Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kandírozott narancshéj szirupban eltéve

Kandírozott narancshéj szirupban eltéve
Kandírozott narancshéj szirupban eltéve
80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Figyelem! Ne dobjátok el a kifacsart narancsok héját, mivel könnyedén készíthettek belőle kandírozott narancshéjat, és egyáltalán nem nagy ördöngösség, bárki házilag gyárthatja, és aztán dicsekedhet vele másoknak!

Ez nem a cukorba hempergett “száraz” változat, mert itt a narancsos cukorsziruppal együtt, üvegekben tehetjük el felhasználásig (vagy amíg fel nem falják arra ólálkodó manók).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Moszkauerhez, gyümölcskenyerekbe, süteményekhez.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsokat alaposan megmossuk, majd vékonyan lehámozzuk úgy, hogy a fehér rész ne maradjon rajta, ezt én zöldséghámozóval oldottam meg, ami pont olyan vékonyan hámozza le, ahogyan kell és a munka is gyorsabb vele. Miután meghámoztuk, a darabokat fél centi vékony csíkokra vágjuk, majd egy mélyebb tálban hideg vizet öntünk rá, és egy napig ázni hagyjuk. 
  2. Másnap leöntjük róla a vizet, és kicsit átöblítjük a héjakat, majd egy lábasban feltesszük főni 10 dkg cukorral és annyi vízzel, ami ellepi. Forrástól számítva 10 percig főzzük közepes lángon, majd leszűrjük, és ismét átöblítjük.
  3. A leszűrt narancshéjakat lemérjük, majd feltesszük ismét főni 8 dl vízzel és annyi cukorral, amennyi a héjak súlya volt. Adjunk hozzá egy csipet sót is. Közepes lángon főzzük, néha megkevergetve kb. 60 percig, míg a narancsok héja üvegesen áttetszővé válik és a szirup kissé besűrűsödik. 
  4. Fontos, hogy ha a szirup túlságosan besűrűsödne, akkor öntsünk hozzá egy kis vizet, mert a túl sűrű szirup a hűléssel megkeményedik, kikristályosodik. Még melegen kiforrázott üvegbe pakoljuk, és a sziruppal felöntjük.
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 525
elküldve: 4
receptkönyvben: 96
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gastro love

Mióta szakács: 2012.06.22.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

marinált narancshéj, narancshéj szirupban

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Áfonyababa
Gastro love / Áfonyababa Thu, 2013-01-31 23:43

Kedves Vicikó!
Köszönöm, már olvastam ehhez hasonló cikkeket, de szerintem több káros anyagot szippant be az ember egy metróaluljáróba, mintha mosatlanul befalna egy egész narancsot héjastól. Persze aki fél tőle, az inkább ne fogyassza :) Persze jobb volna ha termeszthetnénk otthon a saját kertemben narancsot, az biztos egészségesebb lenne. :)

345
narancshéj 4 narancsból nyert
cukor 35 dkg
1 csipet
víz 8 dl