Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos-ricottás-sütőtökös rotolo

Spenótos-ricottás-sütőtökös rotolo
Spenótos-ricottás-sütőtökös rotolo
115 perc / előkészület: 90 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta szemeztem ezzel a tésztatekerccsel Jamie Oliver egyik könyvében. Most, a sütőtökszezon kellős közepén végre elkészítettem.
Elképesztően finom. Érdemes nekiállni, a procedúra bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A spenótos töltelékhez

A sütőtökös töltelékhez

A tálaláshoz

ajánlat

Kínálhatjuk meleg előételként (ez esetben 8 fő részére elegendő az alábbi mennyiség 2 tekercs/ fővel számolva).
És persze főételként is tálalhatjuk (4 adag).

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

spenótos-ricottás-sütőtökös tésztatekercs
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spenótot megmossuk, szárait lecsippentjük.
  2. 3-4 evőkanálnyi olívaolajat felhevítünk egy mély edényben, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, az oregánót, párat kavarunk rajta és hozzáadjuk a spenótleveleket. A spenót levet fog ereszteni. Időnként megkeverve addig pároljuk, míg minden lé elfő róla. Közben a vajkockákat is hozzákeverjük. A végén sóval és borssal ízesítjük. Hűlni hagyjuk.
  3. A sütőtököt meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, és körülbelül egyenlő darabokra vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük a sütőtökdarabokat, rálocsolunk 2-3 evőkanálnyi olívaolajat, jól összerázzuk, hogy mindenhol érje a sütőtökdarabokat az olaj, majd alufóliával bélelt tepsire terítjük. A köménymagot a chilivel mozsárban porítjuk, összekeverjük a sóval és borssal. A fűszerkeverékkel meghintjük a sütőtököket és 220 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Hűlni hagyjuk.
  4. A tésztát lisztezett felületen konyharuha nagyságúra, 2 mm vékonyra nyújtjuk. Tiszta konyharuhára helyezzük.
  5. A hozzánk közelebb eső felére, hosszanti irányban egy pár centis sávban rátesszük a puha sütőköt.
  6. A maradék részre egyenletesen szétosztjuk a spenótot, a tészta távolabbi felén egy 5 centis sávot üresen hagyva. (Ezt a részt kicsit vizezzük is be, hogy feltekeréskor könnyebben "záródjon" a rotolo.)
  7. A spenótra rámorzsoljuk a ricottát.
  8. A konyharuha segítségével elkezdjük magunk felől feltekerni a tésztát. A rotolot teljesen begöngyöljük a konyharuhába, végeit madzaggal lekötjük.
  9. Elővesszük a legnagyobb lábasunkat (én a lekvárfőző rézüstömet használtam, mert ebben fért el legkényelmesebben a tésztatekercs), vizet forralunk benne és beleengedjük a konyharuhába csomagolt rotolot.
  10. Lassú tűzön, épphogy gyönygyöző vízben 25 percig főzzük.
  11. Kiemeljük a vízből, a tekercset óvatosan kiszabadítjuk a konyharuhából és 1,5-2 centi vastag szeletekre vágjuk.
  12. Felforrósított serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütünk néhány zsályalevelet. Ezekkel és durvára reszelt parmezán sajttal meghintve azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 499
elküldve: 5
receptkönyvben: 183
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

devaeva
devaeva Wed, 2011-11-02 22:26

nagyon finom! a tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, különben nem fő meg rendesen. macerás, de megéri!!!

teszkó
teszkó Fri, 2013-11-22 10:44

Kérdés ahhoz, aki már megcsinálta és nem fogyott el azonnal az egész:
Milyen másnap melegítve ?

Én megkísérlem bolti réteslappal elkészíteni, -
hogy kikerüljem a gyúrásos-nagylábasban-főzéses macerát ( ezt majd inkább nyugdíjban),
- így is jónak kell lennie.
Én "összeraktam", hogy nem zacskóban sütjük a tököt. :o)

modosa
modosa / modosa Fri, 2009-10-23 09:56

"Tiszta nejlonzacskóba tesszük a sütőtökdarabokat, rálocsolunk 2-3 evőkanálnyi olívaolajat és alufóliával bélelt tepsire terítjük..."
Szia Petra, nem lehet, hogy itt egy fázis kimaradt? Gondolom az olivás ápolást követően ki kell venni a tököt a zacskóból :)
üdv
Anikó

842
rétesliszt 330 g
tojás 4 db
2 csipet
spenót 800 g
fokhagyma 2 gerezd
oregánó 1 tk
olívaolaj 3 ek
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sütőtök 50 dkg
köménymag 1 teáskanál
1 kávéskanál
bors 0.5 kk
chili 1 db
ricotta 200 g
olívaolaj 3 ek
zsálya 4 db
parmezán sajt 10 dkg