Jókai bableves ahogy Fahéj készíti recept

Jókai bableves ahogy Fahéj készíti
Jókai bableves ahogy Fahéj készíti
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Isteni finom, tartalmas, kiadós leves, sőt, inkább egytálétel. Akkor szeretjük, ha olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Kenyér helyett mi gyakran frissen sült lángossal szoktuk enni. Próbáljátok ki, milyen mennyei úgy is!

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A galuskához

ajánlat

A húsvéti sonka főzőlevét én sose öntöm ki. Szétporciózva a mélyhűtőbe teszem, s akkor használom, ha olyan ételt főzök, amibe illik a füstölt íz. A legjobb példa erre ez a bableves. Persze nem szabad elfeledni, hogy a sonkalé erősen sós, így az ételt sózni már nem kell. Sőt, a sonkalevet hígítani is kell ilyenkor, legalább még egyszer-kétszer annyi vízzel, különben ehetetlenül sós lesz az étel!

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

bableves füstölt hússal, füstölt húsos-kolbászos bableves, bableves gazdagon, szárazbableves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző nap megmossuk, majd beáztatjuk.
  2. A babot egy fej hagymával és a felkockázott sonkával majdnem készre főzzük a sonkalében és a bab áztatóvizében. Ha nincs sonkalevünk, akkor sózzuk a főzővizet.
  3. A zöldségeket felkockázzuk, a kolbászt felszeleteljük, és a babhoz adjuk.
  4. Amikor a zöldségek már puhák, rántást készítünk: a zsírt felforrósítjuk, összekeverjük a liszttel és a zúzott fokhagymával, kicsit megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel. Ezt a rántást öntjük a leveshez, és összeforraljuk.
  5. Egy tojást összekeverünk 2-3 ek liszttel (amennyit felvesz), majd galuskákat szaggatunk a fővő levesbe.
  6. Végül az összeaprított petrezselyemzöldet szórjuk bele, és 1-2 perc múlva lekapcsolhatjuk a lángot.
  7. A levest tejföllel tálaljuk.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 44
össznézettség: 70 966
elküldve: 24
receptkönyvben: 1 180
elkészítve: 109/118
Facebookon megjelent: 2

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsofia_Sz
Zsofia Sz / Zsofia_Sz h, 2017-01-23 02:45

Kedves Fahej! Szuper recept, eletem elso jokai bablevese, s mar elso alkalommal olyan lett, mintha a nagyi fozte volna! :D
En hus nelkul fozok, a fustolt izt 2 fustolt kocka adja benne. Az eredmeny igy is isteni. Koszi a receptet. :)

tritrek
Lajos / tritrek szo, 2016-07-30 22:20

Elklészítettem, nagyon jó lett, csak a galuskával volt pici gond: talán nagyok a tojásaink, de 2 kanál liszttől még csak híg omlett állagú lett a tészta, 6 kanállal is a nagyja szétfőtt, de nem ez a lényeg, maga leves fenséges!

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2016-07-31 19:37

1 tojásból készítetted a galuskát? Tojás meg liszt és semmi más? Ez érdekes, mert nekem kb. 2 evőkanál liszt mindig elég. Igaz, azok jó púpos evőkanállal vannak mérve. Ha nem púposan teszed, akkor valóban 4 evőkanálnyi kell hozzá. Lényeg a lényeg, örülök, hogy ízlett a leves. :) Legközelebbre ajánlom bele a gyufatésztát, azzal is nagyon finom.
Üdv: Fahéj

Cila Mila
Cila Mila cs, 2015-06-11 09:11

Ma újra elkészítem, és ismét dupla adaggal. Nagyon finom, semmin nem szabad változtatni! Kétszer-háromszor szedett a család a leveses tálból! :-) Köszönöm szépen a receptet! :-)

Kata58
Kata58 cs, 2015-05-07 12:53

Annyira szeretem a receptjeidet...eddig bármit megcsináltam sikerült....ezt is mindenképpen megcsinálom...összefut a nyál az ember szájában ha csak ránéz a képre is...további sok sikert a konyhában....

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2015-05-07 18:42

Köszönöm, kedves Kata!
Én pedig további jó sütés-főzést kívánok! Üdvözlettel: Fahéj

sylvya
sylvya szo, 2014-06-14 10:44

Kedves Fahéj!
A leves elkészült : dupla adag bográcsban :) nagyon finom lett és az arányok is jók!
Köszönjük! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2014-06-14 20:25

Kedves Sylvya!
Bográcsban? Jaj, az isteni finom lehetett. Csak egy kis kertem lenne ( mert bográcsom az van ), holnap már ki is próbálnám.
Üdv: Fahéj

Pista39
Pista39 h, 2014-04-28 20:58

Helló Mindenki!
Fahéj már megint remekelt.
Mondom, hogy Ő a legjobb!
Üdv. mindenkinek

Muffinda
Muffinda / Muffinda h, 2014-04-28 17:09

Kedves Fahéj!

Húsvétkor azon tanakodtam mit kezdjek a sonkalevével, sajnáltam volna kiborítani és akkor rá találtam a receptedre. Azt hiszem a legfinomabb levest sikerült elkészítenem, amit valaha ettem. Köszönöm a receptet. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2014-04-28 17:25

Igazán nincs mit! Én is mindig lefagyasztok belőle, amennyit csak a pici mélyhűtőm elbír. Aztán a bableves, lencseleves, sárgaborsóleves mind nagyon megköszöni.
Üdv: Fahéj

dadimami
dadimami cs, 2014-02-20 20:42

Kedves Fahéj!
Méltán népszerű a recepted, én is hasonlóképpen szoktam elkészíteni, olykor nokedlivel - amit én is csipetkepótlóként gyakran használok, amilyen kicsi tényleg olyan mint a csipetke, csak gyorsabb megoldás. Zellert is teszek bele amikor csak van itthon, de a zeller zöldje nem maradhat el.
A gyufatészta azért nem az igazi bablevesbe, ha nem veszed rossz néven, inkább javasolnám helyette a burgonya gombócot, - akár maradék főtt krumpliból is elkészíthető, ha akad éppen, - kisebb diónyi méretűre szoktam formázni és külön főzöm ki, hogy ne ázzon el a levesbe, ha maradna belőle másnapra. Ha egyszer megpróbálod, bizonyára nem az lesz az egyetlen alkalom, mert nagyon jól illik a bableveshez, páratlan párost alkotnak.
Gratulálok a sok-sok remek receptedhez, melyekből már sok elmentve, várólistán, hogy sor kerüljön az elkészítésére.
üdv: Margó

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2014-02-21 17:12

Kedves Margó!
Zellert én is teszek bele, ha van itthon, de nincs mindig itthon, és anélkül is tökéletes lesz a leves. A zellerzöldet nem szeretem annyira, nekem nagyon markáns az íze, úgyhogy csak kevés ételbe használom. A gyufatésztáról meg én is írtam, hogy nagyon megdagad, de nálunk így készítve ez a leves a Nagyi főztjére emlékeztet, szóval mi így szeretjük, jó sűrűn. A burgonyagombócot azért majd kipróbálom. Biztos finom. :)
Üdv: Fahéj

Tarackos
Tarackos / Tarackos szo, 2013-11-09 13:34

Kedves Fahéj!Csak gratulálni tudok,remek a recept!Én vöröshagymás,fokhagymás,petrezselymes rántással készítem,de ez csak egy egyéni variáció.

Üdv:Tarackos

Blendy
Blendy sze, 2013-07-17 20:22

Kedves Fahéj!
Finomra sikerült az "utasításod" szerint készült bableves.
Talán megállt benne a kanál is, de mi úgy szoktuk mondani, hogy akkor jó ha megtartja a macskát! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-07-17 21:37

:DDD Ezt még nem hallottam, de használni fogom a kifejezést, annyira tetszik. Örülök, hogy finomra sikerült a leves (vagy mi), hígítani könnyebb, mint sűríteni, ha arról van szó. :))
Üdv: Fahéj

Trixi63
Trixi63 sze, 2013-07-17 09:58

Kedves Fahéj!
Megint egy isteni kaja Tőled! :) A hétvégére nagy csapat embert várunk,és arra gondoltam,hogy bográcsban elkészíteném ezt a jó kis levest.(természetesen legalább 3X adaggal) Szerinted? A gyufa tésztás megoldás is nagyon tetszik, ehhez a mennyiséghez Te mennyit szoktál beletenni?
Köszönöm ha válaszolsz.
Üdvözlettel: Trixi

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-07-17 21:34

Kedves Trixi!
Szerintem egyszerűen isteni lenne bográcsban. A levesnek úgyis van egy füstölt jellege, hát még ha bográcsban készül, akkor felturbózottan finom lesz! :) Gyufatészta? Jó kérdés, én csak úgy "találom szerint" szoktam belepakolni, de 5-10 dkg-nál nem teszek bele többet, az biztos. Azt tudni kell hogy eszméletlenül megdagad a tészta , jobban, mint a nokedli, szóval nem kell bele túl sok. Kivéve, ha Jókai babfőzeléket szeretnénk gyártani. :))) Mi iszonyatosan sűrűn szeretjük.
Jó bográcsozást! Üdv: Fahéj

AGY424
AGY424 k, 2013-07-16 12:54

Mintha csak én csináltam volna(azaz: NAGYON FINOM!) :-)... de galuska nélkül és Erős Pistával.... na meg friss kenyérrel! :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2013-07-16 15:18

Én néha gyufatésztát teszek galuska helyett. sajna, Erős Pistától mi félünk, bár elismerem, hogy nagyon finom úgy is. :)

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa k, 2013-07-16 12:40

Flintnek tökéletesen igaza van!!!!!!! Tilos az áztató levet felhasználni! Különösen vonatkozik ez azokra akik emésztőrendszeri problémákkal küzdenek. A többi stimmel.

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa k, 2013-07-16 14:57

Mi tiltja?
Csak a Google keresőjébe beírva, hogy : "bab áztató leve" tucatnyi linket találtam, ahol a főzést az áztatólében ajánlják.

Cpt. Flint
Cpt. Flint k, 2013-07-16 09:13

tudtommal a hüvelyesek áztatóvizét nem ajánlott felhasználni. az emésztést nehezítő, bélgázképződést fokozó (egyes leírások szerint gyakorlatilag enyhén mérgező) anyagok ugyanis kioldódnak. azaz ha az áztatóvizet elöntjük, egészségesebb lesz a babos kaja.

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa k, 2013-07-16 12:31

Olyan dolog ez, mint kivágni a paradicsom csumáját, mert mérgező.
Ahány ház, annyi konyha. Én ugyanígy, de zellerrel és csipetkével.

Cpt. Flint
Cpt. Flint k, 2013-07-16 14:08

azért nem egészen ugyanolyan. míg paradicsommérgezésről nemigen hallhattunk, a hüvelyesek köztudottan a nehezen emészthető, puffadást okozó, egyes diétákban kerülendő ételek közé tartoznak. ezen javít valamelyest az áztatóvíz fel nem használása...
természetesen nem akarok rábeszélni senkit, vagy 20 évig én sem így csináltam.

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska sze, 2013-07-17 14:11

A zöld paradicsom nyersen fogyasztva mérgező, de a savanyításra alkalmas, mert a feldolgozás folyamatában elveszíti a méreganyagát. Az érett paradicsomnak is épp ezért szokták kivágni a zöldcsuma részét ... A paradicsom és a burgonya rokonok, a burgonya elvirágzás után zöld bogyókat növeszt (hasonlít a paradicsomra) szintén mérgező, mint ahogy az érettlen burgonya is (hámozáskor, ha zöld színt tapasztalunk, azt érdemes levágni, mert keserű méreganyag, légzésbénulást is okozhat). A nagyon kicsírázott burgonyáról is ezt tudom leírni... :)

Szép napot !

Torma
Torma / Torma szo, 2013-06-15 00:48

Jajjjajaj, de ennék most IS, pedig reggel van....egyik legkedvencebb kedvenc nálunk is és mi is sokszor esszük lángossal!!! MINDIG degeszre esszük magunkat ezekből! GUSZTA!!! Kellemes hétvégét, puszi, T:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-06-15 11:07

Én is ennék most! ...és mindörökké! :))) Imádjuk mi is!
Neked is szép hétvégét! Pussz: F;)

k.margaréta
k.margaréta p, 2013-06-14 13:57

Kedves Fahéj!
Jajj, de gusztusos, rögtön mentettem is. A neved garancia arra, hogy nem csak gyönyörűek az ételeid, hanem isteni finomak! Jó egészséget kívánok neked és a családodnak. Remélem még sok-sok recepttel megörvendeztetsz mindnyájunkat és nem unod megosztani velünk!
Üdv.
Margit

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-06-14 15:04

Kedves Margit!
Nagyon megtisztelő, amit írtál. A bableves nagyon finom, csak ajánlani tudom. S ha lesz időm más finomságot is elkészíteni, lefotózni, akkor azt is megosztom veletek. :)
Szép hétvégét kívánok: Fahéj

875