Briós Fahéj konyhájából recept

Briós Fahéj konyhájából
Briós Fahéj konyhájából
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta a vadkovászos tésztával kísérletezem, az élesztős péksütik már igazán gyerekjátéknak tűnnek. Tegnap este -kenyerünk fogytán- gyorsan nekifogtam ennek a briósnak, mert vadkovászos kenyeret dagasztani nem volt időm. Nem volt kedvem előkeresni valami briós-receptet, így "találom szerint" kreáltam egyet. Nem is fogom ezután másképp készíteni, mert olyan lett, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Régebben kissé pepecselőnek éreztem volna az elkészítését, de ez most nagyon ripsz-ropsznak tűnt. Na, erre is jó a kovászos kenyér, megtapasztalásával teljesen átértékeljük a kelt tészták bonyolultságát.

hozzávalók / 4 adag

  • 45 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk + 2 ek cukor
  • 1 csapott tk só
  • 2,7 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj (margarin is megteszi)
  • 1 tojás a kenéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: zsemle, édes leveles, perec, croissant, burek, bagel, kifli, buci, pita, hamburger-buci

egyéb elnevezések

házi briós, kovászos tésztájú briós, kovászos briós
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először készítünk egy villámgyors kovászt: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá 1 tk cukrot, 5 dkg lisztet, és villával csomómentesre keverjük. Hagyjuk felfutni, ami pár perc alatt megtörténik, főleg, ha letakarjuk.
  2. A lisztbe vegyítjük a cukrot és a sót, majd a megkelt kovásszal, a langyos vajjal meg a maradék tejjel finom, fényes tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, ami a hőmérséklettől függően 30-45 perc.
  3. Finoman átgyúrjuk, majd kilapítjuk, és 8-10 egyforma darabra vágjuk.
  4. A tésztadarabokat egyenként kétarasznyi rúddá kisodorjuk, kettévágjuk, és briósfonással megfonjuk. (A neten meg lehet nézni, hogy készül az ilyesmi.)
  5. A briósokat deszkán letakarva pihentetjük fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt, aminek az aljába egy kis edénybe vizet teszünk.
  6. Ha a sütő bemelegedett, a tésztácskákat kivajazott tepsire rakjuk, tetejüket felvert tojással megkenjük, ha szeretjük, kristálycukorral megszórjuk, és szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 204
elküldve: 5
receptkönyvben: 253
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szinyka
szinyka Tue, 2017-05-16 13:10

Kedves Fahéj! Tökéletes a recept, köszönöm szépen :)

Dombikriszti
Dombikriszti / Dombikriszti Thu, 2014-02-20 15:06

Szia, Fahéj! Általában nagyon kedvelem a receptjeidet, le is mentettem már párat, el is készítettem néhányat, de ez most nem sikerült... :( A kislányomnak beígértem, hogy valami olyan sütünk, amit én kislány koromban ettem utoljára... Nagy lelkesedés, és hatalmas csalódás! A tészta csak folyt, pedig dagasztottuk, de annyira híg lett, hogy a hozzáadott liszt ellenére sem sikerült valami tészta formát öltenie. Kelesztés helyett ez az anyag csak aludt, kínomban, meg a kislányom görbülő száját látva, hamar előkaptam a muffinsütő lapomat, - a tészta épp elég lett, néhány szem diót dobáltam bele (rá), és sürtőbe toltam. Tragédia! Kőkemény, ehetetelen valami lett belőle. Minden oké ezzel a recepttel?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-02-21 17:02

Kedves Kriszti!
Nekem is görbül a szájam, mert nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a briós, főleg azért, mert egy kislány hiába várta. Nem tudom, mi lehetett az oka. Az élesztő rendben volt? Mert ha nem kelt meg, akkor valószínűleg azzal lehetett a baj. Hogy kőkeményre sült, az is arra utal, hogy nem volt jó az élesztő, nem tudta megemelni a tésztát. Ha kovászt készítünk, akkor sok folyadékot tud magába szívni a tészta. Így ehhez a lisztmennyiséghez a 2,7 dl tej nem sok. Viszont az élesztő felfuttatásához való tej is ebből jön le. Nem lehet, hogy azt pluszban tetted hozzá? Különben képtelenség, hogy ennyi tejtől follyon a tészta. Én már többször sütöttem ezt a brióst és ezekkel a mennyiségekkel mindig jó lett. Még egyszer nagyon sajnálom, hogy csalódtál benne.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-05-17 06:37

Kedves Fahéj!
Gyönyörűek a briósok, ezt is el kell készítenem. Köszi, hogy megosztod velünk. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-05-17 07:00

Kedves Piroska!
Ezt tényleg érdemes elkészíteni, mert ezek most kivételesen finomak lettek. Bár ez függ a liszttől is.
Szép hétvégét! Fahéj

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-05-16 22:56

Fahéjjjkám, teljesen megértelek! Nekem meg az átállás ment nehezen ( az élesztős sütésről a vadkovAszosra), mert 15 évig rutinszerűen sütöttem az élesztős kenyereket...nem gondoltam, hogy ilyen nagy különbség lehet a két folyamat között!
Az élesztős sütés kis gyakorlattal könnyen válik rutinná; a vadkovászos folyamat, az egy mindig-más, kölcsönös kreáció a kovásszal....mert ki kell olvasnunk a jeleket először a kovászról, hogy milyen fázisban van ( mert nagyon aktívnak kell lennie a dagasztáshoz!), aztán, hogy mikor kelt meg ideálisan a tészta, mikor toljuk a sütőbe.
Alexa Christie- nek van igaza ( nemvagyokmesterszakacs weboldal), amikor írja, hogy a gyakorlat és a tapasztalat a legfontosabb, mert a körülmények különbözőek majdnem minden esetben....és jó sokat olvasni is a témáról...

Szerintem a vadkovászos sütés olyan, mint egy igazi, jó "beszélgetés"....hallgatunk, figyelnünk kell, "mit mond" a kovász, a bedagasztott tészta, és aszerint "válaszolni"/cselekedni...

Na, jól elkalandoztak a gondolataim...de az eddigi tapasztalataim alapján én így látom a folyamatot...
A briósaid nagyon "boldogok", mosolygósak!!! Kellemes hétvégét, puszi, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-05-17 07:08

Nagyon jól fogalmaztál, Tormi! A vadkovász tényleg olyan, mint egy beszélgetés. Hogy nagyoskodjak egy kicsit: mint egy minden érzékszervünket használva folytatott szenzitív kommunikáció a tésztával. :))) De most komolyan. :)))
Puszi: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2013-05-16 17:36

Szépek a briósok, mint minden, amit sütsz! Jót mosolyogtam azon, hogy a vadkovászos témához képest milyen egyszerűnek találod az élesztős keltek készítését. Én meg a lassú kelesztésű tésztába szerettem bele, mert tényleg szinte semmi dolog nincs velük. :D Persze minél több munka és odafigyelés kell hozzá, annál nagyobb az öröm, ha jól sikerül, szóval azt is megértem, ha a vadkovászos kenyereid nagyon kedvesek a szívednek. :) Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-05-16 21:40

Kedves Gabi! :)
Hát mit mondjak, a vadkovászos is elég lassú kelesztésű. De minél többször készítem, annál inkább egyszerűnek tűnik az is. Mikor először találkoztam ezzel a hajtogatásos módszerrel, azt hittem, ehhez nekem sose lesz türelmem, még 10 perc, még 1 óra, még másfél óra, stb. De azóta rájöttem, hogy mindig csak perceket kell foglalkozni a tésztával, és amíg keledezik-éledezik, én addig csinálhatom a dolgomat. Még el is mászkálok közben itthonról. :) Szóval mostmár megértem a lassú kelesztésű tészta iránti szeretetedet. Én egyelőre tovább kovászosozok, most úgy érzem, megunhatatlan. :)
Sok puszi: Éva