Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi káposztás libamell

Erdélyi káposztás libamell
Erdélyi káposztás libamell
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben sok egytálételt készítenek káposztával. Az egyik ilyen kedvencem ez a káposztás libamell. Az így elkészített libamell garantáltan nem lesz száraz. Erdélyben nem használnak fehérborecetet az elkészítéshez, de tapasztalatom szerint a szárnyasokhoz és pl. a lazachoz kiválóan passzol.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Friss házi kenyérrel nagyon finom. (A képen burgonyával tálaltam, de csak a fotó miatt.)

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

libamell savanyú káposztával, savanyú káposztás liba, erdélyi liba
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libamellet megtisztítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és forró serpenyőben kevés olajon minden oldalát megpirítjuk, majd megöntözzük a fehérborecettel.
  2. Megvárjuk, míg elpárolog az ecet, és egy kevés vízzel felöntve pároljuk a libamelleket.
  3. A savanyú káposztát leöblítjük, és annyi vízben, amennyi ellepi, félig puhára főzzük.
  4. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, és üvegesre pároljuk. (Ha nincs kész lecsónk, a szalonnát kiszedjük a serpenyőből és félretesszük. A szalonna kisült zsírjában üvegesre pároljuk a hagymát, majd visszatesszük mellé a szalonnát.)
  5. A szalonnát (vagy szalonnás hagymát) meghintjük egy kanál pirospaprikával, egy kevés vízzel felengedjük, a félig megpuhult káposztába öntjük, és beletesszük a libamelleket. 
  6. Hozzáadunk 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, egy kevés köménymagot, borsikafüvet, tárkonylevelet, lecsót (vagy, ha az nincs, akkor szeletelt paradicsomot és zöldpaprikát), ha szükséges megsózzuk és lassú tűzön készre főzzük.
  7. Ha már minden megpuhult, a húsokat kiszedjük a káposztából, és beleöntjük a liszttel elkevert tejfölt, simára keverjük és felforraljuk. 
  8. Tálba rakjuk, és a felszeletelt mellekkel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 342
elküldve: 0
receptkönyvben: 98
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Marianna

Mióta szakács: 2010.06.26.
11 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Fri, 2012-03-16 09:24

Semmi köze az erdélyi konyhához. Olajban a libamellet? Libazsírban babám! S a libához, kizárólag vöröskáposztát. A savanyúkáposzta disznóhússal passzol.

Mana75
Marianna / Mana75 Fri, 2012-03-16 18:00

Köszi szépen! Mi így ismerjük és szeretjük, de nyitott vagyok a javaslatodra! Legközelebb kipróbálom úgy, ahogy Te javasoltad kedves Sancho! Azért nem haragszol, amiért nem vagyok a "babád" ugye?;-)

Sancho
Sancho Fri, 2012-03-16 19:04

De, azért haragszom, mert nem vagy a babám :-), különben a jófajta vöröskáposztát egy fej hagymával, meg 2 EK cukorral kell indítani, oszt 3 kk ecettel felereszteni. Úgy a príma. mehet bele még fél kk kömény, meg egy felkockázott alma is.

1826
libamell 1.5 kg
savanyú káposzta 70 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
lecsó 4 dkg
fehérborecet 2 ek
napraforgó olaj 1 dl
tárkony 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
köménymag 0 ízlés szerint
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 2 dl