Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A HIV-pozitív séfek is ínycsiklandó fogásokkal tudnak elkápráztatni - Torontóban bárki megkóstolhatta a főztjüket

Egy kanadai egyesület úgy döntött, ideje leszámolni a HIV-pozitívak életét megnehezítő előítéletekkel. Nyitottak hát egy éttermet, ahol ahol ők főznek.

Egy kanadai jótékonysági egyesület, a Casey House úgy döntött, szeretné eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyek a HIV-fertőzést övezik, és megnehezítik azoknak az életét, akik ezzel a teherrel kénytelenek élni.

Az egyesület felmérést végzett, amiből kiderült, a kanadaiak közel fele nem osztaná meg az ételét egy HIV-pozitív személlyel, sőt abból az ételből sem enne, amit egy fertőzött személy készített. Erre válaszul a Casey House meghirdette "Break Bread, Smash Stigma" ("Töltsetek együtt időt, és számoljatok le a stigmákkal!") szlogennel fémjelzett kampányát - a "breaking bread" (kenyeret törni) kifejezés átvitt értelemben a meghitt baráti együttlétekre utal angolul. 

A kampány filozófiájával összhangban az egyesület ideiglenes (pop-up) éttermet nyitott Torontóban, ahol HIV-pozitív személyek dolgoznak.

A June’s nevű pop-up étterem november hetedikén és nyolcadikán várta a vendégeket Torontóban. Matt Basile, a Fidel Gastro séfje 14 HIV-pozitív személlyel együtt készítette el a menüt. Egyikőjük, Kenneth Poon elmondta: "A HIV- fertőzöttek és az AIDS-betegek még mindig stigmatizáltak város-, ország- és világszerte. Büszkén vagyok azon 14 HIV-pozitív séf egyike, akik merészen lebontják a közöttünk lévő falakat, és véget vetnek annak az izolációnak, ami az én életemet meghatározta, és másokét még sokáig meg fogja határozni." 

Az két napig nyitva tartó étteremben telt ház volt, több, mint 200 vendéget szolgáltak ki többek között mézecskalácsos tiramisuval és thai póréhagymás krumplilevessel. 

Az esemény szervezői szeretnék elvinni az éttermet és a kampányt az Egyesült Államok nagyvárosaiba is. A kezdeményezés sikerét látva, érdemes lenne.

Néhány tény a HIV-fertőzésről

  • A HIV-vírus nem azonos az AIDS nevű betegséggel, hanem annak a kórokozója. A vírus elpusztítja a szervezett immunsejtjeit, így a betegben könnyebben fejlődik ki daganatos betegség és fogékonnyá válik minden fertőzésre - azokra is, amelyeket egy egészséges ember immunrendszere könnyedén leküzd. Az immunhiányos állapot által okozott végzetes betegségegyüttes az AIDS.
  • Egy HIV-fertőzött a mai gyógyszerekkel évtizedekre tünetmentessé tehető, de a betegség nem gyógyítható. A kezelés az AIDS kialakulását akadályozza meg, de a betegek ebben az állapotban is átadhatják a fertőzést. 
  • A HIV-fertőzés szexuális úton vagy vérrel terjed. Nem olyan, mint a nátha, amit könnyű elkapni - levegőben, nyállal, érintéssel nem terjed. A fertőzött személy megölelése, közös törölköző használata vagy az általa készített étel elfogyasztása, tehát a mindennapos emberi érintkezési formák nem jelentenek kockázatot.

 

A HIV-fertőzés gyógyszerekkel jól kordában tartható, kezeletlenül azonban AIDS-betegséget okoz. Menj el egy szűrésre, vigyázz magadra és szexuális partnereidre!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Sajtkönyv, húsgolyóbolygó és szendvicsbicska a Subway új kampányában

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!