Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chia magos teljes kiőrlésű kenyér

Chia magos teljes kiőrlésű kenyér
Chia magos teljes kiőrlésű kenyér
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a chia magot, és az egészséges lisztből készült reform kenyereket. A kettő ötvözéséből egy igen finom kenyeret sikerült készítenem. Melegen ajánlom mindenkinek:-)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ha jelez a gép, lehet hozzáadni ízlés szerint magokat is, én lenmaggal dobtam fel. Aki gép nélkül készíti, keverje hozzá a lisztekkel együtt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Én kenyérsütőgépben készítettem el, de nélküle is elkészíthető a lenti leírás alapján. A tejet felmelegítve rakjuk a gép üstjébe, ezután hozzáadjuk a joghurtot, olajat, beleszórjuk a chia magot, rászórjuk a liszteket, sót, mézet, élesztőt, a gép leírása szerint.
  2. Kicsit lágyabb tésztánk lesz, de nem kell megijedni, mert a chia mag beszívja a felesleget. Ezután a gép menüjében található programmal (teljes kiőrlésű kenyér) készre sütjük.
  3. Sütőgép nélkül is elkészíthetjük: meleg tejben keverjük el az élesztőt, sót, mézet, és kicsit futtassuk fel. Ezután keverjük hozzá a chia magot, joghurtot, olajat, a liszteket. Kenyérformába helyezzük át a tésztát, nem lehet gyúrni, mert kicsit folyós lesz.
  4. Hideg sütőbe téve 180 fokon süssük kb. 1 órát. Ha kivettük a sütőből, a frissen megsült kenyeret kenjük meg egy kis vízzel, és hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 29 161
elküldve: 5
receptkönyvben: 175
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nihonka

Mióta szakács: 2014.04.26.
340 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

reform kenyér, chia magos kenyér, magos kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, rozskenyér, egészséges kenyér

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

P.Klára
P.Klára Mon, 2018-01-22 16:20

Ma elkészítettem, sikerült:) Olyan, mint amilyen reform kenyereket keresek a boltban. De van egy dilemmám: a férjem - aki nagyobb szakértő kenyérsütésben, mint én - kérdezte, hogy már sütöm? Nem kelesztem? Az élesztős cuccot kelesztetni kell. De a receptben ez nem szerepelt. Most itt állok dilemmával. Nem lett rossz, de mi van, ha a kelesztés után még jobb lenne? Ha nem jön szakértő válasz, úgy is megpróbálom:)Nem gépben, hanem sütőben sütöttem. Üdv.

Nihonka
Nihonka / Nihonka Sat, 2018-01-27 08:24

Szia Klára!

Örülök, hogy ízlett a kenyér, remélem még sokszor elkészíted:-)
Mivel hideg sütőben, vagyis még nem a forró sütőbe teszed be, van ideje kelni. Ha szeretnéd és van időd, lehet keleszteni is, sőt ha este a formával együtt berakod a hűtőbe, reggelre szépen megkel ott is. Ezután már csak hagyod kb. 20 percet szobahőmérsékleten, ezután csak sütni kell és kész a finom kenyér.
Remélem segítettem, további jó kenyérsütést kívánok:-)

Nihonka

Kodia1
Kodia1 Mon, 2015-02-16 21:22

Szeretném elkészíteni a kenyeret, de sajnos nem ehetek élesztős dolgokat. Az élesztőt ki lehetne váltani szódabikarbónával, vagy inkább hagyjam az egészet?!

Üdv: Klaudia

Nihonka
Nihonka / Nihonka Tue, 2015-02-17 03:09

Szia Klaudia!

Szerintem megér egy próbát, de akkor a kenyeret nem kell keleszteni, így sokkal gyorsabban elkészül. Egyébként többször készítettem sütőporral vagy szódabikarbónával kenyeret, igyekszem a jövőben ilyen recepteket is megosztani.

Jó sütögetést kívánok!

Üdv: Nihonka

145
tej 2.5 dl
joghurt 3 ek
olívaolaj 0.5 dl
chiamag 3 ek
rozsliszt 12 dkg
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
1 teáskanál
méz 1 teáskanál
instant élesztő 1 tasak (7 gr)