Eperdzsem 6. - almával recept

Eperdzsem 6. - almával
Eperdzsem 6. - almával
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-vaníliás eperlekvár, eperlekvár almával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az eper szárát eltávolítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és lemérünk belőle 850 g-ot.
  2. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, lemérünk belőle 400 g-ot, és vékony szeletekre vágjuk.
  3. A gyümölcsöket egy főzőedénybe öntjük. A dzsemfixet két evőkanál cukorral, a bourbon vaníliarúd kikapart magjával és a fahéjjal elkeverjük, majd a gyümölcshöz adjuk.
  4. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd a maradék cukrot is hozzáadjuk. Az egészet állandó keverés közben újra felforraljuk, legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk, végül levesszük a tűzről.
  5. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük.
  6. A tetejére csipetnyi szalicilt szórunk, jól lezárjuk az üvegeket, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 403
elküldve: 4
receptkönyvben: 92
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilian

Mióta szakács: 2010.03.21.
18 recept
hirdetés

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lufidomi
lufidomi v, 2012-06-17 07:32

Szia Osztriga,Lilian!
Segítsetek!A habot hogyan,mivel lehet leszedni 100%-osan??Nekem mindig marad!Biztosan egy trükk rá..csak még én nem jöttem rá!
Előre is köszi!

Lilian
Lilian / Lilian szo, 2011-07-02 10:39

Kedves Osztriga!
Valóban nagyon sok hab lett a lekvár tetején, a 90%-át leszedtük, az megtöltött egy kompótos tálkát, de valóban még így is sok maradt rajta. A szalicil, és a száraz dunszt szerintem nálunk is inkább megszokás, jobb szeretjük így megvárni, amíg kihűlnek. Érdemes szerintem kipróbálni (a következő eperszezonban), Édesapámat almás pitére emlékeztette az íze.
Üdv: Lily

osztriga
OsztriGa / osztriga h, 2011-06-27 22:55

Szia Lilian!
Ha dzsemfixet használsz, nyugodtan elhagyhatod a szalicilt. Évek óta főzök be vele, tapasztalatból mondom. És a száraz dunszt sem kell. Viszont ahogyan a képet nézem, lehet, hogy talán kicsit elnagyoltad a hab leszedését. Érdekes kombináció az alma-eper...még nem próbáltam, de ki fogom próbálni. Ha újra lesz eper. :D
Üdv::
T.

468