Céklasaláta 1. recept

1 adag
157
kcal
Céklasaláta 1.
Céklasaláta 1.
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha önmagában fogyasztjuk salátaként, akkor gyönyörű mélybíbor színét kellőképp ellenpontozhatjuk egy kanál ecetes torma fehérségével. A kész salátát üvegbe téve a hűtőszekrényben sokáig eltarthatjuk és díszítésképp, vagy szerves összetevőjeként különféle salátákhoz használhatjuk.


hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: köret
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 0,5x0,5 cm-es kockákra vagy 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
  2. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük.
  3. A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.

statisztika

beküldve:
nézettség: 82 796
elküldve: 3
receptkönyben: 442
elkészítve: 14/19
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

Hozzászólások (20)

marikaradnai
marikaradnaiv, 2012-10-21 08:41

Imàdjuk a cèclasalàtàt de mindig a boltban vàsàroltam , mert az eddig a csalàdban ismert elkèszitèsi módszer olyannak tünt mint egy 2000 mèteres hegymegmàszàs. És ennek a receptnek hàla szèpen sorakoznak az üvegek a polcon ès sokkal jobb ètvàggyal esszük ezt a csodàs csemegèt.Nagyon szèpen köszönjük Ze(n)derta !!!!!

katka081
katka081p, 2011-03-18 01:50

Almaecettel lehet izesiteni a balzsamecet helyett? Vagy csak rendes ecetet hasznaljak?
Koszike

Kati

zederta
zedertaszo, 2011-03-19 12:25

kedves Katka!
amilyen ecettel csak gondolod. csak a biztonság kedvéért teszem hozzá, hogy én alapból nem szeretm az almaecet ízét, így nem is főzök vele. de nem hiszem, hogy nagy galibát okozna ez a változtatás. próbáld ki, és számolj be az eredményről.
üdv,
toma

kriszta néni
kriszta nénik, 2011-03-08 21:08

Hát azért hadd mondjam el nektek hogy én is falusi vagyok és képzeljétek el hogy én eltettem a céklát üvegbe........mint a többi befözni valót!Megföztem a céklát héjastól,lehúztam könnyen a héját,lereszeltem és üvegekbe rakva hideg felöntőlével befejezve a müveletet.......késhegynyi szaliccilel,elraktam!Mondták is az öregek hogy ök ilyet nem hallottak de ha hiszitek ha nem..nagyon jó lett és csak elkell venni a spájzból!lehet hogy jobb a homokos dolog de így is nagyon szupi!szerintem........

lizzi
lizzics, 2011-08-18 12:23

kedves kriszta néni!
nekem idén rengeteg céklám van és én is szeretnék eltenni ,mi kerül a hideg felöntőlébe?csak szalicil és már kész is?vagy dunsztolás is?
egyik évben nagyon sokat tettem el (már nem tudom milyen módon:) ) de mind megromlott ,azóta elment a kedvem tőle...
köszönöm!

gizusmama
gizusmamah, 2012-02-20 14:59

én a cékla levének valót, víz-cukor-kömény-pici só, felforralom s lehűtés után a szalicilt bele keverve öntöm a szeletelt céklára. Én is héjában főzőm úgy több a vitamin meg maradó rész!! :))

zederta
zedertap, 2012-02-24 01:19

kedves Gizusmama!
köszönöm, hogy megosztottad velünk a Te változatodat is.
üdv,
toma

zederta
zedertak, 2011-03-08 21:38

kedves Kriszta néni!
biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lett. ráadásul egy piszkos kézzel "megúsztad" az egész telet ;-)
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

mamacica
mamacicasze, 2010-12-22 11:55

Csak egy ötlettel szeretnék segíteni a cékla imádóknak. Igazán egyszerű a céklát sütőbe megsütni, így minden ízanyag vitamin megmarad. Én úgy kisérleteztem ki, hogy a megmosott céklát betekerem alufóliába és amikor egyébként is sütök mást is, 3-4 darabot beteszek a sütőbe és ott sütöm meg. Nagyjából jó félóra alatt párolódik meg. Hagyom kihülni a fóliába és amikor kihült, kibontom, a héjét nagyon könnyen le lehet húzni. Aztán szeletelés után saláta lébe teszem, hűtőbe eláll két hétig is. A salátalébe teszem a köményt is. Átveszi az ízét a cékla remekül. Szerintem nagyon finom és egyszerű ezzel a módszerrel is. Jó étvágyat mindenkinek. Üdv. Mamacica

Hegyimari
Hegyimarih, 2012-07-30 10:44

Kedves mamamaci! Nem hallottam még a sütős verzióról. Ki fogom próbálni - bár most a 41 fokos melegben egy kicsit hagyom még. De nagyon tetszik az ötleted.

gregoreva
gregorevav, 2010-10-03 21:48

Kedves szurosp!
Hát, én is reménykedek, mint ahogy szerintem nagyon sokan vagyunk ezzel ,most így, mert ugye:a remény hal meg utoljára!Ez az év a tele, a tavasza a nyara, és ez az ősz se normális, igazán, már félek a téltől, azt mondják olyan lesz,mint ami most volt, sok hó és nagyon hideg, és sokáig tart, hát,nem kívánom,valahogy sehogy se.Állítólag a tavaszra jobbat jósolnak, a sok évet megélt emberek, a nyár is jó lesz, kevesebb esővel, jóval kevesebb, de nem lesz ilyen hőemelkedés kiakadás, mondjuk a negyven fok, ami egyébként nem is baj, ha stabilan, mondjuk 32 fokon megy végig a nyár, legalább tudsz mihez tartani nem???Hát reménykedjünk.Jó éjt!Holnapra szép napot!!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevav, 2010-10-03 21:30

Kedves szurosp!
Nekünk, mivel egy ásónyomnyira van a talajvíz, egész egyszerűen, kivitelezhetetlen, hogy normális zöldséget szedj be a kertből. És mivel ennyire borzasztóan alacsonyan lakunk, azt tutira megcsinálta a párom, amikor a házat építettette, hogy odafigyelt, hogy marha jó erős, stabil, magas, száraz legyen az alap!!!!!!!A házzal gond nincs, de a környékünkön mindenkinek rengeteg a gondja, egész tavasz óta hallottuk, hogy folyik kifele a víz, mert szivattyúzták a pincéből, és akkor még a tavalyi zöldségjeiket féltették, meg a házuk alapját, most meg a nyár is ezzel folyt, be se merik tenni a zöldségféléket!!Igen ismerős, szüleimmel, anno ilyen házban is laktunk, állati jó dolog a pince, nem lehet azonban sajnos mindenütt, és ezt el kell fogadni.Az árakat azonban nem, mivel hiába van ültetve, fagyott állapotban nem olyan, a friss meg iszonyat árban volt eddig is.Szóval, tenném én ezt homokba, pincébe, de nincs......Éva-Anyóca

szurosp
szurospv, 2010-10-03 21:33

Értem drága,Évám értem már! Még így is örülhetünk akkor, hogy legalább a fagyasztóba be tud kerülni! No reméljük, majd csak jobb lesz a jövő év! Puszi: Mrs Smith

gregoreva
gregorevav, 2010-10-03 21:18

Én is, remélem, hogy az eltevés az sikerült, de hogy sikerül-e,megmarad-e, hát igen,az kérdés.Remélem.Különben nagyon sokba fog kerülni minden:zöldség-gyümölcs.Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2010-10-01 09:30

Kedves toma!Köszi,sajna pincénk nincs, ez nagy gond, de lenne, az is baj lenne, mert iszonyat magas felénk a talajvíz, a szomszédoknál sorra pusztul el a betett zöldség v. gyümölcs.Így sok dolgot havonta, két havonta kell megvenni, ami nem a legjobb, a saját zöldségek, répák,karalábé,paradicsom,,paprika stb. mind-mind fagyóba kerül.Tudom, az ízét elveszti, nem olyan már, de nem tudok mit tenni, ,ide kerül sóska,spenót,tök,stb......A céklád kipróbálom, remélem a cékláim bírják a levet, és megmaradnak legalább február végéig, na persze, ha el nem fogy.Köszi:Éva-Anyóca

szurosp
szurospv, 2010-10-03 21:17

Nem tudom, anyósom egy nagy ládába, vagy volt amikor a fölöslegessé vált babakádba homokot rakott, és oda rakta a céklát, és a gyökérzöldségeket. Ezt mind lerakta a pincébe, aho hideg volt. Teljesen tökéletesen használható volt egész télen. Ez, ha vidéki, kertes házban éltek, megvalósítható! A karalábét fagyasztotta, meg a többit is, amit írsz. Pusz: Mrs Smith

zederta
zedertav, 2010-10-03 20:57

kedves Éva!
sajnos idén a magas talajvíz miatt nem igazán lesz eltartható a zöldségféle...
azért a semminél a fagyasztott is jobb. bár én is a frissre esküszöm ;-)
kíváncsi vagyok, működik-e a céklasaláta télire?
üdv,
toma

gregoreva
gregorevacs, 2010-09-30 20:57

Kedves ze(n)derta! ezt a céklasalátát csak frissen lehet fogyasztani, vagy el lehet tenni így ezzel az elkészítési móddal télire is????
Jó lenne, ha sikerülne mielőbb válaszolnod, mert a cékláim a kertben készen állnak, csak nem tudok mit kezdeni velük, a szakácskönyv meg amit ír ,nem szimpatikus.Köszi!Éva-Anyóca

zederta
zedertacs, 2010-09-30 23:24

kedves Éva-Anyóca!
nálunk nem szokás télire céklasalátát zárni az üvegekbe, mert inkább a cékla gumókat szokta édesapám homok közé tenni a pincében, így egész télen kitart a készlet, amiből ezt a friss salátát szoktuk csinálni.
egyébként el tudnám képzelni téliesített verziónak is, mivel az ecetes lé nagyon hajaz bármely savanyúság levére. meg kell próbálni!
jó foglalatoskodást a céklákhoz!
üdv,
toma

Legfrissebb cikkek

A legolcsóbb olasz egytálétel
A legolcsóbb olasz egytálétel
Vannak ételek, amelyeket századokon át csak szegények főztek, a gazdasági felemelkedéssel eltűntek, majd pár éve újra felbukkantak a fine dining menükön. A polenta pont ilyen!
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
Felejtsd el a házhozszállítást. Ha egyszer megtanulod, hogyan süthetsz otthon tökéletes pizzát, akkor soha többé nem fogod majd a rendeléses étlapokat böngészni!
157