Kovászos kenyér Juditta konyhájából recept

Kovászos kenyér Juditta konyhájából
Kovászos kenyér Juditta konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi házi kenyeret akartam enni, és ehhez rendelkezésemre állt a kovász..... 

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér római tálban sütve, házi kenyér kovásszal készítve, kovászos kenyér házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A római tál tetejét beáztatjuk.
  2. A kovászt simára keverjük a vízzel, hozzáadjuk a lisztet, sót, és jól bedagasztjuk.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük langyos helyen.
  4. Amikor duplájára kelt, sütőpapírt teszünk a tál aljába (érdemes, különben nagyon beleragad), és beletesszük a kenyeret. Tetejét éles késsel bevágjuk, és konyharuhával letakarva még hagyjuk kb. 1 órát.
  5. 1 órás pihentetés után rátesszük a a beáztatott tetőt, és hideg sütőbe tesszük. Miközben felmelegszik, a kenyér még kel. Alsó felső sütés, 20 perc 230 fokon, aztán 30 perc 200 fokon.
  6. Ezután leszedjük a tetejét, és vízzel megkenjük a kenyeret, hogy piros, ropogós legyen a héja. Tető nélkül visszatesszük 10-15 percre. Én ilyenkor eggyel feljebb teszem vagy csak felső sütésre.
  7. Rácson, tál és sütőpapír nélkül hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 609
elküldve: 7
receptkönyvben: 222
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Juditta

Mióta szakács: 2012.06.28.
12 recept
hirdetés

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szityike
Szityike / Szityike k, 2012-10-09 20:38

Kedves Juditta!

Szeretnék kenyeret sütni és a kovászok és kenyerek sűrűjében a Tied volt a legszimpatikusabb. Annyi kérdésem lenne csak, hogy sütőpapírral sima tepsiben is lehet sütni? Ugyanúgy hidegen teszem be, stb..?
Előre is köszönöm a segítséget!
A kovász még nem készítettem el, de látom az sem egyik napról a másikra megy, de nagyon tetszik a folyamat. :)
Szép estét!

Üdv, Szityike

Judit7
Juditta / Judit7 k, 2013-05-14 17:50

Kedves Szityike!
Bocsánatot kérek, hogy nem kaptál eddig választ, de mint látszik hónapok óta nem voltam fent. Sima tepsibe sütéskor mindenképp be kell tenni egy kis edénybe vizet, hogy a páratartalom meglegyen.
Gondolom azóta már kipróbáltad és van saját tapasztalatod.
üdv Judit

Judit7
Juditta / Judit7 h, 2012-09-24 08:46

Kedves Fsly!
Orulok, hogy izlett! Sajnos egy suto sem hasonlit a masikra, nekem is volt ilyen tapasztalatom. :)
udvozlettel: Judit

Fsly
Fsly p, 2012-08-31 17:35

Kedves Juditta!

Tegnapra elkészült a kovászom, így délután meg akartam sütni a kenyeredet. Azt gondoltam, 1-2 óra alatt duplájára kel, de ez nálam nem történt meg, úgyhogy reggelig hagytam. Addigra nagyon szép lett, és meg tudtam sütni. Egyelőre fél adagot próbáltam ki, és tényleg finom lett, és nekem is berepedezett a teteje, azonban a kenegetéstől tényleg szép pirosas lett. Talán tovább is kell kicsit sütnöm, az én sütőm valószínűleg más, mint a Tiéd. Próbálkozni fogok még vele.
Köszönöm a receptet!
Üdv: Fsly

546