Citromos öntet recept

Citromos öntet
Citromos öntet
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az öntetet, pici módosítással, a Nők Lapjában Bereznay Tamás által publikált recept alapján készítettem. Az Ő receptjében
citromos darafelfújthoz készült. Én alj nélküli, öntött túróslepényhez készítettem.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Olyan felfújtakhoz ajánlott, amelyekkel harmonizál a citromos íz.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

citromszósz, citromöntet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
  2. 2 dl vizet a cukorral és a citromlével, valamint a citrom lereszelt héjával összekeverünk és felforralunk, addig főzzük míg a cukor teljesen elolvad.
  3. Az étkezési keményítőt 1 dl hideg vízzel simára keverjük és besűrítjük vele az öntetet.


 

  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 19 788
elküldve: 3
receptkönyvben: 341
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
173 recept
hirdetés

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Peszter1
Peszter1 cs, 2012-05-03 00:18

Tényleg isteni! Hihetetlenül egyszerü és különleges. Egy kissé iztelenre sikerült joghurttortát dobtam fel vele. Hálás vagyok a receptért. Amikor elfogyott a citromszosz, mert mindenki rájárt és a tortábol maradt még, hasonlo elven készitettem meggyszószt beföttböl. Nem kis sikerem volt vele ! :-) Érdemes kiprobálni

mirza
mirza h, 2010-03-29 15:37

Szia Muci! Köszönöm a gyors választ, de megelőztelek...
Délelőtt megcsináltam az öntetedet! (Végül én is visszatettem a tűzre és fél percnél jóval tovább kutyulgattam még - valószínűleg feleslegesen -; viszont (jó hír!) nem is ártottam neki a túlbuzgóságommal... :)
Finom lett, de elég tömény (gondolom ilyennek is kell lennie), és már ki is hűlt azóta.
A gond csak egy: a túrós lepény "tésztája" még a hűtőben "érik"...
(Remélem, azért még találkoznak...:XD) -- Tényleg, milyen ételhez (esetleg húshoz..?) ajánlanád még ezt az öntetet?
Üdv.: Mirza

Muci
Muci / Muci h, 2010-03-29 15:02

Kedves Mirza !
Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre, bár már elég régen készítettem ilyen öntetet. Szerintem nem kell lehúzni a tűzről, a forrásban lévő sziruphoz öntjük a hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt és fél perc alatt egyet
forralunk rajta, és már kész is. Amikor hül, még egy kicsit sűrűsödik.
Üdv.: Muci

mirza
mirza h, 2010-03-29 08:00

Kedves Muci!
A besűrítéshez lehúzzuk az öntetet a tűzről vagy nem? (Vagy lehúzzuk, belekeverjük és újra platnira tesszük?)
Mennyi idő alatt sűrűsödik be és állás alatt tovább sűrűsödik-e?
Mirza

116