Csokoládés mignon ahogy Csillárka készíti recept

Csokoládés mignon ahogy Csillárka készíti
Csokoládés mignon ahogy Csillárka készíti
48 perc / előkészület: 30 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy Príma Konyha rajongó vagyok. Ezt a receptet is ott találtam. Karácsonyra készítettem el először, és most Húsvétra is megleptem a családot vele! Nagyon szeretik! :-)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokoládés mignon, mignon, étcsokis mignon, csokikrémes mignon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a csokoládékrémet készítjük el. Ehhez a tejszínt egy lábasban a cukorral, kevergetve 2-3 percig forraljuk. A vajat (margarint) beledobjuk, ha elolvadt benne, a kakaót is beleszitáljuk. Jól elkeverjük, a tűzről lehúzzuk, hűlni hagyjuk, majd hűtőszekrénybe tesszük pár órára vagy akár egész éjszakára. Ezután elektromos habverővel jó habosra keverjük.
  2. A tésztához a csokoládét a vajjal együtt felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot is kanalanként beledolgozzuk. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd belecsurgatjuk a még éppen híg, de semmi esetre sem meleg - mert akkor a hab összeesik - csokis vajat. A lisztet a sóval és a fahéjjal összefogatjuk, az előzőekre szitáljuk, óvatosan összeforgatjuk.
  3. Egy nagy tepsibe a masszát egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal kb. 18 percig sütjük, de vigyázzunk nehogy kiszáradjon.
  4. Amikor a tészta kihűlt, a széleit levágva 6 egyenletes lapra vágjuk. Hármat-hármat a felhabosított csokoládékrémmel megtöltjük. 1-2 órára hűtőbe rakjuk.
  5. Tetszés szerinti nagyságúra szeleteljük őket, majd a felolvasztott fondánttal áthúzzuk őket. Olvasztott csokoládéval díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 38x32 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 42
össznézettség: 86 834
elküldve: 33
receptkönyvben: 990
elkészítve: 15/29
Facebookon megjelent: 1

szakács

Csillárka

Mióta szakács: 2011.04.27.
7 recept

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Punky93
Chrissy / Punky93 k, 2015-03-17 10:49

csodásak,én is ki próbálom,remélem sikerül,bár ilyen szép biztos nem lesz! :)

izzzyke
izzi / izzzyke sze, 2014-05-21 13:11

Sziiiaaaa
Kisfiam keresztelőjére a te mignonodat fogom elkészíteni :) Ebből az adagból, hány db lesz?

gertrúdisz
gertrúdisz szo, 2014-03-15 22:56

A piskótát 6 egyenletes lapra vágjuk, 3-3-at töltünk a krémmel. Magasságában vágod 6 lapra és két sorban töltöd őket a krémmel. Tudom nehéz érteni mit nem értek, de segítsetek! Köszi

csillarka
Csillárka / csillarka szo, 2014-03-15 23:24

Szia!
Ha a tésztát a 38x32cm-es tepsibe kikened, akkor egy vékony piskótát kapsz majd belőle. Úgy már látni fogod, hogy hogyan tudod ezt 6 egyenlő csíkra felvágni.
Aztán piskóta-krém, piskóta-krém, majd a tetejére a 3. piskóta. Így fog összeállni egy rúd, amit kis kockakra fel tudsz majd vágni.
Remélem tudtam segíteni!
Kata

gertrúdisz
gertrúdisz k, 2014-03-18 16:16

Tudtál segíteni. Így abszolúte értem már. Köszönöm. Húsvétra megsütöm. Addig gyönyörködöm a tied szépségében. Nagyon ügyes vagy. Üdv.: Ági

csillarka
Csillárka / csillarka szo, 2014-03-15 23:24

Szia!
Ha a tésztát a 38x32cm-es tepsibe kikened, akkor egy vékony piskótát kapsz majd belőle. Úgy már látni fogod, hogy hogyan tudod ezt 6 egyenlő csíkra felvágni.
Aztán piskóta-krém, piskóta-krém, majd a tetejére a 3. piskóta. Így fog összeállni egy rúd, amit kis kockakra fel tudsz majd vágni.
Remélem tudtam segíteni!
Kata

meselinzer
meselinzer p, 2013-05-31 14:55

Szia Csillarka!
Nagyon jól néz a mignonod, gratulálok hozzá. A párom nagyon imádja, így gondoltam, megpróbálom megcsinálni. Már a krém a hűtőben pihen, de ahhoz hogy tényleg szép legyen, lenne egy kérdésem. A csoki csíkot, a díszítést a tetejére hogy kell csinálni? Köszi a választ! Üdv.: Anita

csillarka
Csillárka / csillarka p, 2013-05-31 16:17

Szia Anita!
Én sütőpapírból hajtogatok egy tölcsért és abba rakom bele a csokit. Kicsit kivágom a végét és abból csorgatom rá.
Jó sütögetést! :-)

meselinzer
meselinzer p, 2013-05-31 18:51

Szia!
Nagyon köszönöm, hogy segítettél! Remélem, sikerül:-)
Anita

evacili
evacili v, 2013-05-19 19:11

Hol lehet kész fondantot venni? Gyönyörűek a mignonok, és biztos eszméletlen finomak is.

csillarka
Csillárka / csillarka v, 2013-05-19 21:03

Szia!
Az m-GEL Hungary kft-nel biztosan kiszolgálnak magánszemélyeket is! Keress rá a neten, ott találsz majd!
Szép estét!

Kilteh
Kilteh / Kilteh v, 2013-05-19 11:40

A fondant a marcipán szerű bevonómassza, a FONDÁN amit Te is használsz ebben a receptben pedig az olvasztható cukorkészítmény, mellyel a mignonokat, pucstortát, meg még párféle süteményt díszítünk.
Bocsánat az okoskodásért, csak látom, hogy mindenhol keverik. (Én is kevertem anno).

csillarka
Csillárka / csillarka v, 2013-05-19 12:25

A fondan és a fondant közt nincs különbség! Cukorkészítmény! Magyarországon leginkább az olvasztott fajtáját használjuk a cukrászatban. A nyújtható, formázható változatát K2, Unidec, vagy PSZ massza néven ismerjük!
Szép napot! :-)

Kilteh
Kilteh / Kilteh k, 2013-05-21 08:01

Nekem bizony úgy tanította a cukrásztanárom, hogy a 2 nem egy és ugyanaz, ahogy már az előző hozzászólásomban is leírtam. Igen, cukorkészítmény mindkettő, de az egyik nyújtható és formázható burkolóanyag, a másik meg bevonómassza. :-)

csillarka
Csillárka / csillarka k, 2013-05-21 08:25

Akkor legyen úgy! :-)
Bár kiváncsi lennék, ha elmész egy cukrász nagykerbe és így kéred, tudják-e mit szeretnél...
Hozzáteszem nem vitázni szeretnék!!!
(Én is cukrász vagyok!)
Szép napot!

Kilteh
Kilteh / Kilteh sze, 2013-05-22 18:11

Ééééés valóban igazad van. :-)
Nekünk anno előző évben a tanárnőnk azt mondta, ez 2 külön dolog. (Fiatal tanárnő volt, már nem tanít az iskolában). Ma megkérdeztem a cukrászt, akinek a keze alatt dolgozom az étteremben, és azt mondta, valóban egy és ugyanaz a dolog, nekik még fondantnak is tanították, ez az újkor hülyesége, hogy Fondán/Fondant. Csak ugye a sok háziasszony mindig összekeveri a házilag készíthető marcipánszerű bevonómasszával. Erre azt mondta nekem, hogy olyan nemlétezik, max a köznyelvben, a háziasszonyoknál ( itt mindig megkapom a kis lecseszésem, hogy én cukrászként gondolkozzak, ne háziasszonyként), a fondán/fondant ugyanaz.
Szóval mondhatnám, hogy tavaly engem is félretájékoztattak! =D

lukacse72
lukacse72 p, 2013-03-15 20:42

Szia!

Pont ilyen barna vagy drapp mingonra vágyik a gyerekem, így ha beledöglök is elkészítem, csak azt szeretném tudni, hogy a felmelegített fondant rácsurgatod egy rácsra tett mignon kocákra, mint az olvasztott csokit vagy belemártsam és rácson hagyjam dermedni? És ha úgy csinálom, hogy kinyújtom a fondant és egyesével bevonom a kockákat, akkor több fondant kell?

csillarka
Csillárka / csillarka p, 2013-03-15 20:56

Szia!

Én olyan fondantal vontam be, amit nem lehet kinyújtani, csak olvasztani. Belemártottam és rácson hagytam megdermedni. Szerintem így egyszerűbb, mint egyesével beburkolni!

Sok sikert! Biztosan sikerülni fog!

Szép estét!
Kata

lukacse72
lukacse72 szo, 2013-03-16 18:09

Szia!

Köszi a gyors választ, még mindig problémázom, az igazsághoz hozzá tartozik, még soha nem készítettem fondant. Ha elkészítem a fondant, ami nyújtható és azt olvasztom vissza, akkor az annyira folyós lesz, hogy nem folyik le a sütiről? Mi a különbség a nyújtható és a csak olvasztható fondant között? Vagy arra gondoltam, hogy miközben készítem a fondant nem teszek bele annyi porcukrot, hogy sűrű-folyós maradjon, de akkor az hogy fog megszilárdulni a sütin? Gondolom ez az egész fondant-ozás nem bonyolult, de úgy félek tőle, mint a tűztől.

Eszter

susannee
susannee v, 2013-02-24 20:25

Szia!
A fondantba kakaót teszel, hogy barna lesz? Az nem sűríti be a fondantot?
Zsuzsi

csillarka
Csillárka / csillarka v, 2013-02-24 20:30

Szia!

Igen, kakaóport szitálok bele. Nem sűríti be, de ha mégis kevés vízzel hígíthatod!

Szép estét!
Kata

manócska2010
manócska2010 p, 2012-12-14 14:20

Szia! Ha frissen készítem a fondant, akkor is meg kell melegíteni? Köszönöm és Üdv Manó

Mettácska
Mettácska / Mettácska cs, 2012-09-06 11:02

Köszi mégegyszer!
Elsőre 1kg porcukorból csináltam a fondantot, és elég sok maradt belőle, ugyhogy rám vár befóliázva. Ugyebár eláll több hétig is.
Még ilyen melegítve nem használtam fel, picit izgulok, de remélem összejön. Ha jól sejtem akkor majd mártogatni tudom bele a kockákat? Illetve ha többet melegítek fel, gondolom ha visszaszilárdul újra lehet gyúrni?
:)

Mettácska
Mettácska / Mettácska cs, 2012-09-06 10:09

Köszi a gyors választ! :)
Így már tuti megcsinálom!
Még egy dolog jutott eszembe, amibe kérnék tanácsot. Már készítettem házi fondantot tortához, és sikerült is bevonni vele. Te úgy írtad a receptet hogy felolvasztott fondanttal húzzuk át. Ezt hogyan is csináljam? Mikrózzam meg? Milyen állagúra?
Bocs, hogy ilyen körülményes vagyok, csak szeretném ha sikerülne!
Köszike!
Mettácska

csillarka
Csillárka / csillarka cs, 2012-09-06 10:25

A fondant ha készen veszed, vagy nem frissen készíted, akkor ahhoz, hogy be tudj vonni vele meg kell olvasztani.
Semmiképpen ne mikróba tedd, hanem egy edénybe a tűzre! Pici vizet is tegyél alá, könnyebb olvasztani. Figyelj arra, hogy ne legyen nagyon meleg, semmiképpen ne forrald fel, az nem tesz jót neki!
Ha túl sűrű, akkor még tehetsz hozzá vizet! Kb olyan sűrűbb palacsintatészta állagúnak kell lennie!

De ha otthon készíted frissen a fondánt, akkor tárgytalan az egész melegítés! :-)

Mettácska
Mettácska / Mettácska cs, 2012-09-06 08:22

Szia Csillárka!
Nagyon tetszik a recepted, már régóta szemezgetek vele.
Hétvégén szeretném elkészíteni, ha minden sikerül.
Azt szeretném kérdezni, hogy sima cukrot is használhatok a barna helyett?
Köszönöm a segítséged!
Szép napot!
Mettácska

Kriszanni
Kriszanni / Kriszanni szo, 2013-11-30 19:46

Szia Mettácska!
hogy csinálod a fondant? engem a barna cukros érdekelne, mert fehér cukrot nem használok semmihez, szeretnék én is mignont csinálni karácsonyra, csak mindig ez a fondan akadályoz meg benne, földi halandó meg nem jut hozzá készen sehol legalább is vidéken nem.

csillarka
Csillárka / csillarka cs, 2012-09-06 10:01

Szia Mettácska!

Nyugodtan használhatsz sima cukrot is! Én is csináltam már azzal is, ugyan úgy finom lett! :-)
Jó sütögetést!
Szép napot!
Kata

NoSalty
Nosalty / NoSalty k, 2012-04-24 09:10

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.04.23. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

csumpo
csumpo v, 2012-04-22 20:34

Szia!

Nagyon jól néz ki. Ezt én is meg fogom csinálni. Fondant veszed vagy csinálod? Esetleg recept/trükk?

csillarka
Csillárka / csillarka v, 2012-04-22 21:16

Szia!

A fondant készen van vásárolva! Annyi macera van az elkészítésével, hogy egyszerűbb így nekem!

493