Erdélyi padlizsánkrém 11. - egyszerűen recept

Erdélyi padlizsánkrém 11. - egyszerűen
Erdélyi padlizsánkrém 11. - egyszerűen
55 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyszüleim kedvenc receptje volt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Pirítós kenyérre kenve nagyon finom paradicsommal, de kenhetünk alá maci sajtot is.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sült padlizsán, padlizsánkrém, egyszerű erdélyi padlizsánkrém, sós krém padlizsánból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat alufóliába betekerjük, és betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg kézzel foghatóan puha nem lesz.
  2. A vöröshagymákat megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  3. Olajon puhára pároljuk a hagymát.
  4. A puhára sült padlizsánról lehámozzuk a héját, és egy tálban összetörjük villával vagy krumpli nyomóval.
  5. Belekeverjük a párolt hagymát, sózzuk ízlés szerint.


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 57
össznézettség: 134 320
elküldve: 13
receptkönyvben: 461
elkészítve: 17/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Stella

Mióta szakács: 2010.03.20.
57 recept

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jonny72
jonny72 h, 2014-06-02 10:53

Tegnap csináltam meg, de csak ma ettünk belőle. Az uram fűszerezte be a padlizsánt. Először sózva és borsózva kóstolta, utána rakott bele mustárt és majonézt.Nagyon finom lett. Ma reggel pirítós kenyérrel ettük. Jövő héten grillezünk és a hús mellé csinálok majd. Köszönjük a receptet.

heart
sunshine / heart p, 2013-10-25 00:32

Nekem vannak erdelyi rokonaim,de ok nem dinsztelik a hagymat,hanem nyersen teszik bele.
En is sutoben keszitem a padlizsanokat,amig kezd feketedni a hejja,hagyom hulni. Aztan lehamozom,hogy kicsi hejja se keruljon bele,mert keseru lesz. Kb. 3db. kozepes padlizsanhoz teszek 1 kozepes hagyma felet nyersen,kis tejfol,hogy szep vilagos szine legyen es kremes, kis mustar, so,bors, botmixerrel turmixolom.
Az erdelyi rokonaim altalaban vas sutolapon sutottek a padlizsanokat.De nagyon finom lehet szen folott is,ugy kap kis fustolt izt is.
Igazabol a mustar a hazi majonezhez kellene,ami belemegy a krembe, de a nyers tojas miatt csak a mustart teszem bele es a tejfolt.

Picurkám
Picurka / Picurkám p, 2013-04-26 14:35

Tényleg nem a mi erdélyi padlizsánkrémünk. Nem mondom, hogy így nem ehető, de ez nem az igazi. Azt úgy készítjük, hogy sütőben vagy parázson megsütjük a padlizsánokat (alufólia nélkül!!!), mert az íze úgy jó, ha enyhén átjárja a füst vagy picit odasül a héja. Óvatosan leszedegetjük a megsült héjat, fa- vagy műanyag késsel (direkt erre a célra készült) jól átpotyoljuk, amíg egészen krémes állaga nem lesz. Utána keverjük hagymával (olajon csak akkor dinszteljük, ha valaki "epés" és nem bírja a nyers hagymát, illetve nem akar szagzani :)). Sózzuk, pici mustár, és kész az EREDETI padlizsánkrém (de ha már annyi receptnevet átveszünk más nemzetektől, engedtessék meg, hogy mi is úgy nevezzük, ahogy otthon: VINETA. Így simán (román testvéreinktől vettük át a nevet). Szóval, ilyen az, amire rögtön gondolok, ha vki "padlizsánkrémet" emleget. (ha nem elég jóízű, néha egy kevés majonézt adunk hozzá.)

Madél
Madél sze, 2013-03-20 13:56

Életemben egyszer jártam Marosvásárhelyen, egy ismerősünk szüleinél töltöttünk pár napot. Akkor ettem padlizsánkrémet, és azóta sem ettem olyan finomat, na ez pont olyan, úgyhogy bárki bármit mond, nekem ez az erdélyi padlizsánkrém! Köszönöm a receptet! Manka

papacica
papacica h, 2012-09-03 22:38

Hú ha!! Hova csöppentem???
Arra jók ezek a kétkedő hozzászólások, hogy a nagy nagy okosságok (ugyan eredeti Erdélyi, avagy mégsem...) szóval arra jók, hogy igazán felkeltsék az érdeklődésünket! Tutira kipróbáltam, és tutira mindegy: Erdélyi, nem Erdélyi....lényeg az, hogy egyszerű és nagyszerű a recept! Szerintetek amikor én fiatal kezdő házas koromban elhitettem a családommal, hogy pénzhiány fenforgása miatt az a kolbászpörkölt, amit nagy büszkén úgy tálaltam nemes egyszerűséggel: Hogy íme itt a finom Kolbászpörkölt Ráczné módra!- szerintetek az a spórolós kolbászpöri látott Rácznét? És mégis milyen finom volt!!!! Azóta is családunk nemzeti eledele...Köszi az eredeti ERDÉLYI receptet!!!

albaildiko
Bihari Ildikó / albaildiko k, 2012-07-24 20:22

Bocsi, de ennek semmi köze nincs az erdélyi padlizsánkrémhez, legfeljebb valamelyik településhez esetleg, mert mi soha nem igy csináltuk.
Édesanyám a gáztüzhely sütőjébe, vagy fent egy platnin csinálta.
Még gyerekkoromba , miután meghámozta kikevert olajat és hagymát vagy fokhagymát tett bele vagy mindketött és sót, később már házimajonézt is.
Ilyet soha nem ettem sehol, bárhova mentem.

Nono4
Nono4 k, 2012-07-24 17:16

A barátnőm erdélyi. Ő tejföllel,kis majonézzel,hagymával,kis mustárral készíti a padlizsánkrémet fokhagyma nélkül és faszénen süti meg. Nagyon finom én is így csinálom:-)

mysztika
mysztika k, 2012-07-24 11:19

De, ez tényleg Erdélyi padlizsánkrém...
Erdély szívéből származom, szüleim ott élnek, és mióta az eszemet tudom, mindenki a családban így készíti... Párom Váradi, vannak ismerősök Temesváron, Aradon, stb... Ott valóban tesznek bele fokhagymát, de ott sem mindenki, inkább a hagyma a jellemző... Ők viszont mindig, minden esetben tesznek bele majonézt... Amíg nem ismertem meg Őt és anyósomat, nem is ismertem ezt a verziót, mert Marosvásárhely, és tág környékén így készítik ahogy ez a recept leírja, anyum nagymamámtól tanulta, nagymamám az ő anyukájától, és így tovább...

Nem kell folyton firtatni, hogy mi az igazi Erdélyi padlizsán, amit amúgy nem vinetének, hanem vinettának hívnak, a lényeg, hogy finom, főleg mikor van mindenféle friss zöldség is mellé... Nekem mindig van a fagyasztóban elkészítetlenül, csak sülve és pépesítve, mert mikor szüleim ősszel sütnek meg eltenni a kertben jó kis faszénen, mindig sütnek nekünk is egy zsákkal, amit majd fagyasztva, konyhakészen megkapok...
Próbáljátok ki mindenképp, mert nagyon finom, akárcsak a majonézes verzió, kinek a pap, kinek a papné, kinek mindkettő bejöhet :-) Jó sütést, főzést mindenkinek.

Sancho
Sancho k, 2012-07-24 17:17

Semmi esetre sem alufóliában. Csakis szénen, vagy a gázfölött, vasplatnin. Aki azt mondja, hogy "gázszagú" lesz, az többet ne is főzzőn.

rekamer
rekamer / rekamer k, 2012-07-24 13:19

Ahány ház annyi szokás, még Erdélyben is :D :D Örülök, hogy látok más verziót. Mi is mindig majonézzel csináltuk (legtöbbször házival) és igenis, itt szeretném felhívni a kedves NoSalty-s szakácsok figyelmét, hogy ahogy Magyarországon a lecsó, úgy Erdélyben a padlizsánkrém is családi hagyományokként öröklődik, ki hozzátesz, ki elvesz belőle. Sajnos én valahogy itt Magyarországon már nem tudom ugyanazt az ízt összehozni, mint amit otthon ettem, de azért igyekszem, mert a mi családunkból senki nem tanította meg annó nekem. Örülök, hogy ezt a verziót is olvashattam. Kipróbálom, hátha összejön...

Efuka
Efuka k, 2011-08-23 11:01

Mankamamanak egy otletet adnek szivesen! En tavaly ugy tettem el, hogy kockakra vagtam, lesoztam, bele egy befottes uvegbe egy ket karika paradicsom a tetejere! Bezarni az uvegeket es kuktaba 15 percet kell fozni, utana meleg dunsztba tenni amig kihul! Semmi baja nemlesz es egesz telen lehet hasznalni es ami a legfontosabb nem kell bele tartositoszer. Persze ellenorizni kell, hogy kello keppen zarodott-e az uveg teteje, legmentes kell legyen!

Mankamama
Mankamama / Mankamama cs, 2011-08-11 08:58

igen, köszi, már néztem, de nincs..... próbálgattam készíteni, de valahogy még mindig nem az igazi

Adreely
Adreely v, 2012-09-23 18:36

Sokáig keresgéltem mire rábukkantam a receptedre, és isteni finom lett! :) Ráadásul most csináltam először padlizsánkrémet. :)

Mankamama
Mankamama / Mankamama k, 2011-08-09 09:10

Talán valaki tud segíteni, mert már sok recit végig néztem, de nem találom…..
Idén rengeteg ugye a cukkini.
Már fagyasztottam gyalulva, kockázva, rántani, krémnek stb…. hely hiányába mivel nagyon szeretjük szeretném télre eltenni üvegbe… frissen kérmnek ugyanugy készítem mint a padlizsánt.
valami tuti recept esetleg? Nem igazán szeretem a tartosítót az ételekbe...
Esetleg valami ötletetek nincs, mert a végén elfogy a cukkini…amit kirpóbáltam , felforrt.
Előre is köszönöm a segítséget.
Mankamama

Tmea
Tmea / Tmea p, 2011-05-13 09:32

Végül csak nem tekertem be, megsült anélkül is. :-)) Kóstolás után ettem még hozzá egy kis foghagymát, mert nekem anélkül elképzelhetetlen a padlizsán, de azért kipróbáltam, hátha, de kell bele, nekem legalábbis. Aztán gondoltam kipróbálom a majonézes változatot is, és kivettem belőle egy kicsit, összekevertem majonézzel, nahát úgy még finomabb volt, úgyhogy aztán végül ez lett a végleges állapota.

Tmea
Tmea / Tmea h, 2011-05-09 20:43

Úgy halottam, hogy a padlizsánnak nem szabad fémmel érintkeznie. Miért tekered be alufóliába?

Stella
Stella / Stella sze, 2011-05-11 15:30

 Amikor még héjában van a padlizsán,a sütés miatt kell alufóliába tekerni.Mikor meghámoztad a húsának nem szabad,hogy fémmel érintkezzen,mert megbarnul.De az ízét nem változtatja meg ha mégis fémmel tudod csak összetörni,én fakanállal szoktam megtörni és elkeverni a fűszerekkel.

jutkacsutka
jutkacsutka sze, 2011-03-23 20:42

Szerintem nagyon guszta és miért ne lehetne erdélyi?Nem mindegy honnan származik?Miért a frankfurti leves Frnakfurtból van?A párizsi meg szerintetek Párizsból?esetleg a budapesti raguba beleköthettek...vagy ha már itt tartunk akkor a nápolyiba,a bécsi fánkba....vagy kössetek bele a holland kakaóba!!Na az nem is rossz ötlet!!!Láttatok már Hollandiában kakaófa ültetvényeket??Mert én nem...és mégis mindenki itt magyarosrzágon úgy odáig van rte...persze Európa többi országába meg nem értik a magyarok miért beszélnek folyton holland kakaóról....de errőúl most nem fogok itt regényt írni...
Úgy tünik vanak emberek akik szeretnek mindenbe és mindenkibe belekötni...még ezen az oldalon is...pedig itt nem erről kellene,hogy szóljon ez az egész!
Finom volt vagy nem?
Ezt beszéljétek meg ne azt,hogy az étel tényleg onnan származik-e ahonnan a nevéből lehet következtetni.
szerintem igenis ERDÉLYI és kész.
Én elkészítem!!!
Köszi a receptet!

Erzsómama
Erzsómama v, 2011-03-06 17:07

Kedves Stella!
Ma elkészitettem ezt a jó kis krémet, ne bánkódj ha nem mindenkinek izlik.
Nálunk nagyon jól sikerült, csak gratulálni tudok és köszönöm, hogy
megosztottad a receptet. :):) Köszönjük szépen!!! :):))))

petrezselyem
petrezselyem cs, 2011-02-10 10:15

Én mindenesetre megcsinálom,akár honnan származik.Már csak a padlizsánt kell beszereznem hozzá.Kedves Stella én örülök,hogy megosztottad nagyszüleid receptjét,és sajnálom,hogy már nem lehetnek veled.Imádom a padlizsánt!Én köszönöm a receptet.Üdv.)

vicus69
vicus69 k, 2011-02-01 14:11

Ez minden csak nem erdelyi padlizsankrem....Erdelyben ilyet nem csinalnak....

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2011-02-09 19:16

Ez tényleg nem erdélyi kaja. A vinettát (vagy ahogy itt szerepel: padlizsánt - Erdélyben nem így mondják, hanem vinettának-vinetének tájegységtől függően) meg szoktuk apróra darálni sütés után (például húsdarálóval), és általában fokhagyma is kerül benne. De természetesen ahány ház, annyi szokás, és sok minden egyébbel izesítik Erdélyen belül is).

Stella
Stella / Stella sze, 2011-02-09 19:47

 Kedves Eszpi!A receptet a nagyszüleimtől tanulta az anyukám, én pedig az anyutól.
A Nagypapám Nagyszebenben született, ami tudjuk ,hogy Erdélyben van és ott élt 18 éves koráig a szülei így készítették a padlizsánkrémet.
Azt nem tudom már megkérdezni,hogy hívják a padlizsánt Erdélyben ,mert már 6 éve nem él,egyik nagyszülőm sem.
Az emlékeimben őriztem meg csak a receptet, ahogy Ők mindig készítették.
De igazad van :"Ahány ház annyi szokás."

Gerdi
Gerdi / Gerdi k, 2011-02-01 18:09

Kedves Vicus! Mi is így készítjük a padlizsánkrémet, erdélyiek vagyunk, úgyhogy mégiscsak méltó a nevére az étel. Üdv. Meli

108