A tökéletes héjában sült krumpli elkészítésének biztos módja

A héjában sült töltött burgonya szuper vendégváró fogás, de a hideg estéken is melegséggel tölti fel az otthonod. Megmutatjuk, hogyan készítsd el a tökéletes alapot!

Tökéletesen ropogós krumplit készíteni egészen egyszerű, főleg, ha betartod az alábbi lépéseket!

  1. Először is válaszd a megfelelő krumplit. Vásárolj sütéshez alkalmas fajtát (a legjobb arussetburgonya!) Legyen nagyjából6-7 cmhosszú. A legjobb, ha az egyes szemek kényelmesen elférnek a tenyeredben, és mentesek a rügyektől.
  2. Alaposan mosd meg a krumplihéját, majd szárítsd meg. Mivel itt a héját is megeszed a burgonyának, ezért egy zöldségkefével alaposan tisztítsd meg, de fontos ügyelni arra, hogy utána teljesen megszáradjon, mivel így sül majd meg rendesen a sütőben – párolódás helyett.
  3. Melegítsd elő asütőt200 fokra!Itt még nem lesz szükséged sütőpapírra, mert ebben az esetben közvetlenül a sütőrácson fogod megsütni a krumplikat. Éppen ezért figyelj, hogy tiszta legyen, vagy legfeljebb fóliát tegyél rá.
  4. Villával vagy egy kés hegyével szurkáld meg a krumplikat.
  5. Helyezd sütőrácsra őket, majd tedd a sütőben közepére az egészet, és süsd50 percig,míg a héjak ropogósak lesznek, és a kés hegyét könnyedén bele tudod nyomni a krumpliba.{ CKÉP = 209278, 6 }
  6. Tedd ki a burgonyákat hűlni, közben pedigállítsda sütődetroston sütésre. Amíg a sütő felmelegszik, addig a burgonyáknak le kell hűlniük annyira, hogy kézzel is meg tudd fogni őket, de ha biztosra akarsz menni, akkor használj kesztyűt.
  7. Hosszában vágd ketté a burgonyákat, és egy kanállal szedd ki a belsejüket. Nem kell egészen a héjáig kikanalaznod őket, denagyrészt távolítsd el a belsejét. Később ezt felhasználhatod más fogásokhoz, példáulgnocchitiskészíthetsz belőle.
  8. A héjakat tedd egy sütőpapírra egymástól egyenlő távolságra, és kend meg a belsejüket vajjal. Helyette használhatsz sütőolajspray-t,ghít,szőlőmagolajat, a lényeg, hogy valamilyen zsiradékkal könnyedén, de teljes egészében kend be a krumplikat. Bármit is használsz, sózd és borsozd meg, majd fordíts rajtuk egyet, és ismételd meg a folyamatot a héjával is.
  9. Süsd héjával felfelé a krumplikatroston 2-3 percig. Figyelj oda, mert avajpillanatok alatt meg tud égni.{ CKÉP = 247233, 6 }
  10. Fordítsd meg őket, majd süsd további 2-3 percig. Csak annyi kell, hogy a tetejük egy kicsitropogós és barnalegyen, így amint látod, hogy ez megvan, vedd ki őket.
  11. Ezután töltsd meg a választásod szerinti töltelékkel a héjakat, és további 4-5 percig süsd tovább. Ekkor még ne tedd rá az olyan hozzávalókat, mint atejfölvagy bármi más, ami teljesen elolvadna, ezeket hagyd az utolsó pillanatra, és inkább használj különböző sajtokat, főtt húsokat, és más testes összetevőket, amelyeknek jót tesz egy kis hő.
  12. Vedd ki a sütőből a kész krumplikat, és koronázd meg további feltétekkel. Itt már nyugodtan használhatsz tejfölt,káposztát, kaviárt vagy bármilyen más, érzékenyebb összetevőt.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek