Céklasaláta 1. recept

Céklasaláta 1.
Céklasaláta 1.
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha önmagában fogyasztjuk salátaként, akkor gyönyörű mélybíbor színét kellőképp ellenpontozhatjuk egy kanál ecetes torma fehérségével. A kész salátát üvegbe téve a hűtőszekrényben sokáig eltarthatjuk és díszítésképp, vagy szerves összetevőjeként különféle salátákhoz használhatjuk.


hozzávalók / 4 adag

ezt olvastad már?

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
szezon: tél
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 0,5x0,5 cm-es kockákra vagy 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
  2. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük.
  3. A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.

statisztika

beküldve:
nézettség: 80 467
elküldve: 3
receptkönyben: 440
elkészítve: 12/17
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

Hozzászólások (20)

marikaradnai
marikaradnaiv, 2012-10-21 08:41

Imàdjuk a cèclasalàtàt de mindig a boltban vàsàroltam , mert az eddig a csalàdban ismert elkèszitèsi módszer olyannak tünt mint egy 2000 mèteres hegymegmàszàs. És ennek a receptnek hàla szèpen sorakoznak az üvegek a polcon ès sokkal jobb ètvàggyal esszük ezt a csodàs csemegèt.Nagyon szèpen köszönjük Ze(n)derta !!!!!

katka081
katka081p, 2011-03-18 01:50

Almaecettel lehet izesiteni a balzsamecet helyett? Vagy csak rendes ecetet hasznaljak?
Koszike

Kati

zederta
zedertaszo, 2011-03-19 12:25

kedves Katka!
amilyen ecettel csak gondolod. csak a biztonság kedvéért teszem hozzá, hogy én alapból nem szeretm az almaecet ízét, így nem is főzök vele. de nem hiszem, hogy nagy galibát okozna ez a változtatás. próbáld ki, és számolj be az eredményről.
üdv,
toma

kriszta néni
kriszta nénik, 2011-03-08 21:08

Hát azért hadd mondjam el nektek hogy én is falusi vagyok és képzeljétek el hogy én eltettem a céklát üvegbe........mint a többi befözni valót!Megföztem a céklát héjastól,lehúztam könnyen a héját,lereszeltem és üvegekbe rakva hideg felöntőlével befejezve a müveletet.......késhegynyi szaliccilel,elraktam!Mondták is az öregek hogy ök ilyet nem hallottak de ha hiszitek ha nem..nagyon jó lett és csak elkell venni a spájzból!lehet hogy jobb a homokos dolog de így is nagyon szupi!szerintem........

lizzi
lizzics, 2011-08-18 12:23

kedves kriszta néni!
nekem idén rengeteg céklám van és én is szeretnék eltenni ,mi kerül a hideg felöntőlébe?csak szalicil és már kész is?vagy dunsztolás is?
egyik évben nagyon sokat tettem el (már nem tudom milyen módon:) ) de mind megromlott ,azóta elment a kedvem tőle...
köszönöm!

gizusmama
gizusmamah, 2012-02-20 14:59

én a cékla levének valót, víz-cukor-kömény-pici só, felforralom s lehűtés után a szalicilt bele keverve öntöm a szeletelt céklára. Én is héjában főzőm úgy több a vitamin meg maradó rész!! :))

zederta
zedertap, 2012-02-24 01:19

kedves Gizusmama!
köszönöm, hogy megosztottad velünk a Te változatodat is.
üdv,
toma

zederta
zedertak, 2011-03-08 21:38

kedves Kriszta néni!
biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lett. ráadásul egy piszkos kézzel "megúsztad" az egész telet ;-)
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

mamacica
mamacicasze, 2010-12-22 11:55

Csak egy ötlettel szeretnék segíteni a cékla imádóknak. Igazán egyszerű a céklát sütőbe megsütni, így minden ízanyag vitamin megmarad. Én úgy kisérleteztem ki, hogy a megmosott céklát betekerem alufóliába és amikor egyébként is sütök mást is, 3-4 darabot beteszek a sütőbe és ott sütöm meg. Nagyjából jó félóra alatt párolódik meg. Hagyom kihülni a fóliába és amikor kihült, kibontom, a héjét nagyon könnyen le lehet húzni. Aztán szeletelés után saláta lébe teszem, hűtőbe eláll két hétig is. A salátalébe teszem a köményt is. Átveszi az ízét a cékla remekül. Szerintem nagyon finom és egyszerű ezzel a módszerrel is. Jó étvágyat mindenkinek. Üdv. Mamacica

Hegyimari
Hegyimarih, 2012-07-30 10:44

Kedves mamamaci! Nem hallottam még a sütős verzióról. Ki fogom próbálni - bár most a 41 fokos melegben egy kicsit hagyom még. De nagyon tetszik az ötleted.

gregoreva
gregorevav, 2010-10-03 21:48

Kedves szurosp!
Hát, én is reménykedek, mint ahogy szerintem nagyon sokan vagyunk ezzel ,most így, mert ugye:a remény hal meg utoljára!Ez az év a tele, a tavasza a nyara, és ez az ősz se normális, igazán, már félek a téltől, azt mondják olyan lesz,mint ami most volt, sok hó és nagyon hideg, és sokáig tart, hát,nem kívánom,valahogy sehogy se.Állítólag a tavaszra jobbat jósolnak, a sok évet megélt emberek, a nyár is jó lesz, kevesebb esővel, jóval kevesebb, de nem lesz ilyen hőemelkedés kiakadás, mondjuk a negyven fok, ami egyébként nem is baj, ha stabilan, mondjuk 32 fokon megy végig a nyár, legalább tudsz mihez tartani nem???Hát reménykedjünk.Jó éjt!Holnapra szép napot!!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevav, 2010-10-03 21:30

Kedves szurosp!
Nekünk, mivel egy ásónyomnyira van a talajvíz, egész egyszerűen, kivitelezhetetlen, hogy normális zöldséget szedj be a kertből. És mivel ennyire borzasztóan alacsonyan lakunk, azt tutira megcsinálta a párom, amikor a házat építettette, hogy odafigyelt, hogy marha jó erős, stabil, magas, száraz legyen az alap!!!!!!!A házzal gond nincs, de a környékünkön mindenkinek rengeteg a gondja, egész tavasz óta hallottuk, hogy folyik kifele a víz, mert szivattyúzták a pincéből, és akkor még a tavalyi zöldségjeiket féltették, meg a házuk alapját, most meg a nyár is ezzel folyt, be se merik tenni a zöldségféléket!!Igen ismerős, szüleimmel, anno ilyen házban is laktunk, állati jó dolog a pince, nem lehet azonban sajnos mindenütt, és ezt el kell fogadni.Az árakat azonban nem, mivel hiába van ültetve, fagyott állapotban nem olyan, a friss meg iszonyat árban volt eddig is.Szóval, tenném én ezt homokba, pincébe, de nincs......Éva-Anyóca

szurosp
szurospv, 2010-10-03 21:33

Értem drága,Évám értem már! Még így is örülhetünk akkor, hogy legalább a fagyasztóba be tud kerülni! No reméljük, majd csak jobb lesz a jövő év! Puszi: Mrs Smith

gregoreva
gregorevav, 2010-10-03 21:18

Én is, remélem, hogy az eltevés az sikerült, de hogy sikerül-e,megmarad-e, hát igen,az kérdés.Remélem.Különben nagyon sokba fog kerülni minden:zöldség-gyümölcs.Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2010-10-01 09:30

Kedves toma!Köszi,sajna pincénk nincs, ez nagy gond, de lenne, az is baj lenne, mert iszonyat magas felénk a talajvíz, a szomszédoknál sorra pusztul el a betett zöldség v. gyümölcs.Így sok dolgot havonta, két havonta kell megvenni, ami nem a legjobb, a saját zöldségek, répák,karalábé,paradicsom,,paprika stb. mind-mind fagyóba kerül.Tudom, az ízét elveszti, nem olyan már, de nem tudok mit tenni, ,ide kerül sóska,spenót,tök,stb......A céklád kipróbálom, remélem a cékláim bírják a levet, és megmaradnak legalább február végéig, na persze, ha el nem fogy.Köszi:Éva-Anyóca

szurosp
szurospv, 2010-10-03 21:17

Nem tudom, anyósom egy nagy ládába, vagy volt amikor a fölöslegessé vált babakádba homokot rakott, és oda rakta a céklát, és a gyökérzöldségeket. Ezt mind lerakta a pincébe, aho hideg volt. Teljesen tökéletesen használható volt egész télen. Ez, ha vidéki, kertes házban éltek, megvalósítható! A karalábét fagyasztotta, meg a többit is, amit írsz. Pusz: Mrs Smith

zederta
zedertav, 2010-10-03 20:57

kedves Éva!
sajnos idén a magas talajvíz miatt nem igazán lesz eltartható a zöldségféle...
azért a semminél a fagyasztott is jobb. bár én is a frissre esküszöm ;-)
kíváncsi vagyok, működik-e a céklasaláta télire?
üdv,
toma

gregoreva
gregorevacs, 2010-09-30 20:57

Kedves ze(n)derta! ezt a céklasalátát csak frissen lehet fogyasztani, vagy el lehet tenni így ezzel az elkészítési móddal télire is????
Jó lenne, ha sikerülne mielőbb válaszolnod, mert a cékláim a kertben készen állnak, csak nem tudok mit kezdeni velük, a szakácskönyv meg amit ír ,nem szimpatikus.Köszi!Éva-Anyóca

zederta
zedertacs, 2010-09-30 23:24

kedves Éva-Anyóca!
nálunk nem szokás télire céklasalátát zárni az üvegekbe, mert inkább a cékla gumókat szokta édesapám homok közé tenni a pincében, így egész télen kitart a készlet, amiből ezt a friss salátát szoktuk csinálni.
egyébként el tudnám képzelni téliesített verziónak is, mivel az ecetes lé nagyon hajaz bármely savanyúság levére. meg kell próbálni!
jó foglalatoskodást a céklákhoz!
üdv,
toma

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Igyunk változatosan!
Igyunk változatosan!
Első ránézésre nem tűnik soknak az ajánlott napi 2-2,5 l folyadék, mégis kevesen vannak, akik ezt a mennyiséget el is fogyasztják. A cél elérése érdekében igyunk változatosan!
211