Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tjalf Sparnaay fotorealisztikus ételfestményeitől csorog a nyálunk - amikor leolvad a vászonról a sajt

Elképesztő festőre és festményekre bukkantunk - ha ismeritek, elnézést, de végülis mindegy, mert ráunni nem lehet. Irtó guszta kajafotórealizmus a vásznon!

Mindig felfedezünk valakit, aki köthető az evéshez, és valami egészen csodásat alkot...és ez így van jól - az internet egy csodálatos hely. Nézzétek a holland hiperrealista festőművészt, Tjalf Sparnaay-t, aki többek közt olyan, saját maga által a mega- (vagy hiper-)realisztikus jelzővel illetett ételeket visz vászonra, hogy azok szinte lefolynak róla.

Olvadó sajt a hamburgerben, az utolsó részletig tökéletes fánkok, lágytojás héja, egy kevés narancslé a pohár alján, salátalevelek, steak vagy tálcás sült krumpli - tematikája leginkább a trash és junkfood köré koncentrál, nem véletlen.

"Olyan dolgokat szeretek megfesteni, amiket más ritkán fest meg. Azt szeretném, hogy a néző újra átélje az adott hétköznapi tárgy megtapasztalásának élményét, és ezáltal könnyebben értékelje a mindennapok szépségét" - olvashatjuk a Christie's oldalán.

A művész elképesztő weboldalát és még több munkáját, kiállításainak időpontjait, szóval mindent itt találtok.

Már az ókori Egyiptomban is ételeket festettek a temetkezési helyek falára, hogy a túlvilág felé tartó lélek nehogy éhen maradjon - az étkezés az egyik olyan téma a világban, ami egészen biztosan örökké fennmarad majd, mert enni mindig kell. Az ételnek sokszor szimbolikus jelentése van a művészetben, nem ritkán a bőséget, gazdagságot jelképezi.

Sparnaay esetében viszont nem is annyira elvont a jelentés - a lényeg inkább a hétköznapiság kiemelése: hatalmas ételfestmények, minden egyes részlet gyönyörűen kidolgozva, ami pont azt nyomatékosítja bennünk, hogy egy teljesen átlagos tárgy, mondjuk egy tojásos szendvics is lehet szép. Vegyük észre, ne bagatellizáljuk el, csak mert sokszor szembejön velünk.

Technikája egyébként a a 17. századi holland csendéletfestészetet örökíti át - Vermeer vagy Rembrandt (ételábrázolási) hagyatéka is eszünkbe juthat.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

Testnedveink alapján szabná ránk ez a cég a sushit - és csak azt tartalmazná, ami a testünkből hiányzik

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!