Ezek a legkitűnőbb Balaton-parti fagyik!

Balatoni fagyizókat tesztelt a NÉBIH júliusban: húsz különböző, népszerűnek számító Balaton-parti fagylaltozót és fagyijait tesztelték a szakemberek és kóstoló laikusok.

A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit „tette mikroszkóp alá”. A komplex vizsgálat összesítésében a balatonfüredi Bergmann Cukrászda végzett az élen. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, azonban a kisebb hiányosságok miatt 9 létesítménnyel – köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazóval – szemben összesen 800.000 forint bírságot szabtak ki a szakemberek.

Próbáljátok ki a feketeszezám-fagyit ízHUSZÁRtól!

Komplex vizsgálat alapján áll össze a balatoni fagyik és fagyizók végső rangsora. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság az érzékszervi vizsgáló állomását, azaz a laborautót is bevetette, amely az egyébként nem szállítható fagylalt érzékszervi bírálatához nélkülözhetetlen volt.

Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. A vizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek. A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyalaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt. Az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együttműködő volt, amit a NÉBIH ezúton is köszön az érintetteknek. Pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül javították az üzletek.

Nyáron ez volt a szerkesztőség kedvence: tejfölfagyi!

A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót.

A fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánni valót maga után. Az allergén információk és az azo-festék tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy mint az anyaghányad nyilvántartás megfelelő vezetése.

A csokoládéfagyik érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal már nem volt ilyen kedvező, jócskán akadt „átlag alatti” termék is, amit aromaszegénység és jellegtelenség, azonosíthatatlan utóíz, és a szájban hagyott zsíros érzet jellemzett.

A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

Íme egy remek eperfagyirecept a NoSaltyról, mégpedig a Szamostól!

A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor visszamennének a NÉBIH munkatársai. Ezek a Várkávézó (Szigliget), a Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), a Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) és a Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).

(via NÉBIH)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek