Házi sajt - natúr és tökmagos recept

1 adag
559
kcal
Házi sajt - natúr és tökmagos
Házi sajt - natúr és tökmagos
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A házi sajtgyártás olyan öröm, mint a házi kenyérsütés: olyan ősi alaptáplálékot készíthetsz, aminek az előállítása évszázadokig házilag történt - aztán az emberek sajnos leszoktak róla, és azóta a boltba járnak érte.
Ideális esetben akkor csinálunk tényleg száz százalékosan egészséges, adalék- és tartósítószermentes sajtot, ha mindhárom hozzávaló házi, és nem a boltban vesszük. A legtöbb helyen, ha mást nem is, de házi tehéntejet be lehet szerezni, és Ildikó csodás házi túróreceptjével a saját túrónkból készíthetjük a saját sajtunkat :)
Ebből az alapanyag mennyiségből kb. 60 dkg sajt lesz.
A receptet Polcz Alaine Főzzünk örömmel! című szakácskönyvében találtam.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

 Ez a sajt ráadásul  egyszerű, nem igényel sok időt az elkészítése, viszont nagyon finom, és az ízesítése is tetszés szerint variálható - tökmag helyett kömény, dió, színes bors, fűszernövények...


receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

házi tehénsajt, túróból készült házi sajt tökmaggal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe belemorzsoljuk a túrót.
  2. Alacsony lángon, időnként megkeverve felforraljuk (meglepő, de elég sokáig tart).
  3. Ha forr, beletesszük a sót és a szódabikarbónát, kettőt-hármat keverünk rajta, levesszük a tűzről, tiszta konyharuhán keresztül leszűrjük.
  4. A konyharuhában maradt masszát visszatesszük az edénybe, és hozzádolgozzuk a picire vágott vajat.
  5. Nagyon kis lángon, folyamatosan kavargatva még 5 percig főzzük.
  6. A tökmagot durvára törjük/ vágjuk.
  7. A masszát kétfelé szedjük, az egyik részébe belekeverjük a tökmagot.
  8. Utána vizezett edényekbe tesszük, és jól lenyomkodjuk.
  9. Hűtőben kihűtjük (de nem mélyhűtőben!).
  10. Azonnal fogyasztható, mihelyt kihűlt, és megszilárdult.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 32 825
elküldve: 21
receptkönyben: 947
elkészítve: 11/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
303 recept

Hozzászólások (26)

Tory
Toryk, 2012-08-07 17:23

Szia!

Meg szeretném csinálni ezt a sajtot és érdekelne hogy ebből a mennyiségből kb mennyi sajt lesz a végén? Illetve az is érdekelne hogy magasabb zsírtartalmú bolti tejjel szerinted nem működik?

Dacota
Dacotak, 2012-08-07 22:18

Szia Tory,
Kb. fél kg. Én házi tejjel szoktam, de jó minőségű bolti tejjel (Cserpes, Fuchs) biztosan működik. Cserpest a Lipóti pékségekben, Fuchsot pedig a Príma Péknél lehet kapni. :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

zsuzskabébi
zsuzskabébisze, 2012-02-22 16:18

Kedves Dacota,

az érdekelne, hogy a lefolyt cuccal mit kezdesz? Írod valakinek válaszul, hogy Gyimesben a néni bálmost főzött belőle. Nagyszüleimnek kicsi koromban voltak juhai, ott megvolt a rendje: nagyban játszottak, a juhtejet naponta 3x fejték le a "pakulárok", kb 1oo-15o juh után, és a juhos gazdák felváltva vitték haza, így mindig mindenki sok tejjel foglalkozott egyszerre. A juhsajt lecsepegtetéséből maradó savót "bálmosnakvaló" néven ismertük, és igen, bálmost főztek belőle. Akkor is több fázisból állt a sajtkészítés, de azt tudom hogy semmilyen "melléktermék" nem ment kárba. És volt egy "ótó", oltónak nevezett anyag, azzal oltották be a tejet, azt hiszem az valami állati származék volt, de nem tudom pontosan, és 4o-5o liter tejhez egészen kevés kellett.
Na de vissza a kérdéshez: ami lefolyik, az milyen és jó-e valamire?

Dacota
Dacotacs, 2012-02-23 22:27

Kedves Zsuzska,
Sajnos semmit...valószínűleg, ha autentikus módon készíteném, akkor kezdenék vele valamit, de így ki szoktam önteni...Gyimesben valamilyen speciális oltóanyaggal kezelték, és igen, utána bálmos lett belőle, de ezt nem szoktam felhasználni.
Ha bárkinek van rá tippje, szeretettel várom:)
Üdv,
Nóra

bwagner
bwagnercs, 2012-08-23 18:52

Elvileg venni is lehet oltóanyagot, de nagy tétel, mármint, 1 liter a minimum, és az egy "örökkévalóságra" elég, házi körülmények között. Egyébként a kérődzők oltógyomrából nyerik. Valójában még sajtkultúra is kéne a sajthoz, hogy valamilyen legyen (trappista, camambert, stb), ne csak sajt.

Lanita69
Lanita69cs, 2012-02-09 12:05

Kedves Dacota!

Kipróbáltam a recepted és nagyon finom lett! Elfeleztem a sajtot, egyiket dióval, a másikat tökmaggal készítettem. Pár nap alatt felfalta a család. Köszönjük!

Szeretettel: Anita

Dacota
Dacotacs, 2012-02-09 13:51

Kedves Anita,
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
Szép napot!
Nóra

izor11
izor11v, 2012-01-29 18:25

Szia!
Baj van! A tejet a túróval forralva először összeállt a túró egy ragacsos, sajtszerű masszává (kb. 40 és 70 fok között), tovább melegítve viszont eltűnt a túró a tejből, mintha elolvadt volna. A szűrőn az egész massza átfolyt. Mielőtt viszont szűrni próbáltam volna, a szódabikarbónától kifutott a tej, telement az egész gáztűzhely.

kicsicsibe
kicsicsibesze, 2012-01-18 19:40

Szerintetek meg lehet csinálni ezt kecske tejből is?
És milyen túrót használtok? Lehet zsírszegényt is? Mondjuk a bakonyi tégelyles?! Vagy lehet juhturóból is????

A konyharuha mindegy milyen???

Meg kell csinálnom, de mivel candida diétán vagyok nem ihatok tehén tejet.

Dacota
Dacotasze, 2012-01-18 21:27

Kedves Kicsicsibe.
Meg lehet csinálni mindenfajta tejből, és mindenfajta túróból. Túróból amúgy én zsírosabb fajtát ajánlanék.
Ha kecsketejből készítenéd, akkor szeretettel ajánlom Bia receptjét: http://www.nosalty.hu/recept/kecskesajt
Ez nagyon tuti.
Ami a konyharuhát illeti, a legjobb a régi típusú, jó nedvszívó képességű!
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Bató Edit
Bató Editcs, 2010-12-02 12:06

Szia Dacota!
Tegnap akadtam rá erre a csodás receptre és nagyon köszönöm! Eddig még sohasem készítettem sajtot (nagy hiba volt), de délután nekiláttam. Én köménnyel ízesítettem és nagyon finom lett. Házi kenyérrel és paradicsommal ettük, isteni! Mit gondolsz tehetnék bele legközelebb zöldfűszereket vagy esetleg olívabogyót? Szép napot Neked! Üdv.Edit.

Dacota
Dacotacs, 2010-12-02 22:10

Kedves Edit!
Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek!
Nyugodtan tehetsz bele, amit csak jónak látsz, biztos, hogy a zöldfűszeres és az olívás is nagyon finom lesz.Én már csináltam dióval is.
Szóval, mehet bele bármi, amit csak gondolsz!
Szép estét
Üdvözlettel:
Nóra

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-11-01 09:36

És én ezt a recit eddig miért nem láttam? :-O
De jó ez is!
Ezzel is ki fogom próbálni a sajtit. Köszi! :-)

eve1122
eve1122h, 2010-07-26 01:07

Köszi! Akkor jól gondoltam :) Majd, ha lesz rá időm meg kedvem,kipróbálom! :)

eve1122
eve1122p, 2010-07-23 23:00

Sya!
Meg tudod mondani, hogy miért kell bele szódabikarbóna?
Szeretném megcsinálni ezt a sajtot is,meg a csak tejeset is. Kíváncsi lennék,mi jön ki belőle. Nagy sajtrajongó vagyok :)
Előre is köszi!

Dacota
Dacotav, 2010-07-25 09:46

Szia!
Szerinem azért, mert a sajt ettől lesz kicsit lukacsosabb-levegősebb. Olyasmi funkciója van, mint a sütibe,
Üdv:
Nóra

sanadka
sanadkaszo, 2010-07-17 10:59

Kedves Nóra! Igazán köszönöm a segítségedet,azt hiszem már csak ez a kicsi hiányzott hogy nekilóduljak.A füstölés nem okoz gondot,hiszen a saját füstölőnk megoldja ezt a kérdést.

Dacota
Dacotaszo, 2010-07-17 11:30

Azt a mindenit, saját füstölőd van? Juj, nagyon irigyellek érte! Örülök, hogy tudtam segíteni, sok sikert hozzá!
Szép hétvégét!
Üdvözlettel:
Nóra

sanadka
sanadkacs, 2010-07-15 14:13

Szia!Én is hallottam épp a napokban egy sajtreceptet,de én még nem próbáltam ki,viszont megosztom veletek hátha érdekel valakit.10 liter tejet,persze házit,felteszünk forrni úgy ,hogy belekavarunk 8 csapott evőkanál sót.Amikor felforrt,hozzákeverünk 4 evőkanál 10% -os ecetet.Ezután terítőbe öntjük csepegtetni.Amikor lecsöpögött,formába tesszük,és lesúlyozzuk.Én úgy gondolom,hogy a műanyag ételhordó megfelelő,talán lehet néhány lyukat fúrni az aljára,hogy a maradék savó ki tudjon folyni.Esetleg ha valaki tudna erről a receptről informálni ,azt megköszönném.Érdekelne, hogy mennyi sajt lesz belőle.Üdvözlettel.

Dacota
Dacotacs, 2010-07-15 14:29

Szia Sandaka!
Na hát sajtkészítésben akkora mester nem vagyok, ezen kívül még csak egy receptet próbáltam házilag. Viszont tavaly Gyimesben volt szerencsém pár éjszakát egy helyi asszony esztenájában tölteni. Fenn tartotta a teheneket a legelőn, este feljött a hegyre, lefejte a napi mennyiséget, és reggel csinált belőle sajtot. Ő is hasonló recept alapján csinálta, de valami más, az ecetnél erősebb oltóanyagot használt. Sajnos elfelejtettem a nevét, de Gazdaboltokban biztosan tudnak neked segíteni. Ő az esztena sarkában egy nyílt tűzhelyen felforralta a tejet, és utána tette bele az oltóanyagot és a st. Kicsit még főzte, hogy az anyag beindítsa a folyamatot, aztán vászonkendőbe kötötte, és felakasztotta. (A kicsöpögő savóból isteni bálmost csinált nekünk vacsorára). 2 nap után szitába tette az egészet kendőstül, és deszkalapra pakolt kövekkel még 2-3 napig nyomta őket. A különlegessége a füstös íz volt, de hát az a szabad tűzhelynek köszönhető, normál háztartásban elég nehéz kivitelezni sajnos. Neki olyan 4-5 liter tejből lett egy jó tömör másfél kilós sajt.
Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel:
Nóra

R. Anikó
R. Anikósze, 2010-04-28 17:54

Szia!
Én túró helyett tejfölt szoktam használni, és nem verem fel a tojás fehérjét. Mindkét változat nagyon finom. Már éhes is vagyok!!!!!!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóv, 2010-03-21 20:22

A kép olyan szép, Dacota - pláne a feliratok nélkül -, nem is tudom, mit mondjak igazán.... mint egy reneszánsz festmény! Meleg, emberi, ínycsiklandó!
Gratulálok - a képhez és a recepthez egyaránt!
Köszönöm és megtisztel, hogy engem említesz a receptben!
Szeretettel: Ildikó

Dacota
Dacotav, 2010-03-21 23:36

Kedves Ildikó!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat - természetesen mindíg,mindekitől jól esik, deTőled különösen!
Szeretettel:
Nóra

Dacota
Dacotav, 2010-03-21 19:15

Szia!
Nem tudom, úgy még nem próbáltam. Elvileg működnie kellene, mert van egy szakasz, mikor leszűröd az összefőzött tejet és túró, és elvileg már akkor is eléggé összeáll. De azt nem garantálom, hogy később, hűtés után nem esik szét. Az eredeti receptben egy egész tojás is volt, de egyszer kifelejtettem - és azóta nem is teszek bele, mert anélkül szerintem sokkal jobb. Mindenesetre,ha kipróbáld, és ehető lesz, mindenképpen számolj be a végeredményről, hátha más is megpróbálkozna vele vajmentesen :)

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
559