3 retró reggeli gyerekkorunkból – Te melyiket etted?

Bundás kenyér, fokhagymás pirítós és tejbe áztatott kenyér – így indítottuk a reggeleket 40 éve.

Fokhagymás pirítós

Gyerekkorunkban a szépen terített asztalhoz reggelente nem sok dolog kellett: citromos tea vagy tej és az elmaradhatatlan kenyér. Jóformán mindegy volt, hogy a kenyér mely formáját tették elénk, nagyjából mindet nagy örömmel majszoltunk. A most népszerű gabonapelyhek helyett a reggeli búzakenyérben öltött formát a asztalon, amit jellemzően palacsinta sütőben - a modernizációra érzékenyek kenyérpirítóban - pirítottunk meg. A műveletet fokhagymás bedörzsöléssel fejeztük be, ami olyan karakteres leheletet kölcsönzött, hogy túlragyogott még két Gabi fogkrémes fogmosáson is.

Bundás kenyér

A retró életérzés reggeli nagykövete egyértelműen a bundás kenyér. A tojásba forgatott kenyér elmaradhatatlan kísérője a citromos napközis tea, ami tökéletesen kiegészítette kedvenc reggelinket.

Amikor a bundás kenyér mennyei illata birtokba vette a lakást, könnyebben ment az ébredés, és szebben indult a nap is. Jóformán nincs olyan magyar ember, akinek ne futna össze a nyál a szájában, ha az összetéveszthetetlen illatot megérezzük, és sokan még ma is a bundás kenyér rabjai vagyunk.

Tejbe áztatott kenyér

Nagyszüleink nem gondolták túl a reggeliket: a tejbe kenyeret aprítottak, majd amikor a kenyér megszívta magát, egyszerűen bekanalazták a müzli korabeli alternatíváját. Az egyszerű és nagyszerű reggelit cikória kávéval dobták fel, mi, gyerekek pedig rendszerint kakaóba áztattuk, és zománcozott kislábasból ettük. Mostanság talán már nem tejbe áztatott kenyérrel indítjuk a napunkat, de az íze a nagyszüleinkkel töltött időket idézi, ami olyan melegséggel tölti el szívünket, hogy lepipálja a legfinomabb reggelizőpelyhet is.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek