2019 kajatrendjei közül némelyik nagyon nem vált be...de melyik?

Körbenéztünk, milyen kajatrendeket láttak előre a szakemberek az év elején, és mi valósult meg belőlük. Van pár, amiről nem is hallottunk...

El kell ismernünk, jó néhány előrejelzés bejön azokból, amit a trendkutatók, újságírók megjósolnak a gasztronómiában - néhányukról viszont még csak nem is hallunk az év során.

2019-re a BBC Good Food egy soktételes listában sorolta, hogy mit fogunk idén enni, lássuk hát, mi jött be ezek közül - és mi nem:

Roti alias chapati, az indiai kenyérfajta

Sri Lanka-i konyha

Itthon kifejezetten Sri Lanka-i éttermet nem találtunk, de az előrejelzések nem is az önállósodását, hanem az indiai konyhába való beolvadását jósolták. Jellegzetes ételek a hoppers (rizslisztes palacsinta) vagy a roti (alias chapati, ami egy kenyérféleség),és valóban, több indiai étteremben kínálatában is fellelhetőek, de trendnek még nem mondanánk...

Hoppers, a rizslisztes palacsinta

Burmai konyha

Mimi Aye burmai gasztronómiai könyve és a Londonban nyílt két új, burmai kajákat kínáló étterem is jelzik, hogy a burmai ízek hamarosan beolvadnak a nyugati világ gasztokultúrájába.

Vegánság

Nagy-Britannia hihetetlen utat járt be a vegánságot illetően, közel 3 millió ember vallja magát vegánnak, és a 25 év alattiak 25%-a kipróbálta már a teljesen növényi életmódot. Szinte minden termékcsoportnál elindult a vegánság követelménye iránti eltolódás. A trendet mi is igazolhatjuk, a vegán éttermek, blogok, könyvek száma megsokszorozódott.

Ronda gyümölcsök és zöldségek

A Good Food szerkesztői nem tévedtek: tényleg egyre többen megveszik a szokatlan formájú, tökéletestől eltérő zöldségeket és gyümölcsöket is. Itthon a NÉBIH például kampányt is indított a kidobásra ítélt, amúgy egészséges termékek felhasználásért.

Rum

A rum nagy utat jár be, az Y-generáció körében pedig kirívóan népszerű. Mindegy is, hogy a sötét rumot csíped jéggel, lassan kortyolgatva, vagy pedig inkább aranyló rumot iszol kólával, mára a rum igazi visszatérő a bárpultokon.

A rumfogyasztás trendi lett

Kecske

Ezt egyelőre csak furcsállom. A britek külön kampányt is indítottak a kecskehús fogyasztásának növelésére. Miért?

Ott eszel, ahol vásárolsz

Ez nem annyira újkeletű dolog, de egyre több helyen bevezetik nálunk is. Nagy terek, bőséges kínálat, ahol a vásárlás élményét gasztronómiai különlegességekkel kötik össze (pl: Hold utcai piac).

Belvárosi Piac

Kevés vagy semennyi alkohol

Oké, hát ez a trend tömegesen még nem terjedt el, de talán a ti ismeretségi körötökben is vannak emberek, akik már egyáltalán nem, vagy sokkal kevesebb alkoholt isznak. Az alkoholmentes italok piaca óriási felvirágozásban.

Semmi készpénz

Itthon is egyre elterjedtebb, hogy sok-sok vendéglátóhelyen fizethetünk már bankkártyával, de még mindig akadnak csak készpénzes helyek. Britanniában már sok étterem csak kártyás fizetést fogad el, a Good Food szerkesztői a jelenséget pedig világszerte elterjedni látják.

Újrahasznosítható vagy környezetbarát csomagolás

Bizony, nálunk is egyre fontosabb, a vásárlók számon kérik a nagyvállalatokat a termeléssel, csomagolással kapcsolatban. A termék minősége mellett az ökológiai lábnyoma ugyanolyan sokat fog nyomni a latban a vásárló döntésekor. Te is tehetsz ez ellen, így!

Ezt is nézd meg az ízHUSZÁRon:

15 étel, amit meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz

címlapfotó

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!