Krumplis lángos tepsiben recept

Krumplis lángos tepsiben
Krumplis lángos tepsiben
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tepsiben (vagy kemencében) sült krumplis lángos igazi szegény étel. Kapolcson a nem túl rózsás időkben gyakran sütöttem a csütörtöki kártyapartihoz: olcsó és kiadós. Na, meg nagyon finom is!
Régen a kenyérsütéskor a kenyértésztából lepényeket formáltak és a még meleg kemencében sütötték. A kenyérrel ellentétben ezt azonnal fogyasztották.
Ha krumplis kenyér készült krumplis volt a lángos, ha krumpli nélkül, akkor a lepény is krumpli nélkül készült. Ez a ma annyira divatos langalló. Egyébként a pizza rokona: gazdagabb házaknál szalonnát vagy kolbászt dobtak rá, úgy sütötték. A piacon tejfölös-hagymás-szalonnás langallót sütünk, óriási sikerrel.
Én az eredeti formációt kedvelem: feltét nélkül sütöm a lepényt, és a sütőből kivéve forrón kenem - mikor mivel: sós tejföllel; hagymás tejföllel; szalonnás tejföllel - ma fokhagymás zsírral.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Tea mellé, borozgatáshoz.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Krumplis lepény, langalló
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Héjában főzzük a krumplit, melegen áttörjük.
  2. Langyos tejben futtatjuk az élesztőt egy kanál cukorral és egy kanál liszttel.
  3. A lisztből és krumpliból a tojással, az olvasztott zsírral, sóval, langyos tejjel tésztát dagasztunk.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Kinyújtjuk a tepsi méretére.
  6. Zsírozott tepsibe helyezzük, langyos zsírral vékonyan bekenjük.
  7. Forró sütőbe téve, közepes tűznél pirosra sütjük.
  8. Amíg a tészta sül, két evőkanálnyi zsírban 2 gerezd fokhagymát lassan megfonnyasztunk, a fokhagymát kivéve a zsírt hűlni hagyjuk, sót adunk hozzá.
  9. A sütőből kivéve a lángost a fokhagymával ízesített zsírral bekenjük.
  10. Langyosan fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 74 665
elküldve: 4
receptkönyvben: 783
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch k, 2014-02-25 17:40

Nem is tudom hanyadszor sutom ezt a finomsagot. Nagyon jo recept, koszonom!
Reggelire is finom, ha marad belole.
udv:witch

61bobe61
61bobe61 v, 2012-08-26 06:32

Tegnap elkészítettem gluténmentes változatban, nagyon finom lett! Köszi a receptet!

Várnai Mátyásné
Várnai Mátyásné sze, 2011-08-10 15:31

Most dagasztottam, de jó 3 dl tejnél többet nem vesz fel. Szerintem a fél liter tej nagyon sok.
Kíváncsi leszek, hogy sikerül.

Réka001
Réka001 / Réka001 sze, 2010-12-15 18:50

Én most próbáltam ki! Szuper recept!! piszkosul belaktunk!:) köszönjük a receptet Ildikó!

cafika
Cafika / cafika h, 2010-10-25 19:57

szia Ildikò,
elkèszìtettem ezt a szuper receptet glutènmentesen, kevès vàltoztatàssal. isteni finom lett.
ùdv,Cafika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-11-04 08:23

Szia Cafika!

Kérlek írd meg nemek a kevés változtatást pontosan :-) Kis unokahúgomról a napokban derült ki lisztérzékenysége, szeretném hétvégén extra finomságokkal meglepni. Ha más "best of" recvepteket is tudnál küldeni, hálás lennék. Nem vagyok rutinos blogger, kérlek a zsuzsa@kacskovics.hu címre írd. Köszönöm a fáradozást! Üdv:Zsuzsa

cafika
Cafika / cafika h, 2010-10-25 20:30

Ildikó, feltettem mint GM receptet, linkeltelek is, mint a recept eredeti szerzöjét.
üdv. Évi

cafika
Cafika / cafika v, 2010-10-17 19:19

szia Mrea, bocsi, hogy csak most vàlaszolok. Ezt a làngos receptet mèg nem kèszìtettem el idòhiàny miatt. nekem az élesztòs receptek trùkkje az, hogy minden szobahòmérsékletù legyen, ez nagyon fontos.
az élesztòs tésztàk elbìrnak picit tòbb folyadékot (vizet vagy tejet) és tòbb élesztòt is. fontos, hogy a kelesztés alatt ne nyiss ki ablakot, ajtòt (ne érje hideg levegò a tésztàt), és a sùtés alatt se nyisd ki a sùtòajtòt, csak ha màr kèszre sùlt a tészta, kenyér. a sùtòbe tehetsz egy pléhpohàrba vizet is (alulra). ha formàban sùtsz (pl.kenyeret), a sùtés utàn azonnal fordìtsd ki a formàbòl, ès szabadon hagyd kihùlni, ìgy a maradèk nedvessèg is elpàrolog belòle. amihelyst elkészìtem, jelentkezek. addigis jo sùtògetést neked is, ha esetleg idòkòzben elkészìtetted ezt a receptet, jelentkezz.
ùdv. Cafika

cafika
Cafika / cafika sze, 2010-06-23 14:27

Ildiko, kòszònòm a vàlaszt, hamarosan elfogom kèsziteni glutènmentes vàltozatban. sajnos lisztèrzèkeny vagyok, de ez nem akadàlyoz, hogy ki ne pròbàljak ilyen finom, hagyomànyos receptet :)

mrea
Mrea / mrea h, 2010-10-04 14:31

Üdv Cafika!

Olvastam hozzászólásod a "krumplis lángos tepsiben"-hez.
Én is lisztérzékeny vagyok.

Érdeklődnék, hogy végül elkészítetted-e gluténmentes lisztből és hogy sikerült?
Nekem valahogy az élesztővel készült tészták nem jönnek úgy fel ebből a lisztből, mint ahogy kellene.
neked van valami spéci trükköd? :)

Legyen szép napod!

Üdv
Mrea

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó h, 2010-04-19 14:26

Mire ideértem már meg is válaszoltad saját kérdésed, Hanadeka!
Igen, a tejjel bizony csínyján kell bánni a kelttésztánál, a liszt minősége nagyon meghatározó!
Örülök, hogy finom lett, üdv: Ildikó

Hanadeka
Hanadeka v, 2010-04-18 17:07

Kedves Ildikó! Milyen állagú lesz a tészta? Kell bele mind az 5 dl tej? Most dagasztottam be 4 dl tejjel, de így is tettem hozzá még lisztet, mert nagyon folyós massza lett. Most sül, már várom. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2009-08-23 13:22

Húú,ez most rögtön kipróbálom! Annyira guszta,hogy már most csurog a nyálam:)

762