipróbalja, meg aki nem ....!
Èva

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2012-10-15 16:51

Kedves Éva,
már én is hallottam a Hokkaidó tökről, biztosan azzal is finom, bár a tejszínt én kerülöm a krémleveseknél, nálam nélküle finomabb, tökmagolajjal viszont zseniális.
Köszönjük a tippeket :-),
Memi

Eva und Imre
Eva und Imre h, 2012-10-15 15:05

Hát ez igazán nagyon nagyon jó kis recept, én igy készitem (gyömbérrel, pirított tökmaggal és egy kis tökolajjal a tetejére) Még nagyon csinos, ha egy pár csepp tejszint rácsöpögtetünk! Jóétvágyat hozzá!
Üdv. Èva

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii h, 2011-10-24 08:06

Tegnapi vacsink volt, isteni finom, könnyû, lágy, és annyira illik hozzá a pirított szalonna, nem is gondoltam volna, kétéves kislányom is élvezettel halászta ki a levesbôl (egész császárszalonnám volt itthon, ezért hosszúkás csíkokat pirítottam).
Nálam még belekívánkozott egy kis szerecsendió, nem rontott rajta...
Köszi!

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii h, 2011-10-24 08:05

Tegnapi vacsink volt, isteni finom, könnyû, lágy, és annyira illik hozzá a pirított szalonna, nem is gondoltam volna, kétéves kislányom is élvezettel halászta ki a levesbôl (egész császárszalonnám volt itthon, ezért hosszúkás csíkokat pirítottam).
Nálam még belekívánkozott egy kis szerecsendió, nem rontott rajta...
Köszi!

csoti.henriette
Csóti Heni / csoti.henriette h, 2011-09-26 12:30

szia! Végignézegetve a recepteket, nekem ez volt a legmegfelelőbb, számomra is fontos, hogy ne használjak egészségetelen dolgokat, illetve tej, krumpli, tejszín nélkül készítsem el a krémlevest. Eddig még nem főztem sütőtökből krémlevest, ki fogom próbálni. Köszi a receptet!

kishugika
kishugika h, 2010-12-27 20:36

Fantasztikus recept! Köszönöm! Én egy kis gyömbért és pirított tökmagot is raktam bele.

Bató Edit
Bató Edit cs, 2010-11-18 10:36

Ez tényleg a legfinomabb sütőtökleves, azóta már kétszer főztem. Igazán krémes és nagyon jól simul hozzá a bacon. Köszönettel, Edit.

ferika
ferika sze, 2010-11-17 18:19

Szerintem is ez a legfinomabb sütőtök leves, én még "bőven" rakok bele kakukkfüvet .
Próbáljátok ki.
Erika

Receptműves
Receptműves / Receptműves cs, 2010-11-11 16:40

És pláne nem mellékesen semmilyen "adalék" nincs benne (tej, tejszín, krumpli, vaj) :-)
Ha van otthon tökmagolaj, illetve pirított tökmag, akkor még fantasztikusabb ízorgia :-)
Egészségetekre!

Bató Edit
Bató Edit cs, 2010-11-11 10:10

Kedves Receptműves, de jó, hogy feltetted ezt a levesreceptet, így délután el is készítem. Nagyon szeretjük a sütőtököt, ráadásul gyorsan is készíthető, ami nem mellékes. Köszi az öteletet! Üdv.Edit.

265