Kovászos pizzatészta recept

Kovászos pizzatészta
Kovászos pizzatészta
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Manapság mindent kovásszal készítek, nem tudok betelni vele. Egy idő után persze egyre nehezebb újabb ötletekkel előállni. Nos, pizzára még soha senki nem mondott nemet...

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Példa szószra és feltétre (1 pizzára)

ajánlat

Ha előre szeretnénk dolgozni, az elősütés után le is fagyaszthatjuk a tésztát. Felhasználáskor hagyjuk teljesen felengedni és átmelegedni, mielőtt rátennénk a feltéteket. 

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
kategória: pizza
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

pizza alaptészta, kukoricás-kolbászos pizza
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Keverjünk össze mindent a kovász, a só, az aszkorbinsav és az olaj kivételével, és hagyjuk állni 1-2 órát.
  2. Adjuk a keverékhez a kovászt, és dagasszuk ki jól a keveréket, majd hagyjuk állni 10 percet.
  3. Adjuk hozzá a sót és az aszkorbinsavat, és dagasszuk meg újra. Hagyjuk megint állni 10 percet, majd olajozzuk jól körbe, és tegyük egy nagy, zárható kelesztőtálba. Langyos helyen kelesszük 1-2 órát, vagy hűtőben 12-18 órát, míg duplájára nem nő. A hűtőssel kicsit könnyebb dolgozni.
  4. Ha megkelt a tészta, kicsit mozgassuk át, és osszuk 2, 3 vagy 4 adagra, attól függően, hogy vastag vagy vékony tésztát szeretnénk. 28 centis pizzasütő lapon két adagból jó vastag tészta lesz, háromból amolyan normál, és négyből kifejezetten vékony, ropogós. (Természetesen tepsiben is süthetjük, ekkor igazítsuk az adagokat az edény méretéhez.) Minden adagot formázzunk gombóccá, és pihentessük letakarva 10 percig.
  5. Húzzuk-lapítsuk a gombócokat körré, helyezzük őket a pizzasütő lapra, igazítsuk őket a forma méretéhez, kicsit vastagabbra hagyva a tésztát a széleken. Ha kicsit ragad a tészta, vagy nehéz formázni, olajozzuk be a kezünket. Villával szurkáljuk meg a megformázott tésztát, hogy ne púposodjon fel a közepe sütés közben. Végül ismét pihentessük 10 percig.
  6. Előmelegített, 220 fokos sütőben süssük elő a tésztát 5-10 percig, amíg kialakul egy kis kérge. (Vastag tésztával inkább 10-15.)
  7. Végül tegyük rá a kedvenc pizzaszószunkat, feltéteinket, és süssük készre10-20 perc alatt.

Példa szószra és feltétre (1 pizzára)

  1. Az első hét hozzávalót keverjük alaposan össze, és kenjük vékonyan a tésztára.
  2. A szalámit, paprikát és kukoricát rendezzük el a pizzán egyenletesen.
  3. Szórjuk meg a reszelt sajttal.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28*28 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 3 029
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

777