Erdélyi káposztás libamell recept

Erdélyi káposztás libamell
Erdélyi káposztás libamell
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben sok egytálételt készítenek káposztával. Az egyik ilyen kedvencem ez a káposztás libamell. Az így elkészített libamell garantáltan nem lesz száraz. Erdélyben nem használnak fehérborecetet az elkészítéshez, de tapasztalatom szerint a szárnyasokhoz és pl. a lazachoz kiválóan passzol.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Friss házi kenyérrel nagyon finom. (A képen burgonyával tálaltam, de csak a fotó miatt.)

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

libamell savanyú káposztával, savanyú káposztás liba, erdélyi liba
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libamellet megtisztítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és forró serpenyőben kevés olajon minden oldalát megpirítjuk, majd megöntözzük a fehérborecettel.
  2. Megvárjuk, míg elpárolog az ecet, és egy kevés vízzel felöntve pároljuk a libamelleket.
  3. A savanyú káposztát leöblítjük, és annyi vízben, amennyi ellepi, félig puhára főzzük.
  4. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, és üvegesre pároljuk. (Ha nincs kész lecsónk, a szalonnát kiszedjük a serpenyőből és félretesszük. A szalonna kisült zsírjában üvegesre pároljuk a hagymát, majd visszatesszük mellé a szalonnát.)
  5. A szalonnát (vagy szalonnás hagymát) meghintjük egy kanál pirospaprikával, egy kevés vízzel felengedjük, a félig megpuhult káposztába öntjük, és beletesszük a libamelleket. 
  6. Hozzáadunk 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, egy kevés köménymagot, borsikafüvet, tárkonylevelet, lecsót (vagy, ha az nincs, akkor szeletelt paradicsomot és zöldpaprikát), ha szükséges megsózzuk és lassú tűzön készre főzzük.
  7. Ha már minden megpuhult, a húsokat kiszedjük a káposztából, és beleöntjük a liszttel elkevert tejfölt, simára keverjük és felforraljuk. 
  8. Tálba rakjuk, és a felszeletelt mellekkel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 198
elküldve: 0
receptkönyvben: 98
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Marianna

Mióta szakács: 2010.06.26.
11 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho p, 2012-03-16 09:24

Semmi köze az erdélyi konyhához. Olajban a libamellet? Libazsírban babám! S a libához, kizárólag vöröskáposztát. A savanyúkáposzta disznóhússal passzol.

Mana75
Marianna / Mana75 p, 2012-03-16 18:00

Köszi szépen! Mi így ismerjük és szeretjük, de nyitott vagyok a javaslatodra! Legközelebb kipróbálom úgy, ahogy Te javasoltad kedves Sancho! Azért nem haragszol, amiért nem vagyok a "babád" ugye?;-)

Sancho
Sancho p, 2012-03-16 19:04

De, azért haragszom, mert nem vagy a babám :-), különben a jófajta vöröskáposztát egy fej hagymával, meg 2 EK cukorral kell indítani, oszt 3 kk ecettel felereszteni. Úgy a príma. mehet bele még fél kk kömény, meg egy felkockázott alma is.

1826