Lecsó

Lecsó

Leírás

Bár balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Maga a lecsó szó 1940-ben jelent meg először lexikonban. A lecsó, más szavainkhoz hasonlóan, nemzetközi karriert futott be. A legáltalánosabb lecsóreceptben egy rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom és négy rész roppanós, fehér húsú paprika szerepel. Sokan a paradicsomot hámozva szeretik belefőzni. Az őrölt fűszerpaprikával történő ízesítéséről megoszlanak a vélemények; egyesek szerint kesernyés ízt kölcsönöz a lecsónak. Autentikus húsos összetevője az ún. lecsókolbász, ami egy ömlesztett húsipari készítmény. A lecsónak számtalan elkészítési módja van, pl. rizses lecsó, tojásos lecsó, babos lecsó, cukkinis és padlizsános lecsó (francia lecsó: ratatouille); csak egyre, ill. három dologra kell közben ügyelni: egyikből sem hiányozhat a három fő összetevő, a hagyma, a paradicsom és a paprika. Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák, pl. lecsós hússzeletek, lecsós máj stb.

Mikor vegyem

Bár összetevői manapság bármikor megvásárolhatóak, frissen elkészítve a lecsó inkább szezonális, nyári étel marad. A nyári ízeket átmenthetjük magunkkal a zordabb napokra is, ha eltesszük vagy konzerv formájában vásároljuk meg.

hogyan tároljam

Ha nem fogyasztjuk el rögtön, természetesen hűtőben tárolandó. Ha pl. tojásos vagy gombás lecsóról van szó, célszerű 1 napon belül megenni.

100g Lecsó

fehérjetartalom

1 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

8 g

víztartalom

0 g

gramm lecsó?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!