Csicsóka

A csicsóka egy télen szezonális gumós zöldség, külsőleg hasonlít a gyömbérhez, felhasználásában a burgonyához. Nyersen édes, ropogós, főzve, párolva pedig finom és aromás, ezáltal sokféle étel alapja lehet. Rendkívül sok egészségügyi előnnyel bír.
A csicsóka könnyen termeszthető, igénytelen növény, és ellenálló a betegségekkel szemben, ami a gazdák és a fogyasztók számára is előnyös tulajdonság, mert nincs szükség annyi növényvédőszerre.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A csicsóka a fészkesek családjába tartozó gumós, évelő gyógynövény. Közeli rokonságban áll a napraforgóval, gumójának húsa hófehér, felszíne viszont barnás, nehezen tisztítható, göcsörtös. Íze és felhasználása hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Igen sokféleképpen fogyasztható.
A csicsókagumó fehérjét (1-1,5%), inulint (14-16%), levulint és cukrot tartalmaz. Érdekesség, hogy diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására is kiválóan alkalmas, hiszen a benne található szénhidrát nem keményítőként, hanem inulinként jelenik meg, ennek köszönhetően pedig a cukorbetegek is fogyaszthatják. Értékes, kalóriaszegény alapélelmiszer.
A csicsókában levő prebiotikus rost segíthet a bélrendszer szabályozásában, a kiegyensúlyozott vércukorszint illetve a megfelelő vérnyomás beállításában, sőt, a koleszterinszint csökkentésében is.
Egy csésze csicsóka (150 g) 110 kalóriát, 3 g fehérjét, 26,1 g szénhidrátot és 0 g zsírt tartalmaz. Ezen kívül kiváló vas-, réz-, magnézium-, foszfor- és káliumforrás.
Friss csicsóka vásárlásakor olyan gumót válasszunk, amely nem töpörödött, nem sérült, és kis lukak sincsenek rajta, melyek kártevők jelenlétére utalhatnak. A fekete spórák pedig gombát jelezhetnek, kerüljük ezt is.
Bár nyersen a leghasznosabb, de süthetjük, főzhetjük is. Lehet belőle saláta, krémleves, akár még pogácsa is, mintha krumplival dolgoznánk. Sok helyen népszerű a belőle készült főzelék is, de akár házi csicsókacsipszet is rittyenthetünk. Tápszer, pótkávé is készíthető belőle.
A burgonyához hasonlóan a héja is ehető, ami további rostforrást biztosít. Ajánlott levágni a zöldségen látható szálakat, kemény végeket.
A csicsóka okozhat esetleges gyomorpanaszt, gázosodást: ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen hőkezelve fogyasszuk, ne nyersen! Pépként vagy levesbe főzve, forralva minimalizálhatóak a nem kívánatos tünetek.
+ Tipp: a régiek citromlében forralták fel a csicsókát, ami lebontja a benne levő inulint, így könnyebben emészthető a gumó. Akit puffaszt, sose fogyassza nagy mennyiségben!
Süthetünk belőle fasírtot sütőben, lehet belőle krémleves, össezdobhatunk házi zöldségcsipszet, de a mézes-mustáros csicsókafőzeléket is érdemes kipróbálni. Porcukorral, lekvárral tálalt fánk is sülhet csicsókából, de csicsókapürét is kínálhatunk húsok mellé, sőt, zsemle és pogácsa tésztájában is felhasználhatjuk!
Még több csicsókás receptért görgess lejjebb!
Télen szezonális, főleg piacokon, hazai termelőknél keressük.
Vékony héja miatt nem áll el olyan hosszú ideig, mint a burgonya. Szereti a hűvös, párás környezetet. Érdemes műanyag zacskóban tárolni pincében, akár több hónapig is eltartható ilyen körülmények között. Ha hűtőben tároljuk, csomagoljuk papírtörlőbe, majd műanyag zacskóba, és menjen a zöldséges fiókba. Egy-két hétig így el lehet tartani. Fagyasztani nem igazán lehet!
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
0.005 g
szénhidráttartalom
17.44 g
víztartalom
78.01 g
Foszfor
78 mg
Magnézium
17 mg
Kalcium
14 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.077 g
Kolin
30 mg
C vitamin
4 mg
Niacin - B3 vitamin
1.3 mg
fehérje
2 g
Zsír
egyszeresen telített zsírsav
0.004 g
többszörösen telített zsírsav
0.001 g
ásványi anyagok
Kalcium
14 mg
Vas
3.4 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
78 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.12 mg
Réz
0.14 mg
Mangán
0.06 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
9.6 g
víz
78.01 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.2 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.06 mg
Niacin - B3 vitamin
1.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.397 mg
Folát
13 µg
Kolin
30 mg
Béta-karotin
12 µg
E vitamin
0.19 mg
K vitamin
0.1 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
4 mg
B6 vitamin
0.077 g
Ott lapul a kamrában, gyakran használjuk, azonban ha előkerül, mégis majdnem mindig ugyanazt készítjük belőle: mire használhatnánk még a grízt az édességkészítés terén?
Lakos Benedek2024 végén láthattuk az RTL Konyhafőnök című gasztroműsorának utolsó évadát, melynek zsűrijét Rácz Jenő hét éven át erősítette. A jelenlegi jelek szerint viszont a séf nagy eséllyel átigazolhatott a TV2-höz.
NosaltyA mai nap csupa zöldséges, mégis laktató fogások sora, a menü végéről pedig nem maradhat el egy kis édes csábítás.
NosaltyNézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
Közeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A D-vitamin kapcsán rengeteg kutatás zajlott már korábban is, de a mostani egy új perspektívát nyithat meg az izomépítés és testsúlykontroll terén.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.